Kirjavinkkejä oman hyvinvoinnin vahvistamiseen

Simpukka-lehden tekijät kirjoittivat vinkkejä kirjoista, jotka ovat vahvistaneet heidän hyvinvointiaan niin tahattoman lapsettomuuden keskellä kuin elämän muissakin vaiheissa. Kirjojen avulla voi tehdä uusia oivalluksia ja löytää oman tapansa vahvistaa hyvinvointia. Kirja on kuin henkilökohtainen opas, jota voi kuljettaa mukana, toi elämä eteen mitä vain.

Herätys hyvinvointiin

”Moni elää sitten kun -elämää, koska ymmärrys, voimat ja rohkeus eivät riitä suunnan korjaamiseen.” Mentaalivalmentaja Minna Marshin Mentaaliherätys pureutuu ajatukseen, jonka mukaan ajatukset ja tunteet ovat kuin tietokoneen ohjelma, jota voimme itse ohjailla ja vaikuttaa sillä tavalla omaan hyvinvointiimme niin arkipäiväisissä tilanteissa kuin elämänkriiseissäkin. Marsh opettaa erilaisten lukuisten helppojen harjoitusten avulla tunnistamaan lukijan omia tapoja ajatella ja negatiivisten ajatustapojen muuttamista.  Monelle tahatonta lapsettomuutta kokeneelle sitten kun -elämän eläminen on tuttua. Eletään hoidosta toiseen tai muunlaisen lapsitoiveen tavoittelun kautta yhdestä etapista seuraavaan. Jossain vaiheessa omalla lapsettomuushoitojen taipaleellani kadotin täysin hallinnan tunteen, sillä lähes jokainen lääkärikäynti tuntui sisältävän jotain uutta, odottamatonta ja negatiivista informaatiota tilanteesta. Mentaaliherätys opetti tunnistamaan ja muokkaamaan niitä rankkojenkin elämänvaiheiden muodostamia ajatustapoja, sekä vahvisti ajatusta, että omaan psyykkiseen hyvinvointiin voi vaikuttaa oman ajattelun avulla.  

Jenna Salo

Minna Marsh: Herätys hyvinvointiin, Mentaaliherätys! Opas henkiseen kuntoiluun.

Gummerus Kustannus 2015.

 

Parempaa seksiä

Lempeästi kirjoitettu, paljon ajattelemisen aihetta antava teos oman seksuaalisuuden ja sen toteuttamisen tarkasteluun. Seksi on taitolaji, jossa jokainen meistä voi kehittyä. Kumppanin kanssa ollessa on aina uutta opittavaa ja vaikeinta saattaakin olla oletusten purkaminen. Avoimella keskustelulla, uteliaisuudella ja pysähtymällä arkeen saa uutta näkökulmaa ja mielen virkistystä. Rentoutunut keho, rauhallinen tila, oman kehon tuntemus ja hetki itselle ja/tai kumppanille. Miten toiminta muuttuu, kun opit itsestäsi ja annat palan siitä kumppanillesi? Parempaa seksiä haastaa omia ajatuksia, omia käyttäytymismalleja, mutta myös kehottaa lukijaansa ottamaan vastuuta omasta seksuaalisesta hyvinvoinnistaan; lempeästi haastaen, mieltä kutkutellen. Kenelle? Kaikille, jotka uskaltavat sukeltaa pintaa syvemmälle omassa seksuaalisuudessaan. Tutustu myös Elinan aiemmin julkaistuun Opas rakastavaan parisuhteeseen: Onnellisesti yhdessä.

Rea Marjamäki

Elina Tanskanen: Parempaa seksiä – 27 harjoitusta, joilla muutat seksielämäsi. Tammi 2017

Myötätunnon mullistava voima

Kirja kysyy, miltä tuntuisi saapua työpaikalle tietäen, että sinusta välitetään siellä? Ja pyrkii sitten vastaamaan tuohon kysymykseen. Lapsettomuus näkyy ja tuntuu työssä monin tavoin: kahvihuonekeskusteluissa jaettaessa viikonlopun kuulumiset, vuosilomien sijoittelussa, pyhäpäivien yhteydessä, poissaoloissa lapsettomuushoitojen vuoksi. Lapseton pohtii, minkä verran avaa lapsettomuuden aluetta elämästään työpaikalla. Entä miten olla oman itsen ja kaikkien tunteidensa kanssa, vaikka ei asioita toisille jakaisikaan? Kirjasta voi saada vinkkejä itselle siitä, miten suhtautua myötätuntoisesti itseen noissa hetkissä ja siten auttaa itseään jaksamaan. Ei itseään säälien, vaan lempeän hyväksyvästi, sallien itselle ne tunteet, joita kokee. Esimiehenä toimiva voi saada kirjasta konkreettisia ohjeita siihen, miten olla ihminen ihmiselle hankalissa kysymyksissä ja miten rakentaa työyhteisöön myötätuntoisen kohtaamisen kulttuuri. Myötätunnon taitoja on mahdollista oppia.

Tuuli Mähönen

Pessi Anne Birgitta, Martela Frank & Paakkanen Miia (toim.) Myötätunnon mullistava voima. PS-Kustannus. 317 sivua. 2017.

Hengittämällä hyvinvointia

Lapsettomuuden kokemus saa helposti kyseenalaistamaan omaa kehoa. Etenkin hedelmöityshoitoihin liittyvien pettymysten myötä syntyy usein turhautumista kehon toimimattomuuteen. Mitäpä jos keskittyisit edes hetkittäin niihin asioihin, jotka kehossasi toimivat? Ankarimmankin surun keskellä voi keskittyä ihan vain yhteen henkäykseen kerrallaan.

Minna Martinin teos Hengitys virtaa on antanut minulle keinoja stressinhallintaan ja oman hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen tukemiseen. Harjoitusten avulla saan paremmin yhteyden kehon tuntemuksiin. Samalla olen oppinut säätelemään ahdistuneisuutta. Kirjasta voi jopa nopealla selailulla löytää toimivia, eri tilanteisiin sopivia harjoituksia esimerkiksi kipuun, stressiin, turvattomuuden kokemukseen tai itsemyötätunnon vahvistamiseen. Suosittelen teosta lämpimästi sinulle, joka kaipaat välineitä oman hyvinvointisi tueksi.

Sini Persson

Minna Martin: Hengitys virtaa – kohti kehon ja mielen tasapainoa. Helsinki: Kirjapaja. 160 s. 2016.

Posted in: