Lapselliset lapsettomat

Kuka on lapseton, ja kuinka monta kertaa?


Entä, kun kaivattu lapsi on saatu perheeseen vaikkapa hoitojen tai adoption kautta? Lapsettomuuden kokemus ei häviä lapsen saamiseen, vaan on usein läsnä halki elämän. Pitkän tien jälkeen saavutettu raskaus voi olla vaikeaa aikaa esimerkiksi keskenmenopelon vuoksi. Perhe-elämän sekä lapsen tuomien haasteiden kohtaamisesta syntyvät negatiiviset tuntemukset tuntuvat kielletyiltä. Olenko yhä lapseton? Kuinka käy ystävyydelle muiden lapsettomien kanssa? Mitä, jos kaipaamme lapsellemme sisarusta?

Eikö tosiaan kahta ilman kolmatta?


Usein oletetaan, että onnistuneen raskauden jälkeen uuden lapsen saaminen on itsestäänselvyys. Sekundaarinen lapsettomuus voi yllättää täysin. Aiemmin raskaus on onnistunut, mutta sitten lisää lapsia ei kuulukaan.

Ympäristö harvoin ymmärtää lapsellisen lapsettoman kriisiä. Lapsellista lapsetonta kehotetaan nauttimaan olemassa olevasta lapsestaan. Jopa muut lapsettomat saattavat kokea lapsellisen lapsettoman kriisin olevan pienempi. Kuitenkin suru raskauden epäonnistumisesta ja lapsen kaipuu koskettavat yhtä kipeästi lapsellista lapsetonta kuin muitakin lapsettomia.
Jakamalla ajatuksiaan ja kokemuksiaan muiden lapsellisten lapsettomien kanssa, lasta kaipaava voi löytää uusia näkökulmia ja tukea kriisiinsä.

Lapsellisten lapsettomien Facebook ryhmän löydät täältä
ja Simpukan keskusteluryhmän täältä.