Erilaisia polkuja SYKEläiseksi

Näin aluksi minulla olisi sinulle pieni tehtävä: voisitko sulkea hetkeksi silmäsi ja miettiä, millainen ihminen on lopullisesti lapseton? Minkä ikäinen hän on? Onko hän mielikuvissasi jotain tiettyä sukupuolta? Entä millainen hänen elämäntilanteensa on? Elääkö hän yksin vai suhteessa? Kuka hänen mahdollinen kumppaninsa on? Olipa mielikuvasi millainen tahansa, se on varmasti ihan oikeanlainen.

Milloin sinä ensimmäisen kerran haaveilit vanhemmuudesta tai siitä, että perheeseesi kuuluisi lapsi tai lapsia? Millainen on sinun tarinasi lopullisesti lapsettomana?

Kun ei voi edes haaveilla

Lopullinen lapsettomuus voi olla tiedossa ihmisellä jo hyvinkin nuorena. Joillekin hedelmällisyyden haasteet tai mahdottomuus ovat selvinneet jo varhaisemmassa iässä esimerkiksi erinäisistä synnynnäisistä ominaisuuksista tai sairauksista johtuen. Tietoisuus tästä on läsnä, kun kaverit ympärillä luovat tulevaisuuden haavekuvia, jotka syystä tai toisesta ovat itselle todennäköisesti mahdottomia. 

”Asioita ei pidä itsestään selvyytenä, sen on huomannut, että ihmiset helposti olettaa asioita. Pitäisi tehdä sitä ja tätä, vain koska niin kuuluu, itse ei enää oleta kovinkaan helposti.” (Lainaus SYKE-kyselystä)

Elämäntilannelapsettomuuden muita muotoja

Joillekin lapsettomuus on seurausta sopivan elämänkumppanin tai kumppanuusvanhemman puuttumisesta. Itsellinen nainen on voinut käydä lapsettomuushoidoissa, mutta kaikille naisille – saati sitten miehille, muunsukupuolisille tai joillekin seksuaalivähemmistöön kuuluville – tämä ei ole edes (toistaiseksi) mahdollista. 

Parisuhteessa voi myös olla suurta eritahtisuutta lapsitoiveissa, tai toinen ei halua lapsia ollenkaan. Tällöin toinen parisuhteessa kokee olevansa lapseton ja toinen ei. Uusperheessä saattaa olla toisen osapuolen lapsiluku täynnä. Silti lapseton osapuoli voi ja saa kokea olevansa lapseton. Toisinaan lapsitoiveesta luopuminen johtuu elämäntilanteen muuttumisesta, kuten erosta tai leskeksi jäämisestä. 

Todellisuuden kohtaaminen

Jotkut ovat käyneet läpi erilaisia tuloksettomiksi jääneitä hedelmällisyyshoitoja, keskeytyneitä raskauksia tai adoptioprosesseja. Toive lapsesta ei ole vuosien saatossa toteutunut, ja lapsitoive on vaihtunut lopullisesti lapsettoman arjeksi. 

Lääketieteellisesti saatetaan todeta, ettei raskautta voi saada alulle ja kaikki mahdollinen on tehty. Sama ulkopuolelta tullut päätepiste saattaa myös tulla vastaan adoptio- tai sijaisvanhemmuusprosessissa. Pari tai henkilö saattaa myös itse tehdä päätöksen prosessin lopettamisesta. Hoito- ja/tai yritysväsymys ovat kypsyttäneet tilanteen, jossa syntyy päätös jatkaa elämää ilman lasta. Taloudellisista tai muista syistä voidaan ajautua samaan päätökseen. Tilanne voi olla henkisesti todella raskas. Toisaalta päätös yksin tai kaksin jäämisestä voi olla myös helpottava.

”Minusta on tullut ymmärtäväisempi vaikeuksissa olevia ihmisiä kohtaan. Ymmärrän sen, ettei elämä mene suunnitelmien mukaan ja että joutuu sopeutumaan johonkin, mitä ei toivonut.” (Lainaus SYKE-kyselystä)

Et ole yksin

Yksin tai kaksin arkea elämään voi siis päätyä monenlaista polkua pitkin. Jokaisen SYKEläisen polku on yksilöllinen. Olipa syy tahattomaan lopulliseen lapsettomuuteen mikä tahansa, on syytä käsitellä asiaa ja hyväksyä se pikkuhiljaa osaksi omaa elämää.

Meitä SYKEläisiä on opiskelijoina, työkavereina, työttöminä, naapureina, leskinä, ystävinä, sisaruksina, täteinä ja setinä, eronneina, työpaikan kahvihuoneissa, lounasravintoloissa, erilaisissa harrastusryhmissä, eri ikäisten ihmisten parissa toimivia vapaaehtoistyöntekijöinä, eläkkeellä ja palvelutaloissa. 

Meitä on kaikkialla yhteiskunnassa, vaikka usein emme pidä itsestämme ääntä, emmekä esittele itseämme uusille ihmisille ensimmäiseksi lopullisesti lapsettomina.

”Itken silloin kuin itkettää ja yritän iloita pienistä asioista.” (Lainaus SYKE-kyselystä)

Tämä teksti on osa Simpukka-viikon maanantaina julkaistavaa Syke-opasta. Pääset mukaan ma 3.5. klo 18 julkistustilaisuuteen tämän linkin kautta.

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Me ollaan kaksin

Lue lisää

Lopullisesti lapseton, onnellisesti elossa

Lue lisää