Simpukka-viikko: tahaton lapsettomuus on aikuisiän suurimpia kriisejä

Simpukka-viikko 2.-8.5.2022. Piirroskuvassa mies, kissa ja pensaan oksia.

Tahaton lapsettomuus on aikuisiän suurimpia kriisejä. Simpukka-viikko 2.–8.5.2022 tuo tahatonta lapsettomuutta esille ilmiönä ja kokemuksena. Vuoden 2022  teemana on mielen hyvinvointi.

Joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Lapsitoiveen toteutumattomuus on monille suuri suru ja yksi aikuiselämän isoimmista kriiseistä. Tahattoman lapsettomuuden syynä voivat olla hedelmällisyyteen liittyvät ongelmat tai muut fysiologiset syyt. Joskus lapsettomuuden syytä ei saada selville. Elämäntilannelapsettomuuden taustalla voi olla esimerkiksi lapsitoiveen eriävyys tai se, että kumppania ei ole.

Simpukka-viikko ja Lapsettomien lauantai

Tahattomaan lapsettomuuteen ilmiönä ja kokemuksena keskittyvää Simpukka-viikkoa vietetään 2.–8.5. Viikko huipentuu 7.5. vietettävään Lapsettomien lauantaihin. Päivä muistuttaa siitä, että vanhemmuus ei ole itsestään selvää. Kaikista ei tule toiveistaan huolimatta äitejä tai isiä, ja joillakin matka vanhemmaksi on pitkä ja kipeä.

Teemana mielen hyvinvointi

Vuoden 2022 Simpukka-viikon teemana on mielen hyvinvointi. Tahaton lapsettomuus ja lapsettomuushoidot kuormittavat kehoa ja mieltä. Simpukan teettämän tuoreen kyselyn mukaan noin 90 prosenttia lapsettomuushoidoissa käyneistä sanoo kaivanneensa psykososiaalista tukea.

– Hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta. Lapsettomuutta kokevan kannattaa mahdollisen lääketieteellisen avun lisäksi hakea psykososiaalista tukea. Merkittävä voimavara kokemuksen läpikäymisessä on myös muilta saman kokeneilta saatu vertaistuki. Yksin ei kannata jäädä, sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Piia Savio.

Tarjolla avoimia verkkoluentoja

Simpukka tarjoaa kaikille avoimia verkkoluentoja Simpukka-viikolla. Luennot ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Tiistaina 3.5. kello 18 psykologi ja psykoterapeutti Mirka Paavilainen luennoi aiheesta Kun elämä jatkuu ilman lapsia – lopulliseen lapsettomuuteen sopeutuminen. Osallistumislinkki luennolle täällä. ID 82152431245.

Keskiviikkona 4.5. kello 18 naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Katja Ahinko luennoi aiheesta Hedelmöityshoidot julkisella sektorillaOsallistumislinkki luennolle täällä. ID 89417140948.

Torstaina 5.5. kello 18 tutkija Siru Lehto luennoin lapsettomuuden jälkeen äidiksi tulosta luennolla Lapsettomasta äidiksi – muilta kätketty ja armoton kamppailu. Osallistumislinkki luennolle täällä. ID 86127021440.

Chatit ja vertaisryhmien tapaamiset

Lapselliset lapsettomat -vertaischat Tukinetissä 7.5. kello 10–11.30: Lapselliset lapsettomat -vertaischat

Itsellisten vertaischat Tukinetissä 7.5. kello 10–11.30: Itsellisten vertaischat

Helminauha-vertaischat Tukinetissä maanantaina 2.5.2022 klo 19: Helminauha-vertaischat

Simpukan ryhmistä Kohtuuttomat, Helminauhan valtakunnallinen ryhmä, Helminauhan Helsingin-ryhmä, Miesten ryhmä, lopullisesti lapsettomien Syke-verkosto, Helsingin Lapsitoive -ryhmä ja odottajien Workshop tapaavat Simpukka-viikolla. Katso tarkemmat tiedot Simpukan tapahtumakalenterista.

Lapsettomien lauantai 7.5.

Tule mukaan Lapsettomien lauantain ohjelmaan verkon välityksellä kello 12–15.30! Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Voit liittyä mukaan itsellesi sopivassa vaiheessa tai olla mukana koko tapahtuman ajan.

Lapsettomien lauantain ohjelma verkossa:

  • 12.00 Tervetuloa! Simpukan puheenvuoro
  • 12.15 Simpukan Helmen julkistus ja voittajan haastattelu.
  • 12.30 Pintasukellus taideterapiaan, taideterapeutti Minna Sallinen
  • 14–14.15 tauko
  • 14.15 Hyvän mielen heartful-jooga, joogaohjaaja Sanna Luther
  • 15.15–15.30 Simpukan puheenvuoro ja kiitokset

Tarkempi ohjelma ja osallistumisohjeet löytyvät täältä: Lapsettomien lauantain verkkotapahtuma 7.5. Osallistumislinkki myös täällä. ID 87503221624.

Lapsettomien lauantai 7.5.2022. Piirroskuva: ihminen, kissa, pensaan lehtiä. Simpukan logo: oranssi helmi. Sininen teksti simpukka.

Vietä Simpukka-viikkoa somessa!

Tehdään Simpukka-viikon aikana yhdessä tutuksi tahatonta lapsettomuutta ilmiönä ja kokemuksena!

Simpukka ry jakaa somekanavillaan Instagramissa, Facebookissa, Twitterissa ja LinkedInissä tahattomaan lapsettomuuteen liittyviä julkaisuja esimerkiksi siitä, miten voi kohdata kauniisti tahatonta lapsettomuutta kokevan. Voit halutessasi jakaa vapaasti somesisältöjä. Simpukka-viikolla käytetään hashtageja #simpukkaviikko ja #lapsettomienlauantai.

Haluatko kertoa tarinasi?

Haluatko sinä kertoa oman tarinasi tahattomasta lapsettomuudesta? Median edustajat etsivät usein Simpukan kautta mahdollisia haastateltavia. Mikäli voisit kertoa tarinasi, jätä meille yhteystietosi tämän yhteystietolomakkeemme kautta. Emme luovuta yhteystietoja koskaan eteenpäin kysymättä sinulta lupaa tapauskohtaisesti.

Liity Simpukan jäseneksi

Liittymällä Simpukan jäseneksi saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän tahattoman lapsettomuuden asiatuntijalehti Simpukan kotiisi. Jäsenyytesi avulla tuet Simpukan tekemää työtä, jolla tuetaan tukea ja tietoa tahattomasta lapsettomuudesta. Lue lisää Simpukan jäsenyydestä täältä.

Lahjoita Simpukalle

Tekemällä Simpukalle lahjoituksen tuet Simpukan tekemää työtä. Varat käytetään muun muassa tahattomasti lapsettomien hyvinvoinnin edistämiseen psykososiaalisen tuen avulla sekä lapsettomuustietoisuuden edistämiseen. Lahjoita Simpukalle, lue lisää täältä.

Medialle

Median haastattelupyynnöt ja lisätiedot hanna.parviainen@simpukka.info.

Hyvää Simpukka-viikkoa!