Lapsettomuus synnytti kipinän satavuotiaan majataloyrityksen myyntiin

majatalo ja oviaukon vieressä seisoo nainen

Neljännen polven elämäntapayrittäjän elämänpolulle on tulossa täysin uusi suunta majoitusyrityksen myyntiin laiton myötä. Lapsettomuus on suurimpana syynä siihen, että Tiina on päättänyt luopua lähes 100-vuotiasta perheyrityksestä ja suunnata katseet ihan uudenlaisiin seikkailuihin. 

Tiina Vuontisjärvi, 38, työskentelee yrittäjänä perinteikkäässä Hotelli Hetan Majatalossa Enontekiöllä. Positiiviseksi ja lämpimäksi kuvailtu Tiina on pyörittänyt perheyrityksen arkea jo lähes 20 vuotta. Yrityksessä mukana ovat myös Tiinan äiti ja mies. 

Tiina oli miehensä kanssa suunnitellut kasvattavansa lapset Hetan Majatalon mäellä, aivan kuten hän itsekin oli saanut viettää siellä rikkaan ja antoisan lapsuuden. –Äidin eläkepäivät olisivat kuluneet rattoisasti lapsenlapsia hoitaen, Tiina suunnitteli. Ajatukset elämänpolun suunnasta olivat selkeänä Tiinan mielessä, mutta elämä ei tällä kertaa mennyt suunnitelmien mukaan.

Lapsettomuus muutti haaveillun elämänpolun suunnan täysin

Kun lapsia ei pitkän toivomisen ja lapsettomuushoitojen jälkeen alkanutkaan kuulua, mullistava ajatus perinteikkään perheyrityksen myynnistä alkoi itää yrittäjän mielessä. Tiinan isoäidin vielä eläessä suvun perinteet ja talon jatkaminen olivat niin tärkeitä asioita, ettei ajatus myynnistä olisi tullut kuuloonkaan. Isoäidin ajan jälkeen pienistä vitseistä lähteneet heitot alkoivat elämään ja ajatus pian satavuotiaasta yrityksestä luopumisesta alkoi kypsyä.

Kun lapsia ei siunaantunutkaan, Tiina alkoi miehensä kanssa miettiä yhteistä tulevaisuutta toden teolla. Omat lapset eivät tulisi kuitenkaan kirmailemaan Majatalon mäellä, joten olisiko hotelliyrittäminen sittenkään se elämä, jota he haluaisivat kulkea?


Päätös yrityksestä luopumisesta oli raskas ja surullinen, mutta samaan aikaan vapauttava ja innostava. Välillä Tiina suree sitä, ettei Majatalon mäeltä muodostuisi heille enää uusia muistoja myynnin jälkeen. Usein kuitenkin heti seuraava hetki muistuttaa, että uusi elämänpolku tuo uusia kokemuksia ja muistoja. Eikä yrityksen myynti tietenkään vie vanhoja muistoja pois. Matkailua rakastava Tiina kuulee maailman seikkailujen kutsuvan. 
–Äitikin pääsisi nauttimaan, näkemään ja kokemaan vielä jotakin muutakin kuin hotellin, jossa hän on työskennellyt lujasti vuosikymmeniä, Tiina kertoo. –Onhan elämässä muutakin kuin tämä Majatalo ja 24/7/365-yrittäminen!

Hotelli Hetan Majatalon vastaanotossa kolme ihmistä
Tiina pyörittää Hotelli Hetan Majataloa yhdessä miehensä ja äitinsä kanssa.
vanha valokuva jossa isovanhemmat, pieni lapsi ja lapsen äiti
Lähes 100-vuotias majoitusyritys menee myyntiin lapsettomuuden vuoksi.

Lapsettomuushoidot saavat riittää, sillä elämä on nyt hyvä

 
Kolmas IVF-kierros olisi vielä tarjolla julkisella, mutta lapsettomuushoidot tuntuvat todella kaukaisilta ajatuksilta. –Hassua, miten hoitojen aikaan ne pakastetun alkion siirrot ja muut olivat maailman tärkeimpiä asioita, mutta enää edes muista montako alkiota tuli tai montako siirrettiin, Tiina naurahtaa.

