Simpukan Helmi -tunnustus Jaana Vaholuodolle Kierron verran toivoa -podcastista

Simpukan Helmi tunnustus myönnettiin Jaana Vaholuodolle

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n Simpukan Helmi -tunnustus myönnettiin Lapsettomien lauantaina 7.5.2022. Tunnustus myönnetään henkilölle tai taholle, joka on edistänyt tahatonta lapsettomuutta kokeneiden hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa. Kunniamaininta myönnettiin muun muassa Ville Niinistölle ja Hennariikka Anderssonille.

Vuoden 2022 Simpukan Helmi -tunnustus on myönnetty Jaana Vaholuodolle Kierron verran toivoa -podcastista. Vaholuoto on podcastissaan tuonut laajasti esiin lapsettomuuden eri teemoja monipuolisilla asiantuntijoiden ja lapsettomuutta kokeneiden haastatteluilla. Podcastissa on ilmestynyt 25 jaksoa vuodesta 2021 alkaen. 

– Vaholuoto on lisännyt podcastinsa ja samannimisen bloginsa kautta tietoa lapsettomuudesta monipuolisesti ja laajasti. Kierron verran toivoa -podcastissa sanoitetaan lapsettomuuden kipupisteitä ja vahvistetaan kuulijoille kokemusta siitä, että he eivät ole yksin, sanoo raadin puheenjohtaja, Simpukan Helminauha-hankkeen hankevastaava Jenni Huhtala.  

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry myöntää Simpukan Helmi -tunnustuksen henkilölle tai taholle, joka on edistänyt tahatonta lapsettomuutta kokeneiden hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa. Tunnustus myönnetään vuosittain toukokuussa Lapsettomien lauantaina.

Tunnustuksen saajan valitsee raati, johon kuuluu muun muassa tahattoman lapsettomuuden parissa työskenteleviä ammattilaisia. Raati valitsee palkinnon saajan Simpukan saamien ehdotusten perusteella.

– Kierron verran toivoa -podcast on auttanut äärettömän paljon kamppailussa lapsettomuuden kanssa. Arvostan ja kiitän suuresti, perusteli myös yksi ehdotuksen jättäneistä. 

Vuonna 2021 Simpukan Helmi -tunnustuksen saaneen Pauliina Orrensuon mukaan podcastissa tuodaan upeasti esiin tahattoman lapsettomuuden moninaisuutta ja kohdataan  haastateltava lempeästi.

– Podcastissa toteutuu hienosti myös vertaistuellinen näkökulma niin haastateltavan kuin kuulijankin kohdalla. On tärkeää, että vaikeistakin asioista voidaan keskustella ja murtaa yhdessä lapsettomuuteen tai keskenmenoihin liittyvää häpeää, epäonnistumista tai salassa pitämisen kulttuuria, Orrensuu kiittää.

 

Merkittävä vertaistuen tarjoaja tahattomasti lapsettomille

Vaholuodon saamien kuulijapalautteiden, Simpukan Helmi -tunnustuksen ehdotusten ja raadin lausuntojen mukaan Kierron verran toivoa -podcastista on kasvanut merkittävä vertaistiedon ja -tuen tarjoaja tahattomasti lapsettomille. 

– Podcast on tuonut valtavasti uutta tietoa lapsettomuudesta sekä siinä kuullut tarinat ovat toimineet tärkeänä vertaistukena, kiitti toinen ehdotuksen jättänyt.

Oma lapsettomuuden kokemus on johdattanut Vaholuodon tahattoman lapsettomuuden tuomasta kokemuksesta selviytymiseen liittyvien kysymysten äärelle. Haastattelujen kysymyksiä valmistellessa hän kertoo peilaavansa omiin kokemuksiinsa. 

– Kysyn asiantuntijoilta sellaisia kysymyksiä, joihin kaipaan itsekin vastauksia. Pyydän vastaukset samassa muodossa kuin asiantuntijat kertoisivat ne omille asiakkailleen.

Podcastin haastattelut hän järjestää mielellään kasvotusten, jotta tilanteisiin syntyisi turvallinen ja hyvä tunnelma. Esiin tulevat vertaistarinat ovat usein raskaita, ja ammattilaisten kanssa tehdyt jaksot tiedontäyteisiä. 

– Kohtaamisten jälkeen tuntuu usein, että takki on tyhjä, mutta sydän täynnä, Vaholuoto naurahtaa.

 

Kunniamaininnat muun muassa Niinistölle ja Anderssonille

Raati antoi lisäksi kunniamaininnat miehen lapsettomuutta esiin tuoneelle Pyry Youngille, keskenmenoista ja lapsettomuudesta puhuneille Hennariikka Anderssonille ja Ville Niinistölle sekä toimittaja Emma Taulolle Yksin tehty lapsi -podcastista. Nämä kaikki ovat tehneet toiminnallaan tahatonta lapsettomuutta näkyväksi. 

Raati perusteli kunniamainintoja seuraavasti:

Pyry on tuonut rohkeasti esiin omaa kokemustaan ja hyvin yksityisiä asioita julkisesti. Hän on omaa tarinaansa kertomalla nostanut esiin miesten kokemaa lapsettomuutta ja lisännyt näin tietoisuutta miesten kokemasta lapsettomuudesta ja lapsitoiveesta.

Andersson ja Niinistö ovat julkisilla puheenvuoroillaan tehneet näkyväksi erilaisia tapoja kokea ja sanoittaa tahattoman lapsettomuuden ja useiden keskenmenojen kokemusta. Andersson on puhunut hienosti siitä, kuinka haastavaa keskenmenoista on puhua lähipiirille, mutta kuinka paljon tukea saa, kun kokemuksesta on avoin. Niinistö on tuonut esiin miehen tahattoman lapsettomuuden kokemusta, ja kuinka kipeä kokemus on myös sekundaarisesti lapsettomille.      

Emma Taulo on Yksin tehty lapsi podcastillaan lisännyt tietoisuutta itsellisesti perheellistymisestä ja itsellisten naisten lapsitoiveesta sekä tuonut näkyväksi perheiden monimuotoisuutta. Podcast on toteutettu hyvin laadukkaasti ja sen henkilökohtaisuus tuo tekijän lähelle kuulijaa, kuin ystäväksi hoitopolulle.  

Simpukan Helmi -tunnustuspalkinnon saajan valitsi yleisöltä pyydettyjen ehdotusten perusteella raati, johon kuuluivat Simpukan hallituksen puheenjohtaja Siru Lehto, viime vuoden Simpukan Helmi -palkittu Pauliina Orrensuo, Simpukan vertaistukikoordinaattori Viivi Selin, Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio, johtava erityisasiantuntija Anna Moring, psykologi Terhi Vihko ja Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, aluevaltuutettu Jaakko Mustakallio. Raadin puheenjohtajana ja sihteerinä toimi Jenni Huhtala

 

Lisätietoa:

Piia Savio, Simpukan toiminnanjohtaja

+358 40 4808 676, piia.savio@simpukka.info

 

Tutustu Kierron verran toivoa -podcastiin ja blogiin.