Lapsettomuus on edelleen tabu

Kuvassa tekstiä ja puu, johon on piirretty punainen sydän ja kaksi kättä puun molemmin puolin. Taustalla kesäinen maisema.

”Olen miettinyt usein, että pitäisi olla avoimempi, sillä eihän lapsettomuus ole mikään uusi tai harvinainen asia. Olisi tärkeää jakaa tietoa lapsettomuudesta ja sen kokemuksista avoimesti, jotta joku muukin uskaltaisi puhua kokemuksistaan.”

”Olisi tehnyt mieli puhua ja kertoa ajatuksistani, mutta en uskaltanut”

Lähes kolmen vuoden lapsettomuustausta näkyy jossain määrin myös raskaudessa ja uuden elämän odotuksessa. Olen huomannut, etten ole kertonut raskaudestani kuin lähipiirille ja työyhteisössäkin vain lähimmille tiimikavereille. Toki muille se on käynyt ilmi työpaikkailmoituksen kautta, kun sijaisuus laitettiin julkiseen hakuun.

Lapsettomuus on suurilta osin edelleen tabu. Arka aihe, josta ei puhuta. Eräs tuttava kysyi kerran minulta, miksei minulla ole vielä lapsia ja vastasin, että olemme lapsettomuushoidoissa. Tuttava käänsi katseensa poispäin ja tokaisi: ”Ei meidän tarvitse puhua asiasta.” Siinä se, ei tullut mitään lohduttavia sanoja tai tsemppejä, vaan häpeissään oleva katse ja oletus, etten halua puhua asiasta. Kuitenkin hän oli se, joka aloitti koko lapsiaiheen. Olisi tehnyt mieli puhua ja kertoa ajatuksistani, mutta en uskaltanut.

Olen kertonut töissä esimiehelleni sekä muutamalla läheisimmälle työkaverille lapsettomuustaustastamme ja keskenmenostani. On ollut lohduttavaa, että edes joku tietää mitä elämässäni on meneillään ja miksen ole aina aurinkoinen lääkärikäynnin jälkeen. Olen miettinyt usein, että pitäisi olla avoimempi, sillä eihän lapsettomuus ole mikään uusi tai harvinainen asia. Olisi tärkeää jakaa tietoa lapsettomuudesta ja sen kokemuksista avoimesti, jotta joku muukin uskaltaisi puhua kokemuksistaan. Pitäisi olla rohkea aloittaja. Aina siihen ei kuitenkaan ole pystynyt ja silloin päätyy kuuntelemaan ajatuksia siitä, milloin lapset on hyvä tehdä ja laskelmointia siitä, onko nyt oikea aika lapsille.

”En ole antanut lapsettomuuden määritellä itseäni.”

Vaikka lapsettomuus ja keskenmeno on koetellut minua ja parisuhdettamme, olen sitä mieltä, ettei lapsettomuus ole tehnyt minusta erilaista ihmistä eikä se ole vaikuttanut koko elämääni. En ole antanut lapsettomuuden määritellä itseäni, olen yrittänyt sinnikkäästi elää normaalisti ja tehdä normaaleja asioita jo ennen kuin tulin raskaaksi. Haaveilin myös samoista asioista kuin nyt; urakehityksestä, matkustamisesta, ystävien ja perheen kanssa vietetystä kuplivista hetkistä ja ihanasta puutarhasta. Olen edelleen se sama ihminen, kuin olin ennen lapsettomuustutkimuksia ja -hoitoja, ennen keskenmenoa ja ennen nykyistä raskautta.

Ymmärrän, että monella lapsettomuutta kokeneella kateus ja katkeruus pääsevät valloilleen. Epätoivon hetkellä tuntuu niin epäreilulta, että toiset saavat lapsia halutessaan ja oma lapsihaave tuntuu karkaavan kauemmaksi. Tuntuu ettei kukaan ymmärrä, eikä itsekään halua helpottaa asiaa kertomalla omista tunteistaan. Ei, vaikka se voisi helpottaa ja voisi saada vertaistukea muilta saman asian kokeneilta.

”Haluaisin rutistaa ja sanoa, että kaikki tulee menemään hyvin.”

Omalla tarinallani ja sen kertomisella toivoisin voivani lohduttaa lapsettomuutta kokeneita. Haluaisin rutistaa ja sanoa, että kaikki tulee menemään hyvin. Haluaisin sanoa, että tekin saatte toivomanne lapsen joskus. En kuitenkaan voi luvata sellaista ja itsestäni pahinta oli nimenomaan kommentit, joissa kerrottiin, että kyllä se lapsi teillekin kohta tulee, kunhan vain lakkaatte yrittämästä.

Sen sijaan, että sanoisin: ””Ole huoleti, kyllä se onni kohta potkaisee”, haluan sanoa: ”Muista, että olet hyvä juuri tuollaisena kuin olet, lapsettomuus ei määrittele sinua ihmisenä. Ole paras versio itsestäsi ja arvosta itseäsi kaikkina hetkinä, silloinkin, kun vähiten sitä omasta mielestäsi ansaitset. Puhu itsellesi kauniisti ja etsi elämääsi pieniä ilon pilkahduksia; hyvä kirja, kaunis runo, puutarhatyöt, laulaminen tai vaikkapa joogan harrastaminen. Olet ansainnut kaiken hyvän ja ihanan.”

Mitä pidit artikkelista?

[reactions-lite]

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Lapsettomuuden eri lokerot

Lue lisää

Pelkään kuollakseni raskautta

Lue lisää

Onnellisen odotuksen loppu

Lue lisää