Tiina miettii välillä, että nyt olosuhteet voisivat olla erittäin otolliset raskautumiselle muun muassa merkittävän painonpudotuksen vuoksi. –Mutta kun asiaa miettii yhtään pidemmälle, niin heti seuraavana tulee mieleen, että nyt on miehen kanssa hyvä näin ja miksi lähteä sotkemaan pakkaa, Tiina kertoo. –Tuntuu myös, että se aika on nyt mennyt ohi. Ja jollain tavalla se on aika kiva ajatus, että nyt se lapsettomuus on jollain lailla kuitenkin oma valinta. Ja ei tässä nyt sen vuoksi aleta enää yrittämään, että me pysyisimme Majatalon mäellä, Tiina miettii. 

Uudet unelmat odottavat Majatalon myynnin toteutumista

Tiina ei uskalla haaveilla tulevaisuuden kuvioista kovin tarkasti, sillä yrityksen myynnissä voi kulua jokunen vuosi. Varovaisia haavekuvia on kuitenkin yhdessä miehen kanssa maalailtu. –Tulevaisuus tulee toivottavasti olemaan jotain hyvin hyvin vapaata, me kyllä tykkäämme olla täällä Enontekiöllä. Ehkä vietämme vuodenkierron Enontekiöllä huikeasta luonnosta ja rakkaista nauttien. Sitten matkustelua jossain lämpimissä maissa pidemmän aikaa. Ehkä voisimme matkailla Suomessa ja Euroopassa asuntoautolla hyvän tovin. Toivottavasti löydetään joku talo tai mökki vesistön ääreltä Hetan lähistöltä, Tiina kuvailee unelmiaan.

mies ja nainen ja naisen sylissä vauva
Tiina iloitsee täysin rinnoin mumsitettavastaan ja mumpsin roolistaan

Kiitollisuutta bonus(iso)vanhemmuudesta ja kummilapsista

Tiina ei ole missään vaiheessa kokenut mitään aivan järisyttävää lapsettomuuskriisiä, vaikka toive omista lapsista on ollut valtava ja Tiina kokee olevansa hyvin äidillinen. –Usein kuulee kokemuksia äitiyden rankkuudesta. Se on suojellut tällaista lapsetonta. Jos he puhuisivat koko ajan siitä, miten mahtavaa se on, niin kai sitä sitten harmittelisi enemmän, Tiina pohtii.

Tiina epäilee kuitenkin, että lapsenlapsettomuudesta olisi varmaankin tullut isompi kriisi kuin itse lapsettomuudesta. –Isovanhemmathan poimivat parhaat päältä!

Tiina on sinänsä onnekkaassa tilanteessa, että hän on bonus(iso)vanhemmuuden kautta saanut elämäänsä “mumpsitettavan” eli miehen lapsenlapsen. Tiina kokee mumpsin roolin todella tärkeäksi sekä itselleen että miehellensä. Tiina on kiitollinen siitä, että saa olla mumpsitettavan elämässä isommassa roolissa kuin ”vain Tiina” ja siitä, että suhde miehen tyttäreen on syventynyt vauvan tulon myötä. 

Kun miehen tytär tuli aikoinaan Tiinan elämään, Tiina oli niin nuori, ettei osannut ottaa iloa irti bonusvanhemmuudesta. Siksi tämä yhteys ja rooli tuntuu vielä merkityksellisemmältä tässä vaiheessa elämää. Lisäksi Tiina kokee, että on ollut todella mielenkiintoista nähdä miehestä aivan uusi puoli, kun mies hoitaa tyttärentytärtään. Ja mieskin näkee Tiinassa uuden puolen: vaimo on myös mummo!


Miehen lapsenlapsen lisäksi Tiinalla on jopa 7 ihanaa kummilasta. Eivät kummilapset tietenkään omia lapsia korvaa, mutta Tiina on iloinen siitä, että hänellä kuitenkin on monia tärkeitä lapsia elämässään. Hän kokee mahtavaksi sen, että kummilapsien vanhemmat antavat Tiinan olla läheinen kummilastensa kanssa ja merkittävässä roolissa heidän elämässään. –Sitäpaitsi kyllähän minullakin on ollut lapsi – Hetan Majatalo. Se on vienyt kaiken ajan ja kaiken huomion, mutta nyt se on täysi-ikäinen ja minun on aika päästää irti.

Nyt on hyvä näin.

Teksti: Wilma Wahlroos Kuvat: Tiina Vuontisjärven kotialbumi

Teksti on julkaistu aiemmin Simpukka-lehdessä 02/2021.

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Erilaisia polkuja SYKEläiseksi

Lue lisää