Isyys on parhain lahjani

Muistan aina elävästi sen hetken, kun lääkäri katsoi minua luetellen: “Metrikuusikymmentäkolme senttiä pitkä, tukevarakenteinen, vaaleahiuksinen, lapsena punapäinen, vihreäsilmäinen.“

Tässä minun tapani tulla isäksi. Ei todellakaan se perinteisin menetelmä, mutta ainakin kovin  toivottu ja tarkka. “Luovuttaja saa olla sinua Janne kymmenen senttiä pidempi”, lääkäri jatkaa. Minä mietin sinua, mahdatko muistuttaa jotain toista ihmistä kuin koskaan minua? Miten se vaikuttaa elämäämme? Sanotaanko minulle työpaikan kahvitunnilla, että ei tuo teidän Arttu ainakaan sinulta näytä.

Tuntemattoman odotus

Olen onnekas ja kiitollinen. Lääkäri löysi piirteisiini sopivan luovuttajan, vaikka sitä hieman epäilinkin. Hedelmöitys onnistui ja sinä aloit kasvaa äitisi kohdussa. Minä kipuilin kovasti ajatuksen kanssa, että et olisikaan minun. Perheemme koostuisi, sinusta, vaimosta, luovuttajasta ja minusta, jota et ainakaan muistuta. Kävin unissani läpi ne teini-ikäisen tunteiden purkaukset, missä toteat lähteväsi oikean isäsi luokse. Minua itketti ajatus. Kerroin sinulle eräässä unessani, että näin paljon minä sinut halusin, että käytimme kaikki mahdolliset keinot saada sinut. Minä olen sinua lohduttanut, kun olet itkenyt mahakipua tai kun suutuit minulle siitä, että et saanut hakata kissaa kaukosäätimellä vaikka se olisikin ollut melkein kaksivuotiaan logiikalla hyvä idea.

Kun tapasin sinut ensimmäisen kerran

Oli tammikuinen pakkasilta. Olit tehnyt tuloa tähän maailmaan kaksikymmentäviisi tuntia ja äitisi oli jo aika väsynyt. Minulla oli eväät mukana ja seurasin samalla urheilutilastoja. Koitin valmistautua tapaamaan sinut. En kuitenkaan ollut valmis siihen  mitä sillä hetkellä koin, kun sinut ensimmäisen kerran syliini sain. “Ihanku ois mittatilauksena tullut pieni minä!“, melkein huudahdin. Olin pakahtua rakkauteen, minun oma pieni lapseni on tässä. Lähetin sinusta kuvia tuttaville, ystäville ja oikeastaan ihan kaikille. “ Niin on isänsä näköinen poika”vastasivat. Niin on, mutta onneksi on hieman komeampi hymähdin mielessäni.

Luovuttajalle:

Kiitos on sana, jonka voisin kertoa sinulle joka päivä. Sinä annoit minulle mahdollisuuden tähän onneen, joka leikkiessään höpöttää: “Issshi, Issshi töissä.“  Sinä näytit, että isyys on aivan muuta kuin biologia. Se on tämä valtava rakkaus, jonka olen saanut elämääni. Haluaisin voida myös kertoa, että rakkauden tuplaantumisen eräpäivä on ensi kesäkuussa.
Kirjoittaja on kohta kahden lapsen isä, joka koittaa yhdistää kolmivuorotyön, perheen ja urheilun samaan pakettiin, todeten, että vuorokaudessa on liian vähän tunteja.
Posted in: