Miten koronarokote vaikuttaa hedelmöityshoitoihin?

Eshre-logo.

Koronarokotukset aloitettiin Suomessa vuodenvaihteessa. Miten rokottaminen vaikuttaa hedelmöityshoitoihin? Pitäisikö miesten ja naisten saada koronarokote ennen hedelmöittymisyritystä? Pitäisikö rokotettujen pariskuntien lykätä hedelmöittymisyritystä ja jos, niin kuinka kauan? Pitäisikö raskaana olevat naiset rokottaa?

Lyhyesti ESHRE:n lausunnon pääasiat:

  1. Tietoa rokotteen vaikutuksista hedelmöityshoitoihin ei ole tarpeeksi.
  2. Jos kuulut ryhmään, jolla on suurentunut riski joko koronaviruksen aiheuttamaan vaikeaan sairauteen tai sinulla on suurentunut raskauskomplikaatioriski, ota rokote ennen raskauden yrittämistä.
  3. Rokotteen saamisen jälkeen kannattaa odottaa muutama päivä tai jopa kaksi kuukautta ennen raskauden yrittämistä.
  4. Jos rokotteesta tulee vakavia sivuvaikutuksia, yritä raskautta vasta, kun lääkäri on antanut sinulle luvan.
  5. Henkilöitä, jotka eivät halua tai pysty ottamaan rokotetta, ei pitäisi estää pääsemästä hedelmöityshoitoihin.
  6. Koronarokotteiden antaminen raskaana oleville tulee tehdä läheisessä konsultaatiossa lääketieteen ammattilaisten kanssa ja yksilöllisten etujen ja haittojen arvioinnin jälkeen.

Eurooppalaisten lisääntymislääketieteen ammattilaisten yhdistys ESHRE julkaisi lausunnon liittyen Covid-19 -rokotteiden ottamiseen ja hedelmöityshoitoihin liittyen. Voit lukea lausunnon käännöksen täältä. Lausunnossa todetaan, että vaikka periaatteessa kaikki rokotteet ovat turvallisia käyttää raskauden aikana, ei käytössä olevista koronarokotteista ole tarpeeksi tietoa.

Tietoa koronarokotteiden vaikutuksesta hedelmöityshoitoihin tai tulevaan raskauteen ei ole olemassa. Käytössä olevien rokotteiden tuotetieto kertoo, että eläinkokeissa ”ei näy mitään vahingollista vaikutusta raskauteen”. Toisaalta raskausajalta saatua tietoa rokotteiden vaikutuksesta ei ole juurikaan saatavilla. Tämän vuoksi Euroopan fertiliteettiyhdistys ESHRE ei voi tehdä suosituksia siitä, pitäisikö henkilöiden, jotka yrittävät raskautta koeputkihoitojen avulla, saada rokote ennen hoitojen aloittamista.

ESHRE toteaa kuitenkin, että naisten, joilla on suurentunut riski vaikeaan koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen tai joilla on suurentunut raskauskomplikaatioriski, pitäisi ottaa rokote ennen raskauden yrittämistä. Sama koskee naisia, joilla on työn tai muiden olosuhteiden vuoksi suuri riski saada koronavirustartunta. Raskaana oleminen lisää vaikean tautimuodon todennäköisyyttä.

Siitä, pitäisikö hedelmöittymistä lykätä rokotuksen jälkeen, on erilaisia näkökulmia. Näyttäisi viisaalta lykätä hedelmöityshoitojen aloittamista (siittiöiden kerääminen, munasarjastimulointi, alkionsiirto) ainakin muutamalla päivällä rokotteen päättämisestä (eli toisen rokoteannoksen antamisesta) että elimistön immuniteetti asettuu. Koska tietoa COVID-19 rokotteen vaikutuksista munasoluihin, siittiöihin, alkionsiirtoon tai alkuraskauteen ei ole saatavilla, ja jotta vasta-aineelle voidaan antaa aikaa kehittyä, vieläkin varovaisempaa suhtautumista pitää harkita (eli lykätä hedelmöityshoidon alkua kahden kuukauden ajan). Aiheesta lisää Ylen uutisessa.

Koeputkihoitoja ei pidä aloittaa naisilla, jotka ovat saaneet merkittäviä sivuvaikutuksia COVID-19 rokotteesta (kuten esimerkiksi allergisen reaktion) ja ennen kuin heidän lääkärinsä on todennut heidän vointinsa riittäväksi raskauteen.

Raskaana olevia naisia pitäisi tiedottaa pitkäaikaisen COVID-19 rokotteen ihmisille tehdyn tutkimuksen puuttumisesta, mutta heitä ei saisi jättää rokotusohjelmien ulkopuolelle.