Lapsettomuuden monet kasvot

*Teksti on Simpukka-lehden 3/2017 pääkirjoitus*

Lapsettomuuden monet kasvot

 

Kuvittele kerrostalolähiö, jossa talojen välissä hiekkalaatikko. Yhden kerrostalon parvekkeella kukkia kasteleva iäkäs mies katsoo hiekkalaatikolla yksin leikkivää alle kouluikäistä lasta murheellisin silmin. Kauan sitten hän menetti sydämensä valitun, eikä hän koskaan löytänyt uutta puolisoa, eikä saanut omia lapsia. Parvekkella hänen alapuolellaan juuri eläkkeelle jäänyt pariskunta hörppii aamukahviaan. He haluaisivat niin kovasti tuoda oman lapsenlapsen tälle rauhalliselle pihalle leikkimään, mutta he ovat jääneet lapsenlapsettomiksi.

 

Kuvittele vastakkaisen talon ylimmässä kerroksessa keittiön ikkunan ääressä aamupalapöydässä istuva nainen. Puolisonsa kanssa hän on aloittamassa hedelmöityshoitoja. Joinakin päivinä hän katselee hiekkalaatikolla leikkivää lasta toivoen, että joskus on hänen lapsensa vuoro leikkiä siinä. Toisina päivinä, kuten tänään, hän ei kestä katsoa. Toisessa saman rappukäytävän asunnossa peittojen alle maailmaa pakoon on piiloutunut pariskunta, joka vasta muutama päivä aiemmin palasi kotiin synnytyslaitokselta. Toisessa makuuhuoneessa tyhjä pinnasänky.

 

Kuvittele viereisen talon ovi, josta ulos astuu miespari. Kun toinen heistä näkee lapsen hiekkalaatikolla, hän painaa poskensa kumppaninsa olkapäätä vasten ja pyyhkii silmäkulmaansa. Usein viikonloppuisin siskon lapset käyvät heillä, mutta lapset ovat vain lainassa. Mies on koko ikänsä halunnut tulla isäksi. Hän tietää, että heistä tulisi hyviä isiä, molemmista. Miesten perässä ulos astuu hiekkalaatikolla leikkivän lapsen äiti. Hän on juuri tehnyt negatiivisen raskaustestin viimeisestä alkionsiirrosta. Hänen silmistään näkee, että hän on itkenyt.

 

Hiekkalaatikolla lapsi leikkii mielikuvitusystävän kanssa. Mielikuvitusystävä on pikkusisko. Pikkusisko on ollut hänen ainoa toive joulupukilta jo kahtena jouluna. Ja kyllä pikkuvelikin kelpaisi.

 

***

 

Lapsettomuus koskettaa yhä useampaa suomalaista ja jokainen kokemus on ainutkertainen. Ei ole yhtä oikeaa lapsettomuuskokemusta, eikä yhtä oikeaa lapsettomuuden syytä tai muotoa. Yhä useammin lapsettomuus johtuu siitä, ettei ole kumppania. Miehillä vaihtoehtoja on naisia vähemmän. Esimerkiksi vuonna 1975 syntyneistä pojista vuoden 2016 lopussa lapsettomia miehiä oli useampi kuin joka neljäs*. Se on valtavan suuri määrä.

 

Simpukan tehtävä on rakentaa niin yhteisöä, josta jokainen tahattoman lapsettomuuden kokenut löytää turvallisen kotisataman, kuin yhteiskuntaa, joka tunnistaa ja tunnustaa tahattoman lapsettomuuden vaikutukset. Tässä työssä tarvitsemme vahvistusta Simpukan hallitukseen, joka valitaan vuodelle 2018 yhdistyksen vuosikokouksessa joulukuussa. Toivomme erityisesti yhdistystoiminnan kehittämiseen, SOTE-uudistukseen ja vaikuttamistyöhön perehtyneitä sekä muita Simpukan toiminnan kehittämisestä kiinnostuneilta hakemaan mukaan hallitukseen. Tehdään Simpukasta kokoaan suurempi vaikuttaja!

 

Lisätietoja hallitustyöskentelystä: johanna@simpukka.info tai minna@simpukka.info.

 

*HS Kuukausiliite 7/2017.

Minna Wikström, puheenjohtaja

 

Tilaa Simpukka-lehden vuosikerta tai liity jäseneksi, jolloin saat lehden automaattisesti!

Posted in: