ESHRE ohjeistaa välttämään hedelmöityshoitojen aloittamista uusille potilaille koronavirusepidemian vuoksi

Lisääntymislääketieteen ammattilaisten eurooppalainen järjestö ESHRE on antanut ohjeistusta siitä, miten koronaviruksen aiheuttama sairaus COVID-19 vaikuttaa raskauteen ja lapsettomuushoitoihin. Järjestö kehottaa välttämään hoitojen aloittamista uusille potilaille.

Tällä hetkellä ei ole selkeää näyttöä siitä, että COVID-19 vaikuttaisi negatiivisesti varsinkaan alkuvaiheessa oleviin raskauksiin. Maailmalla on jo raportoitu muutamasta koronaviruksen aiheuttamaa sairautta potevasta naisesta, jotka ovat synnyttäneet terveen lapsen. Joidenkin COVID-19:a sairastavien naisten on myös raportoitu synnyttäneen lapsia, joilla on ollut terveysongelmia. Näin lyhyellä aikavälillä ei voida kuitenkaan vielä päätellä, että ne olisivat johtuneet juuri virustartunnasta. Kaikki nämä tiedot on saatu hyvin pienen ajan aikana, joten niihin tulee suhtautua suurella varovaisuudella. Ei ole myöskään tiedossa, miten virus mahdollisesti vaikuttaa juuri nyt alkaviin raskauksiin.

Muista aiemmista koronaviruksista saatujen kokemusten perusteella ESHRE kehoittaakin ennaltaehkäisynä välttämään hoitojen aloittamista uusille potilaille tällä hetkellä, sairastivat he sitten virusta tai eivät. Niille potilaille, joilla hoitoprosessi on parhaillaan menossa, suositellaan raskauden alkamisen lykkäämistä esimerkiksi pakastamalla munasolu tai alkio myöhempää hoitoa varten. Virusta sairastaville, raskaana oleville henkilöille voidaan joutua antamaan lääkkeitä, jotka saattavat vaarantaa raskauden.

Raskaaksi tulleita ja hoitoja suunnittelevia miehiä ja naisia kehoitetaan välttämään tartunta-alueita sekä jo tartunnan saaneita ihmisiä. ESHRE seuraa tarkasti hedelmöityshoitoihin ja niistä alkaneisiin raskauksiin liittyviä tieteellisiä julkaisuja ja kehoittaa kaikkia alan ammattilaisia välttämään rasittamasta jo nyt ylityöllistettyä terveydenhoitoa.

Lähde: https://www.eshre.eu/Press-Room/ESHRE-News#CoronaStatement27feb

Suomessa suuret yliopistosairaalat varautuvat jo tehohoidon lisääntymiseen koronan vuoksi. Ylen jutun mukaan sairaalat ovat alkaneet jo perumaan kaikkia kiireettömiä hoitoja. Tilanne voi vaikuttaa myös hedelmöityshoitojen saatavuuteen. Kannattaa tiedustella omalta klinikalta tilannetta hoitojen järjestämisen suhteen. Erillisiä tiedotteita ei hedelmöityshoitojen tilanteesta ole annettu toistaiseksi, mutta useat henkilöt ovat raportoineet, että klinikat ovat viestineet hoitojen siirtymisestä tulevaisuuteen.