Jatulintarha: omaelämäkerrallinen tietokirja lapsettomuudesta

Teksti Saga Berg-Dahlström. Teksti on julkaistu ensin Simpukka-lehdessä 3/2021.

“Jatulintarha, lisääntymisemme oudot polut”, Vaula Helin ja Paula Ojanen, s&s 2021.

Universumi toi Paula Ojasen ja Vaula Helinin yhteen. He päättivät kirjoittaa kirjan siitä, mitä lapsettomuus on, miten sitä hoidetaan ja miltä se tuntuu. Molemmilla on taustalla pitkä tie äitiyteen, ja vuosien saatossa kumpikin ehti valmistautua myös siihen, etteivät koskaan saa lasta.

Paula Ojanen on kirjoittanut lapsettomuudestaan blogiin. Hän on ollut aina avoin ja kertonut, mitä hoidot ja lapsettomuus hänessä aiheuttivat.

Vaula Helin taas on tutkija, niin luonteeltaan kuin ammatiltaan. Hän oli lukenut Paulan blogia, ja päätti lähestyä häntä kysymyksellä: “Mitäs jos me kirjoitettaisiin kirja?” Kummallakin oli palo kirjoittaa ja samankaltainen pitkä tie lapsettomuushoidoissa. Siitä se sitten lähti.

Kirjaidean syntyessä Paulalla oli juuri ollut epäonnistunut alkionsiirto, ja suru oli musertava. 

– Lapsettomuudessa on todella yksin, kummallakin oli sellainen huomio. Kirja lapsettomuudesta? Mutta mä en halunnut tehdä kirjaa yksin, koska siinä on niin monenlaista näkökulmaa, Paula summaa. Kummankin päähän oli samaan aikaan tullut idea kirjan kirjoittamisesta, ja pian he alkoivat työstämään teosta.

Häpeätaakkaa purkamassa

Aluksi Paula ja Vaula suunnittelivat informatiivista tietopakettia lapsettomuushoitoviidakosta: mitä hoidot ovat ja mitä niissä tapahtuu? Samoihin aikoihin, kun heidän kirjaprojektinsa alkoi, julkaistiin Satu Lindholmin Projekti Vauva -kirja, jossa käydään tarkasti läpi sitä, mitä hoidoissa tapahtuu.

– Se oli vain hyvä juttu. Se antoi meille tilaa keskittyä lapsettomuushoitojen tunteiden maisemaan, Paula toteaa.

Nyt ei tarvinnutkaan keskittyä pelkkään faktapohjaan, vaan omaelämäkerrallisuus ja tunnekerronta saivat ottaa vallan. Tämä tekeekin kirjasta uniikin.

– Tarkoitus ei ole jakaa mitään eksaktia tietoa lapsettomuushoidoista, vaikka tunteet olivatkin eksakteja, Paula sanoo.

– Meillä kummallakin oli vahva kokemus siitä, ettei tällaista kirjaa ole, ja sellainen tarvittaisiin, hän jatkaa.

– Haluamme, että kirja purkaa sitä häpeätaakkaa, joka näihin hoitoihin usein liittyy, Vaula lisää.

Lapsettomuuteen ja hoitoihin liittyy paljon stigmaa, ja hoidoissa käyvillä on paljon ajatuksia, joihin koetaan ettei ole ”lupaa”. Paula ja Vaula haluavat kirjallaan tuoda esiin lapsettomuuden synkkiäkin ajatusmaailmoja samaistuttavasti. Kirjasta olisi tarkoitus tulla matkakumppani heille, jotka tarpovat lapsettomuuspolkua ja käyvät läpi negatiivisiakin ajatuksia.

– Ja vertaistukea juuri näihin perinteisiin ”Eihän se (muiden lapset) sulta ole pois” ja mitä näitä nyt onkaan, Paula naurahtaa.

Pitkä kokemusasiantuntijuus

Molemmilla naisilla tie äitiyteen oli pitkä, ja molemmilla ehti kertyä kokemusta useammista hoitomuodoista. Paula oli hoidoissa itsellisenä naisena. Hoidot olivat lähes koko ajan yksityisellä klinikalla. Hoidot alkoivat inseminaatioilla, sitten jatkuivat ivf:nä lahjasoluilla. Vihdoin vuosien jälkeen, hän on vihdoin äiti.

Vaula taas oli hoidoissa puolisonsa kanssa. Lapsettomuushoitoja ehdittiin käydä läpi neljä vuotta, pääsääntöisesti yksityisellä. Taustalla oli yksi raskauden keskeytys kromosomipoikkeaman vuoksi, ja hoidot ehdittiin jo päättää tuloksettomina. Lahjasolupohdinnan aikana hän kuitenkin yllätysplussasi, ja on nykyään pienen lapsen äiti.

Teos on kaunokirjallisesti kirjoitettu omaelämäkerrallinen tietokirja.

– Jos annat kirjan tutullesi, hän ei luultavasti tule ymmärtämään, mitä ivf:ssä tapahtuu, mutta hän tulee ymmärtämään, miltä sinusta on saattanut tuntua hoidon aikana, Paula kiteyttää.

– Lapsettomuushoidoissa on ihan oma kielensä. Vähän täytyy ymmärtää termejä [ennen kirjan lukemista]. Kirja kuitenkin on kirjoitettu siten, ettei se olisi pelkästään lapsettomuudesta kärsiville; ajatuksena on, että myös läheiset voisivat kirjan lukiessaan hiukan ymmärtää lapsettomuuden ahdistavaakin maisemaa. Kirjaan on haastateltu asiantuntijoita, kuten HUS:in johtajaylilääkäriä, pitkään alalla työskennellyttä geneetikkoa, yksityisen klinikan lapsettomuuslääkäriä ja yhteiskuntatieteilijöitä.

Kirjan lähtökohtana ovat kuitenkin Paulan ja Vaulan ajatukset ja tuntemukset, joita he kävivät läpi hoitojen aikana.

– Halusimme mennä tarina edellä. Kirja on meistä ja meidän tarinoista, mutta koin tarpeelliseksi täydentää tarinaa asiantuntijatiedolla, Vaula kertoo.

Lapsettomuuden tunnemaastossa

Paulan ja Vaulan lapsettomuustaipaleet päättyivät onnistuneeseen raskauteen, mutta kirja ei käsittele enää heidän äitiyttään, vaan ”tarina” päättyy raskausajan ajatuksiin, joita hoitopolku ja lapsettomuus heihin jätti.

Kirjassa käsitellään polkua läpi inseminaation, ivf:n, icsin ja lahjasolujen.

– Kirjassa on myös käsitelty lapsettomaksi jäämisen tunnemaastoa. Sitä kohti oltiin menossa, Vaula kommentoi. Kirjassa sivutaan hyvin kevyesti myös adoptiota, sillä Vaulalle tämä oli vaihtoehto hoitojen jälkeen. Paulan osalta käydään vielä raskausajalta läpi ajatuksia, joita lahjasolujen käyttö hänessä aiheutti.

Kirjan kirjoittaminen on ollut pitkä projekti, jonka toteuttamisesta Paula ja Vaula ovat kiitollisia. Jatulintarha, lisääntymisemme oudot polut– kirja julkaistiin 19. lokakuuta.

– Me saimme tähän kirjaan Tiedonjulkaisun neuvottelukunnan neljän kuukauden työskentelyapurahan molemmat, mikä oli tosi iso juttu ainakin minulle siitä näkökulmasta, että oli mahdollisuus  keskittyä taloudellisessa mielessä kirjan kirjoittamiseen rauhassa, Vaula tarkentaa vielä lopuksi.

Molemmat ovat onnellisia, että kirjaprojekti on ollut heille mahdollinen, ja ovat saaneet toteuttaa sen.

– Kun lapsettomuuden ja lapsettomuushoitojen maailmaan menee, se on aika… no, mystinen. Siinä maailmassa on paljon liikkuvia osia. Se on maailma, johon on vain mentävä sisään ja sinusta tulee ivf-ihminen, Paula summaa. Kirja on ikään kuin kunnianosoitus jokaiselle lapsettomuutta kokeneelle.

– Hoidoissa oleminen on kuin raskaus, joka olisi kestänyt vuosikausia, Paula toteaa.

Tilaa Jatulintarha ja hyödynnä alennus!

Saat Jatulintarha – lisääntymisemme oudot polut -kirjasta 30 prosentin alennuksen. Tilaa kirja osoitteesta kustantamo.sets.fi koodilla simpukka.

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit