Älä loukkaa sanoillasi lapsetonta

Jokainen päätös hankkia lapsia yhdessä tai yksin on hyvin henkilökohtainen. Valitettavasti yhteiskunta näkee asian toisin. Uutisista pukkaa vauvakatoa ja kestävyysvajetta. Monet kyselevät ”Miksi sinulla ei ole lasta?” ja ehkä ajattelevat: ”Tänne kaikki informaatio ja heti!” Sukulaiset, ystävät, tuttavat, hyvänpäiväntutut, työtoverit, naapurit tai opiskelukaverit utelevat, koska ovat uteliaita.  Halutaan tietää, toteutuuko normi, vai onko poikkeukselle selitys.  Suorastaan vaaditaan tietää taustat, vaikka kyse on yksityisasiasta.

Moni lapseton nainen ja mies kokee, että hänen on oltava joka hetki valmis puolustautumaan. Menet sukujuhliin näkymätön haarniska yllä, valmiina yllätyshyökkäykseen. Vedät syvään henkeä ennen kuin istut  pöytään kavereiden kanssa. Pommitus alkaa kyllä, mutta et tiedä kuka sen aloittaa ja kuinka kauan se kestää. Vältät työpaikkalounaita, sillä jutut tekevät sinusta kuitenkin ulkopuolisen, tai avaavat haavan jota et välittäisi ryhtyä lääkitsemään työpaikalla.

Missä muussa tilanteessa ihmistä velvoitetaan kertomaan tuntemattomille terveydentilastaan? Epäonnistuneista hoidoista tai päättyneistä parisuhteista? Mikä muu olosuhde antaa tuntemattomille vallan repostella (kovaan ääneen) toisen henkilökohtaisella päätöksellä? Onko olemassa mitään niin räikeää vertailua kuin vertailu perheellisen ja perheettömän ”onnellisuuden” välillä?

Hienotunteisuus on suomalainen hyve monilla elämänalueilla. Osataan antaa tilaa ja yksityisyyttä. Kunnioitetaan ihmisten omia päätöksiä sekä ajatuksen  ja mielipiteen vapautta. Jopa sanotaan, että ”kukin tavallaan”. Mutta mitä perheellistymiseen tulee, tuntuu, että jokainen voi sanoa mielipiteensä toisen elämästä! Lapsettomat kertovat vähättelystä, näkymättömästä arvoasteikosta, jonka pohjalle heidät sysätään, ja syytöksistä, että he ovat itsekkäitä. He kertovat arvostelusta, joka kohdistuu heidän elämiseensä, josta vielä ei ole löydetty sitä parasta asiaa. He saavat kuulla, etteivät “oikeasti ymmärrä mitään”, koska heillä ei ole lapsia. ”Totuuden kertominen ei auta”, sanoi yksi lapseton. ” Se vain saa seurueen innostumaan ja kehittelemään minulle keinoja perheellistyä. Se on nöyryyttävää, ja sitä tapahtuu usein. Oletus on, että olen yksinäinen ja elämäni on merkityksetöntä.”

Olisi hyvä ymmärtää, että syitä lapsettomuuteen voi olla monia. Terveydellisiä, sosiaalisia, henkilöhistoriaan liittyviä, elämänkatsomukseen tai ympäristöön perustuvia, ja monia muita. Kaikki nämä ovat henkilökohtaisia, eivätkä julkisia asioita. Olisi hyvä myös ymmärtää, että on monia keinoja olla tärkeä ja osallistuva osa yhteiskuntaa. Säälille ja syytöksille ei ole tilausta.

Heli Vaaranen

Johtava asiantuntija, psykoterapeutti, Väestöliitto

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Erittäin henkilökohtainen kriisi

Lue lisää

Miehellä on myös muuta virkaa kuin kuppi ja koppi

Lue lisää

Hiljainen suru

Lue lisää