Keskenmenon kokeneiden päivä 15.10.

Nainen sivulta kuvattuna.

Keskenmeno on menetys, jota on oikeus surra – 15.10. vietetään Keskenmenon kokeneiden päivää

Keskenmeno on menetys, joka voi jättää jäljen sen kokevaan henkilöön ja kumppaniin. Perjantaina 15.10. vietettävä Keskenmenon kokeneiden päivä antaa äänen keskenmenon kokeneille.

Keskenmeno on sen kokevalle suuri menetys. Joku oli, kasvoi ja ehkä jo tuntui, mutta häntä ei enää ole. Odottavalle ja kumppanille mielikuvat lapsesta saattavat olla hyvin eläviä jo varhaisessa vaiheessa. Koettu menetys aiheuttaa surua. Moni kokee kriisin, ja osalle keskenmeno aiheuttaa trauman. 

–Keskenmenot ovat hyvin yleisiä. Jokainen keskenmeno on kuitenkin ainutlaatuinen ja pysäyttävä sen kokevalle henkilölle ja perheelle. Osa kokee toistuvia keskenmenoja ja jatkuvaa epävarmuutta. Tahatonta lapsettomuutta kokeneelle, jolla raskaus vihdoin alkaa, on keskenmeno todella järkyttävä kokemus, sanoo Simpukan toiminnanjohtaja Johanna Repo

Useimpien lähipiirissä, ystävissä tai työkavereissa on keskenmenon kokeneita. Revon mukaan emme ehkä kuitenkaan tiedä siitä, sillä moni vaikenee asiasta.  

Keskenmenoon liittyy surun lisäksi usein kokemus epäonnistumisesta sekä häpeän ja syyllisyyden tunteita. Kokemusten mukaan läheiset ja ammattilaiset saattavat vähätellä keskenmenoja eivätkä välttämättä ymmärrä riittävästi keskenmenon psyykkisiä vaikutuksia.

Simpukka muistuttaa, että keskenmenon kokeneilla on oikeus tulla kuulluksi ilman vähättelyä. Tämä koskee sekä keskenmenon fyysisesti kokenutta että kumppania. 

–Keskenmeno on menetys, joka vaikuttaa elämään monin tavoin. Keskenmenon kokeneella on oikeus suruun. Apua surun käsittelyyn ja keskenmenon aiheuttamaan kriisiin tulisi olla paremmin tarjolla. 

Tarve psyykkiselle tuelle

Monen keskenmenon kokeneen kokemus on, että keskenmenon hoidossa ei ole huomioitu psyykkisiä vaikutuksia, kriisiä ja surua. Simpukka toivoo, että psyykkistä tukea olisi tarjolla terveydenhuollossa aina keskenmenon toteamisen ja hoidon yhteydessä. Valitettavasti näin ei useinkaan ole.  

– Usein selvitystyö jää keskenmenon kokeneelle itselleen, eikä voimavaroja tähän välttämättä ole. Liian moni jää ilman tarvitsemaansa tukea, pahoittelee Repo.

Repo toivoo, että terveydenhuollossa tulisi ymmärtää paremmin keskenmenon psyykkisiä vaikutuksia, tunnistaa tuen tarvitsijat ja ohjata heidät tuen piiriin pallottelematta. Palvelupolun tulisi olla selkeä sekä ammattilaisille että keskenmenon kokeneille

Sytytä kynttilä  

Perjantaina 15.10. vietetään kansainvälistä “Pregnancy and Infant Loss Remembrance Day” -muistopäivää. USA:sta lähtöisin olevaa päivää on vietetty vuodesta 2002 alkaen. Muistopäivää vietetään muun muassa Kanadassa, Iso-Britanniassa, Australian useissa osavaltioissa, Uudessa-Seelannissa, Italiassa, Irlannissa, Tanskassa, Ranskassa, Norjassa, Keniassa, Japanissa ja Kiinassa.

– Simpukka tuo päivän vieton Suomeen, sillä keskenmenon kokemusta ei huomioida riittävällä tavalla muissa muistopäivissä. On tärkeää lisätä tietoisuutta keskenmenokokemuksesta ja antaa ääni keskenmenon kokeneille.

Osallistu perjantaina 15.10. kello 19 kansainväliseen #waveoflight-kampanjaan. Sytytä kynttilä ja jaa somekampanjan kuva.

Keskenmeno on elämän kokoinen menetys ja sitä on oikeus surra.

 

Tietoa keskenmenosta

  • Keskenmenosta puhutaan, kun raskaus päättyy spontaanisti ennen 22. raskausviikon päättymistä tai sikiö painaa alle 500 grammaa. 
  • Joka viidennellä odottajista on takanaan yksi tai useampia keskenmenoja tai raskauden keskeytys. Suomessa arviolta 8000–9000 raskautta päättyy vuosittain keskenmenoon.
  • Kliinisesti todetuista raskauksista noin vähintään 15 prosenttia päätyy keskenmenoon, useimmiten jo ennen 13. raskausviikkoa. 
  • Hyvin varhaiset keskenmenot jäävät usein huomaamatta. On arvioitu, että jopa 20–60 prosenttia kaikista alkaneista raskauksista keskeytyy.
  • On tärkeää ymmärtää, että keskenmenoa ei ole voinut aiheuttaa itse. Keskenmenoa ei voida ehkäistä.

Lähde: Terveyskirjasto

 

Tietoa ja tukea keskenmenon kokeneelle

Verkkoluento 15.10. klo 18: Keskenmeno on psyykkinen kriisi – työkaluja keskenmenon kokeneelle, psykologi Mirka Paavilainen

Lisätietoa luennosta löydät tästä linkistä: VERKKOLUENTO: KESKENMENO ON PSYYKKINEN KRIISI

Pääset luennolle tämän linkin kautta: https://us02web.zoom.us/j/86532795732?pwd=T1lZUFhHbm9MOFVSZ3lzSGFiMHhwUT09

(Jos Zoom kysyy liittymisen yhteydessä tunnusta tai salasanaa, ne ovat: Meeting ID: 865 3279 5732 ja Passcode: 354063)

 

Vertaistukea

Simpukka-yhdistys tarjoaa vertaistukea eri elämäntilanteessa oleville tahatonta lapsettomuutta kokeville verkon välityksellä ja kasvokkain. Keskustelu toisten samankaltaisissa tilanteissa olevien tai niitä läpikäyneiden kanssa helpottaa omaa oloa ja saattaa antaa työkaluja omien sisäisten solmukohtien aukaisemiseen. Lisätietoa Simpukan vertaistuesta täältä.

Keskenmenon kokeneille on Facebookissa useita keskusteluryhmiä, joita ylläpitävät yksityiset henkilöt.

Ti 19.10. klo 17-19 Vertaistapaaminen keskenmenon kokeneille Zoomissa
Millaisia ajatuksia, tunteita ja kokemuksia keskenmenon kokemus sinussa herättää? Vertaistapaamiseen ovat tervetulleita keskenmenon kokeneet, joilla on tahattoman lapsettomuuden kokemus. Tapaaminen on tarkoitettu eri elämäntilanteessa oleville tahatonta lapsettomuutta kokeville. Voit olla ensimmäistä lasta toivova yksin tai yhdessä kumppanin kanssa tai sinulla voi olla lapsi tai lapsia ja tahattoman lapsettomuuden kokemus. Keskustelua ohjaa kokemuksen omaava vertainen. Videokeskusteluun mahtuu enintään 10 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 18.10. Linkki ilmoittautumiseen: ILMOITTAUTUMINEN VERTAISTAPAAMISEEN.

Pe 15.10. Hartaushetki keskenmenon kokeneille Hervannan kirkossa klo 19 (Järjestäjä Tampereen eteläinen seurakunta)
Hartaushetki on tarkoitettu kaikille, joita keskenmeno on koskettanut. Hartaushetken aikana sytytämme yhdessä kynttilät ja osallistumme sitä kautta kansainväliseen  Wave of Light -tapahtumaan. Lisätietoa hartaushetkestä löydät linkistä: HARTAUSHETKI.

 

Helmiä -blogissa

Lue psykologi Mirka Paavilaisen artikkelit

Keskenmeno on ihmiselämän kokoinen menetys, joka voi jättää jälkensä

Mistä tietää tarvitsevansa psyykkistä tukea keskenmenon jälkeen ja mistä sitä saa?

Lue erään keskenmenon kokeneen perheen tarina

https://www.simpukka.info/myohainen-keskenmeno-koetteli-uusperhetta/

 

Opas keskenmenon kokeneille

Odotus muuttui menetykseksi – Keskenmeno-opas lapsettomuuden kokeneille

Simpukan opasvihkoset löytyvät täältä.

 

Tyhjän sylin muistopaikat

Suru tyhjästä sylistä on usein piilossa itkettyä, eikä sen läpikäymiseen ole löytynyt oikealta tuntuvaa paikkaa tai tilaa. Tyhjän sylin muistopaikat tekevät surusta konkreettisemman: niille voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua. Muistopaikat löytyvät täältä.

 

Podcasteja, kirjoja, linkkejä

Ulla Järvi: Syntymätön (2007). Kirjapaja.

Psykopodiaa / Nina Lyytinen, podcast 20.9.2021. Vieraina psykologit Riikka Airo ja Maiju Tokola. https://www.ninalyytinen.fi/psykopodiaa/keskenmeno

Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen 6.5.2020 “Keskenmenot ovat yleisiä, mutta niistä ei puhuta” Yle Areena https://areena.yle.fi/audio/1-50507614

Tietoa keskenmenoista psyykkisenä kriisinä Instagramissa: @psykologipaavilainen

Vertaistukea Instagramissa: @Keskenmenoklubi

https://www.myohainenkeskenmeno.com

Vertaistarina: Keskenmeno jätti jäljen