Lapsettoman voimalaulu

Naisoletettu nojaa pianoon ja hymyilee.

Lapsettoman voimalaulu syntyi hetkessä, josta ei jäänyt muistikuvaa

Joskus laulu syntyy vuosien aikana, pitkään haudutellen. “Tähdissä syntynyt” ei ollut sellainen laulu. Se tuli ulos kynästä kertaistumalla, ikään kuin sillä olisi ollut oma tahto. Laulu syntyi aikana, jolloin Meri-Maaria Kivekäs oli alkanut havahtua ajatukseen, että lasta ei välttämättä koskaan tule.

 – Olin siinä vaiheessa, että tuntui kuin uppoaisin. Kun kaikki ulkopuolelta heitettävissä olevat pelastusrenkaat oli jo käytetty, minun täytyi rakentaa itselleni jotain pitämään minut pinnalla. Laulu syntyi, jotta jaksaisin valaa itseeni vielä vähän uskoa ja toivoa, Meri-Maaria muistelee.

Meri-Maaria Kivekäs on helsinkiläinen luokanopettaja ja teatteriopettaja, joka on harrastanut musiikkia jo nelivuotiaasta saakka. – Minut laitettiin pianotunneille, kun aloin tapailla korvakuulolta lastenlauluja. Aika pian sen jälkeen alkoi myös lauluharrastus, Meri-Maaria kertoo. Musiikki vei nuoren lahjakkuuden teatterin ja pian myös bändi- ja kuoroharrastuksen pariin.

– Olin varmaan 15-vuotias, kun minulla oli ensimmäinen oma bändi. Lupauduin tekemään yhtyeelle biisejä ja sen jälkeen olen tehnyt lauluja säännölliseen tahtiin. Tällä hetkellä niitä lepää pöytälaatikossa yli sata, Meri-Maaria sanoo. Ensisijaisesti lauluntekijäksi itsensä kokeva muusikko päätti perustaa blogin, jossa hän esittäisi laulujaan. Toiveena oli, että sivuston kautta muut artistit löytäisivät laulut ja ottaisivat niitä esitettäväkseen. Niin ei kuitenkaan käynyt, mutta vuosien kuluessa Meri-Maaria löysi musiikilleen oman kuulijakunnan.

– Ihmiset löysivät sivustoni, kuuntelivat niitä lauluja ja toivoivat, että voisiko niitä kuulla myös livenä. Keräsin hetken rohkeutta ja alkuvuodesta 2019 menin ystäväni kanssa esiintymään lauluntekijäklubille ja siitä tämä omien laulujen esittäminen sitten lähti, Meri-Maaria toteaa. – Onneksi aikanaan olen esiintynyt paljon kuoron kanssa ja teatterissa. Ensimmäinen keikka ei siten ollut ihan jääkylmään veteen sukeltamista.

Runonlaulajien sukua

Meri-Maaria on sukua suoraan alenevassa polvessa runonlaulaja Mateli Kuivalattarelle, jonka runot olivat osa Elias Lönnrotin keräämää Kanteletar-kansanrunokokoelmaa. – Tarinat ja niiden kertominen ovat kulkeneet suvussani aina ja itsellenikin on kehittynyt tapa tarkastella maailmaa tarinoiden kautta, Meri-Maaria kertoo. 

Usein tärkeimmät laulut syntyvät vaikeiden tai onnellisten aikojen tunnemyrskyissä. – Suru tuntuu olevan sellainen asia, joka herkistää jotenkin löytämään sanat sille, mikä sisällä myrskyää. Varsinkin jos tunnetta on käsitellyt jo hetken aikaa, tulee se lopulta ulos jossakin muodossa. Se on samalla minulle tapa käsitellä suuria asioita, Meri-Maaria kuvailee. 

Onnistuneen laulun tunnusmerkkinä Meri-Maaria pitää sitä, että siihen surun tai ilon tunteesta syntyneeseen tarinaan saa mukaan myös toisenlaisen teeman, joka tuo mukaan tietynlaista syvyyttä. – Laulu ei voi olla pelkkää hattaraa tai toisaalta surussa piehtaroimista, Meri-Maaria sanoo.

Tähdissä syntynyt -laulun syntyhetki ei tallentunut Meri-Maarian mieleen, mutta lauluun johtaneet tapahtumat, siinä sanoittuvat asiat ja siihen liittyneen vahvan flow-tilan laulaja pystyy tunnistamaan ja muistamaan. – Luonto on minulle tärkeä elementti ja kansanlaulut ovat lähellä sydäntäni. Suuri osa lauluistani löytyy niiden maailmasta. Tähdissä syntynyt -lauluun liittyy mielikuva itsestäni seisomassa etupihallamme keskellä tähtikirkasta yötä ja katsomassa taivaalle, Meri-Maaria muistelee.

Kauan odotettu oma lapsi toi elämään uudet rutiinit, mutta lauluillekin jäi aikaa

Pari vuotta sitten Meri-Maarian haave täyttyi, kun hän sai puolisonsa kanssa pienen Into-lapsen. Elämä uuden tulokkaan kanssa täytti arjen, mutta jo muutaman kuukauden kuluttua Meri-Maaria palasi musiikin ääreen kotistudiollaan ja huomasi, että lapsikin tuntui viihtyvän, kun äiti lauloi ja äänitti musiikkiaan.  – Me ollaan tehty jonkin verran lastenmusiikkia Siki-uni ja Pikku-häy -nimellä. Se on meidän yhteinen harrastus, Meri-Maaria sanoo hymyillen.  – Toki aikaa omalle musiikille on vähemmän, mutta käytännössä lapsen päiväunien aikana saa aikaiseksi yllättävän paljon. Inton tulon myötä minulta on hävinnyt turha ylikriittisyys ja annan itselleni helpommin anteeksi sen, että aina ei yllä siihen täydelliseen lopputulokseen.

 – Biologian oppikirjan mukaan odotus kestää 9 kuukautta, mutta kuten tiedämme, monilla se kestää paljon pidempäänkin ja osalla se ei pääty koskaan. Halusin tehdä laulun, joka ei lupaisi liikaa, koska kaikki puheet ihmeistä tai toivosta muuttuvat jossakin vaiheessa satuttaviksi. Samaan aikaan halusin, että laulu tarjoaisi jonkinnäköistä toivoa. Että se muistuttaisi siitä, että erilaisia mahdollisuuksia hyvään elämään on. Sellainen laulu “Tähdissä syntynyt” on, Meri-Maaria kertoo.

Tähdissä syntynyt

Odotamme sinua tähdissä syntynyt
komeettapoikamme, kuutamotyttö.
Toivomme, uskomme tiesi sä löydät
luoksemme kunhan on aika.

Toivomme sinua tähdissä syntynyt
vuoden ja toisen ja kolmannen.
Ja silloinkaan vielä ei toivomme lakkaa,
saavut kunhan on aika.

Kaikkien luo eivät lapset löydä.
Pitkä on matka tähdistä kotiin.
Kiitävät avaruuden aikojen halki,
syntyvät syleihin syntyvät sotiin.
Syntyvät perheisiin pieniin ja suuriin,
rakkauden keskelle, käsivarsille,
pareille vuosia odottaneille,
joskus myös väärään osoitteeseen.

Etsimme sinua kodeista muista,
jos vaikka oletkin harhaan mennyt.
Etsimme katsetta komeettapojan
ja kuutamotytön, oi aika.

Kaikkien luo eivät lapset löydä.
Pitkä on matka tähdistä kotiin.
Kiitävät avaruuden aikojen halki,
syntyvät syleihin syntyvät sotiin.
Syntyvät perheisiin pieniin ja suuriin,
rakkauden keskelle, käsivarsille,
pareille vuosia odottaneille,
joskus myös väärään osoitteeseen.

Komeettapoikamme, kuutamotyttö,
toivomme, uskomme, odottelemme,
pihalla taivaalta tähystelemme
tähdenlentoa lähestyvää.

Laulun sanat: Meri-Maaria Kivekäs

Tutustu tarkemmin

Laulu etsii kotia -blogi

Tähdissä syntynyt -laulu

Teksti ja kuva: Miika Rautiainen

Juttu on julkaistu Simpukka-lehdessä 1/2020.

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit