Tyhjän sylin tilaisuudet ja muistelupaikat

Tyhjän sylin tilaisuudet


Hengellisiä Tyhjän sylin tilaisuuksia (messuja, hartauksia, rukoushetkiä) on järjestetty eri puolilla Suomea jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Tilaisuuksista löytävät lohtua niin tahattomasti lapsettomat, lapsensa menettäneet kuin muutkin tyhjää syliä surevat.

Opinnäytetyö Kirkko avoinna tyhjälle sylille (pdf, 918 kt)

Vinkkejä Tyhjän sylin tilaisuuden järjestäjille (pdf, 102 kt)

Tyhjän sylin muistopaikat


Lapsettomuussuru on usein piilossa itkettyä, eikä sen läpikäymiseen ole löytynyt oikealta tuntuvaa paikkaa tai tilaa. Muistopaikat tekevät surusta konkreettisemman: niille voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua.

Forssa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kivi tehtiin vuonna 2010 seurakuntalaisen aloitteesta. Muistomerkiksi valittiin hautausmaalta jo poistettu hautakivi. Tekstiksi otettiin suoraan aloitteessa olleet sanat: Lapselle jota emme koskaan saaneet ja Lapselle jonka saimme vain hetkeksi.

Joroinen

tyhja_syli_joroinen

Joroisten seurakunnan tyhjän sylin kivi otettiin käyttöön 7.9.2016. Kivi sijaitsee Mutalan hautausmaan (Kotkatlahdentie 72, 79600 Joroinen) uudella lohkolla kiviaidan vieressä (siunauskappelin ulko-ovelta suoraan oikealle ja hautausmaan päätyyn). Tyhjän sylin kivi on tarkoitettu hiljentymispaikaksi kaikille niille, joiden syli on syystä tai toisesta tyhjä. Kivi ei määritä tyhjyyden syytä. Sen äärellä jokaisella on lupa kokea ja olla. Kynttilät kiven juurella muistuttavat toivosta, valosta ja lohdusta.

Ihmisen arvo ei ole siinä, mitä hän on.
Ihmisen arvo on siinä, että hän on.

Jyväskylä

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kaupunkiseurakunnan Mäntykankaan hautausmaalla (Laukaantie 5) on Hietakehto-muistopaikka. Se sijaitsee siunauskappelin takana uurnametsähautausmaan keskusaukiolla. Aukion muurin laatassa on sanat “Lapselle, jota emme saaneet”. Aukiolla on myös luonnonkivi ja vesiallas, johon voi tuoda kelluvia kynttilöitä. Katoksen alla penkillä voi viivähtää hetken aukiota ympäröivän kauniin mäntymetsän rauhassa.

Kajaani

Vanhalla hautausmaalla on Tähtitarha-niminen muistolehto. Hannele Kylänpään lintuaiheisen Tervehdys -patsaan äärelle on mahdollista tulla suremaan myös lapsettomuutta. Sen jalustaan on kaiverrettu ote Johanneksen evankeliumista: “Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.”

Kannus

Kannuksen muistokivi

Hautausmaalla on vuonna 2009 pystytetty “lasten muistolle” -muistomerkki, sekä muualle haudattujen muistomerkki.

Kerava

hietakehto

Keravan seurakunnan hautausmaa sijaitsee Tuusulan kunnan puolella. Arkkitehti Jyrki Lehikoisen suunnittelemaa suojaisaa tilaa reunustavat mangolianvaahterat ja rohtokatajat. Hietakehto-muistomerkki muodostuu kolmesta luonnonkivestä ja rististä. Niiden välit on  täytetty pienemmillä kivillä, joita kävijä voi poimia muistelupaikalle johtavalta polulta. Kiville ohjaa kyltti “Hietakehto – Syntymättömien lasten muistokivet”.

Kuopio

Kuopion ison hautausmaan (Kappelintie 3) vanhalla osalla (osasto 80) on taiteilija Väinö Lätin suunnittelema muualle haudattujen muistopaikka. Samalla osastolla on myös muistelupaikka lapsensa menettäneille ja lapsettomille.

Lappeenranta

Tyhjän sylin muistelupaikka_Lpr

Ristikankaan hautausmaalla hautakiviveistämön tekemään rosoiseen muistokiveen on kaiverrettu rukoilevan lapsen kuva ja teksti: “Lapselle, jota emme koskaan saaneet” ja “Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi”.

Lempäälä

lempaala_kivi_ja_kynttilat

Tyhjän sylin muistokivi on Ristimäen hautausmaalla, sembramäntyjen oksien alla. Arkkitehti Pekka Mäenpään suunnitelmassa, luonnonkivestä ja harmaagraniitista tehdyssä muistokivessä on teksti: “Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän. Syli tyhjänä.”

Riihimäki

tyhja_syli_muistokivi_Riihimaki
Kuva: Riitta Hyövälti

Riihimäen hautausmaalla on muistelupaikka heille, jotka eivät ole saaneet lasta tai ovat kokeneet keskenmenon. Lapselle, jota emme saaneet –muistomerkki paljastettiin elokuussa 2014 hautausmaajuhlan yhteydessä. Muistomerkki tehtiin vanhasta, jo poistetusta hautakivestä. Kivi hiottiin ja siihen suunnitteli symbolisen kuvan diakoni Petja Heiskanen. Kivessä on teksti ”Lapselle, jota emme saaneet”.

Seinäjoki

Törnävän kirkon vieressä Törnävän hautausmaalla on Tyhjän sylin muistokivi.

Tampere

Kalevan seurakunnan Kalevankankaan hautausmaan muistopaikka on nimetty Hietakehdoksi Aleksis Kiven runon  mukaan. Pentti Turusen luonnostelema laatta sijaitsee Kalevantien puoleisessa muurissa.

Tuusula

Tuusula_TyhjanSylinMuistomerkki_2

Tuusulan seurakunnan hautaustoimi on rakentanut Tyhjän sylin muistomerkin Paijalan hautausmaalle (Paijalannummentie 11). Muistelualue on tarkoitettu ihmisille, joita painaa lapsettomuuden suru. Tyhjän sylin muistomerkki on oma erillinen alue lähelle Paijalan kappelia.

Vantaa

vantaa_tyhjä_syli
Kuva: Hans von Schantz

Helsingin seurakuntayhtymän Honkanummen hautausmaalla muistomerkki on sijoitettu lapsivainajien muistolehtokortteliin. Tyhjä syli -muistomerkki on lintuaiheinen veistos ja kiinnitetty matalaan luonnonkiveen. Kivessä on laatta “Lapselle, jota emme saaneet. Till minnet av barn vi aldrig fick.” Taideteoksen on suunnitellut ja toteuttanut taiteilija Mauno Honkanen.