Boudoir-kuvat voimaannuttavat lapsettomuuden äärellä

Kuvassa alaston naisoletettu syksyisessä luonnossa.

Turkulaiseen kahvilaan saapuu tummahiuksinen, iloisen näköinen nainen. Jämäkän kädenpuristuksen takaa löytyy Pauliina Tähkäpää.

Pauliina on 31-vuotias valokuvaaja Sauvosta. Hän on alun perin kotoisin Liedosta, mutta asuu Sauvossa miehensä ja edellisestä suhteesta saadun 9-vuotiaan pojan kanssa. Työkseen Pauliina kuvaa boudoir-valokuvia, vapaa-ajallaan hän keskittyy sisustamiseen ja urheiluun. Sisustusvimman iskiessä Pauliina pistää tohinaksi, joskus jopa niin nopeasti, että miehen täytyy häntä hieman jarrutella. Pauliina kertoo olevansa heistä se spontaanimpi osapuoli, kun mies taas tasapainottaa suhdetta rauhallisuudellaan. 

Pauliinalle koti on turvasatama, jossa viihdytään liikkuvan työn vastapainona. Muutama vuosi sitten ostetussa omakotitalossa olisi tilaa uudelle perheenjäsenelle, jota ei toiveista huolimatta ole vielä kuulunut. Pauliina tuli viime vuonna IVF-hoidon tuloksena raskaaksi, mutta valitettavasti raskaus päättyi keskenmenoon.

– Olemme toivoneet lasta parin vuoden ajan. Lapsettomuus on raskas prosessi, tällä hetkellä odotamme lapsettomuushoitojen jatkumista. Työ on minulle suuri voimavara tässä tilanteessa, saan sen kautta energiaa. Myös mieheni ja lapseni kanssa vietetty aika auttaa minua jaksamaan.

Osa-aikaisesta hääkuvaajasta päätoimiseksi boudoir-kuvaajaksi

Valokuvaajana Pauliina on toiminut reilut neljä vuotta, ensin hän toimi juhlakuvaajana, kunnes siirtyi lähes kaksi vuotta sitten tekemään boudoir-kuvauksia. Valokuvaamisen taidon hän on opetellut itsenäisesti, saaden kuitenkin tukea kollegoiltaan.

Kuva: Susanna Nordvall

– Olen luova ihminen, tekninen puoli ei varsinaisesti ole minun juttuni. Kuvaustyylini on luonnollinen enkä esimerkiksi silottele ryppyjä tai muokkaa ihmisten vartaloita. 

Alun perin idea boudoir-kuviin lähti huomenlahjakuvauksista, joita otettiin puolisoa varten. Pauliinan ensimmäiset boudoir-kuvaukset olivatkin appivanhempien mökillä, joihin hän sai ystävänsä malliksi.

– Oli hyytävän kylmä ja meillä oli lämpöpeitot käytössä. Nykyään ensimmäiset kuvaukset lähinnä naurattavat, vaikka kuvat ovatkin ihania ja ystäväni on niissä todella kaunis. 

Portfolion kokoamisen jälkeen, asiakkaiden lisääntyessä hän perusti oman yrityksen ja on tehnyt kuvausta päätyökseen siitä asti. 

Tarinoita kuvauksien takana

Pauliina uudisti brändinsä tammikuussa ja haki brändikuvauksiin neljää naista, joilla jokaisella on oma tarinansa. Pauliina halusi kuvillaan tuoda esille naiseutta ja siihen liittyviä tarinoita, ei pelkästään kauniita alusvaatekuvia. Lapsettomuuden ja siihen liittyvien toiveiden ja surun ollessa Pauliinalle henkilökohtainen aihe, hän toivoikin löytävänsä kuvauksiin naisia, jotka olisivat valmiina jakamaan omat lapsettomuuden kokemuksensa. Erityisesti hän halusi tuoda kuvauksissaan ilmi, että lapsettomuus ei määrittele naiseutta tai naisen arvoa.

– Kuvauksissa oli mukana muun muassa Aino, joka ei voi saada omia biologisia lapsia sekä Essi, jolla oli takanaan keskenmeno ja lapsettomuutta. Ainon ja Essin tarinat toimivat parhaimmillaan vertaistukena myös muille samassa tilanteessa eläville. Julkaisin Simpukan ryhmässä kuvat ja niihin liittyvät tarinat. Sain niistä paljon kiitosta ja kannustavaa palautetta. Moni koki, että lapsettomuus on tarpeellista tuoda esille, sillä siitä puhutaan aivan liian vähän. Olen erittäin otettu, että Aino ja Essi halusivat tuoda omat tarinansa julki juuri minun brändikuvauksieni kautta. 

Palautteista voimaa

Joillekin Pauliinan kuvattaville boudoir-kuvaukset ovat käänteentekeviä hetkiä elämässä, taustalla voi olla vuosia jatkunutta epävarmuutta. Kuvien kautta moni on nähnyt itsensä uudella tavalla ja itsetunto on parantunut. 

– Paras palaute on se, että asiakas näkee itsensä kauniina. Voi olla, että kuvattavat ovat itse ajatelleet olevansa vastenmielisiä, mutta kuvausten jälkeen mielipiteet muuttuvatkin ja asiakas sanoo ”Wau, näytänpä hyvältä!”. Ymmärrän, miten tärkeää on saada tuntea olonsa kauniiksi. Merkityksellisintä on se, että asiakas näkee itsensä sellaisena kuin minä hänet näen; kauniina ja ainutlaatuisena.

Parempaa hetkeä kuvien ottamiselle ei ole kuin juuri nyt

Boudoir-kuvissa esiinnytään usein vähäpukeisena, mutta Pauliina vinkkaa, että kuvauksiin voi tulla vaikka neuleessa ja farkuissa, jos siltä tuntuu. Asiakaslähtöisyys on Pauliinalle tärkeintä ja hän haluaakin muuttaa boudoir-kuvauksia siihen suuntaan, että kuvaukset tehdään asiakasta itseään varten, juuri sellaisina kuin asiakas haluaa.

– Boudoir-kuvaukset kuuluvat kaikille ikään, painoon tai ihonväriin katsomatta. Haluan tuoda esille kehopositiivisuuden ja itsensä rakastamisen parhaat puolet.

Kuvauksia pohtivalle Pauliinalla on selkeät vinkit:

– Unohda laihduttaminen ja kuviin valmistautuminen, olet täydellinen juuri tuollaisena kuin olet. Ei ole olemassa parempaa hetkeä kuvien ottamiselle kuin nyt. Sopivaa hetkeä kuvauksille voi odottaa koko loppuelämän, tai sitten unohdetaan yhdessä ulkonäköpaineet ja luodaan yhdessä juuri sinulle sopivat kuvaukset! Kauneus ja arvokkuus välittyvät kuvista joka hetkenä, joten opetellaan yhdessä rakastamaan ja arvostamaan itseämme.

Tutustu tarkemmin

Womankind boudoir

Instagram: womankindboudoir

Yhteys: hello@pauliinatahkapaa.com

Teksti Anni Maliniemi

Kuvat Pauliina Tähkäpää ja Susanna Nordvall

Juttu on julkaistu Simpukka-lehdessä 2/2020.

Mitä pidit artikkelista?

[reactions-lite]

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit