Hedelmällisyys / hedelmättömyys

Naisen hedelmällinen ikä ilmenee kuukautisina. Naisella on syntyessään noin 400 000 kypsymätöntä munasolua. Mies tuottaa koko ikänsä siittiöitä, jotka uusiutuvat noin 72 päivän välein. Mistä johtuu, ettei raskaus onnistu? Noin 25 %:ssa tapauksista hedelmättömyys johtuu naisesta, 25 %:ssa miehestä, 25 %:ssa molemmista ja 25 %:ssa syytä ei saada selville.

Nainen

Naisen hedelmättömyys johtuu useimmiten ovulaatioon liittyvistä häiriöistä, munanjohdinvaurioista, endometrioosista, kohtuviasta tai kohdun puuttumisesta.

Noin 35 %:ssa tapauksista naisen hedelmättömyys johtuu munasolun kypsymis- tai irtoamishäiriöistä. Noin 10 –20 %:ssa tapauksista kyseessä on munanjohtimen vauriot, kohtuvikoja tai kohdun puuttumista esiintyy alle 5 %:lla. Noin 20 %:ssa tapauksista hedelmättömyyden syy on endometrioosi. Noin 10 %:ssa tapauksista hedelmättömyys jää selvittämättömiksi.

Mies

Miehen hedelmättömyys johtuu yleisimmin siemennesteen laadun heikkenemisestä tai siemensyöksyn ongelmista. Useimmiten terveitä siittiöitä ei synny riittävästi tai ollenkaan. 20–40 %:ssa tapauksista hedelmättömyys johtuu sperman heikentyneestä laadusta.

Lisäksi miehen hedelmättömyyttä voivat aiheuttaa monet rakenteelliset ongelmat kuten: kiveskohjut, kivessyöpä, laskeutumaton kives, erektiohäiriöt, seksuaaliongelmat ja retrogradinen siemensyöksy (siemensyöksy kulkeutuu taaksepäin kohti virtsarakkoa).

Mitä lapsettomuustutkimuksissa tutkitaan?

Tutkimuksissa selvitetään parin yleinen terveydentila, sairaushistoria, leikkaukset ja lääkkeet. Samalla selvitetään molempien elämäntapoja, kuten ravitsemus, tupakointi, alkoholin ja muiden päihteiden käyttö. Pariskunnalta kysellään myös sukutiedoista, puberteetin kehityksestä, kuukautiskierrosta sekä mahdollisiin pitkäaikaisiin sairauksiin liittyvistä oireista. Lapsettomuuden kestoa selvitetään kysymällä mm. ehkäisyn lopettamisen ajankohtaa, kauanko raskautta on yritetty ja mahdollisista ongelmista sukupuolielämässä.

MSD:n Hedelmöityshoidot -oppaan löydät täältä.

Nainen

Naisen lapsettomuustutkimuksissa tutkitaan naisen munasarjat, munanjohtimet ja kohtu. Naista tutkitaan mm. veri- ja virtsakokein sekä gynekologisin tutkimuksin esimerkiksi ultraäänellä ja PAPA-kokeella. Tutkimuksissa selvitetään:

• ovatko munasarjat vahingoittumattomat ja terveet

• munanjohtimien mahdolliset tukkeumat

• kohdunkaulan kunto ja mahdolliset tulehdukset

• mahdolliset kohtuviat

• mahdolliset häiriöt hormonitasapainossa

 

Mies

Miestä tutkitaan mm. veri- ja virtsakokein sekä siemennestenäytteen kokeilla:

• kokonaismäärä

• siittiöiden kokonaismäärä

• siittiöiden liikkuvuus ja rakenne

• muiden solujen ja vasta-aineiden esiintyminen