Louise Brown, ensimmäinen koeputkihoidoilla syntynyt lapsi täyttää kesällä 40

Louise Brown – iloa ja surua monissa käänteissä

Maailman ensimmäisenä koeputkihedelmöityshoidoilla syntyneenä lapsena tunnettu Louise Brown täyttää tänä kesänä 40 vuotta. Hänen syntymänsä oli aikoinaan lapsettomuushoitojen läpimurto. Kaikki eivät kuitenkaan olleet iloisia hänen syntymästään, ja vielä tänä päivänäkin jatkuvasti kehittyvät hoidot ja menetelmät herättävät keskustelua puolesta ja vastaan.

Kun Louise syntyi, hän sai toiseksi nimekseen Joy (suomeksi ilo). Nimeä ehdottanut lääkäri Patrick Steptoe perusteli sitä sillä, että Louise oli syntymisellään tuonut iloa monille lapsettomuutta kohdanneille ihmisille ympäri maailmaa. Louise oli ilo myös vanhemmilleen Lesleylle ja Johnille. Lesleyn munatorvien oli todettu olevan tukossa ja lasta oli toivottu jo yli 9 pitkää vuotta.

Syntymä nostatti kohun

Lääkärit Robert Edwards ja Patrick Steptoe olivat perehtyneet hedelmällisyysongelmien ratkaisemiseen jo 1960-luvun lopulla. Kun Louise syntyi heinäkuun 25. päivä vuonna 1978, se nostatti ennennäkemättömän mediamylläkän. Äiti Lesley ja Louise-vauva joutuivat viipymään sairaalassa normaalia pidempään, sillä sairaalan ulkopuolelle oli saapunut valtava määrä mediaväkeä ympäri maailmaa, eikä sairaalasta poistuminen tullut kysymykseenkään. Kun he viimein pääsivät lähtemään kotiin ambulanssilla piiloteltuaan 12 päivää sairaalassa, reitti piti suunnitella tarkkaan ja pitää salassa. Kotiovella Bristolissa oli kuitenkin satoja toimittajia odottamassa.
Embed from Getty Images

”IVF is not about making babies, it’s about creating families.”
–Louise Joy Brown

Ensimmäisen ivf-hoidoilla alkunsa saaneen lapsen syntymä sai aikaan monenlaisia mielipiteitä. Lapsettomuutta kohdanneet olivat tietysti iloisia että heidän auttamisekseen oli viimein löydetty toimiva keino. Aiheesta nousi kuitenkin moraalista, eettistä ja lääketieteellistä keskustelua. Myös uskonnollisilla tahoilla oli omat mielipiteensä asiasta. Väitettiin, että Edwards ja Steptoe halusivat leikkiä jumalaa. Louisin vanhemmat saivat paljon onnitteluja, mutta myös paljon vihapostia. Tämä jatkui vuosia Louisen kasvaessa ja vielä edelleenkin, 40 vuoden kuluttua syntymästä, hän kertoo saavansa toisinaan ikäviä viestejä internetin kautta.

Ensimmäinen miljoonista

Lesley ei halunnut olla julkisuudessa, hän vain halusi lapsen. Lesley ja John saivat hoidoilla vielä toisen tyttären, Natalien. Vuonna 1999 Natalie oli puolestaan maailman ensimmäinen hoidoilla syntynyt lapsi joka sai itse lapsen. Louise on itsekin kahden, ilman hoitoja syntyneen, pojan äiti. Louise on sanonut, että vasta nyt, kymmenien vuosien jälkeen hän on alkanut todella ymmärtämään mitä hänen syntymänsä on merkinnyt ja arvostavansa aina vain enemmän kaikkea sitä, mitä hänen vanhempansa tekivät saadakseen lapsen. Lesley ja John ovat jo edesmenneitä.

Erilaisten lapsettomuushoitojen avulla syntyneitä on nykyään noin 6,5 miljoonaa ympäri maailmaa.

Artikkelin kirjoitti Satu Rautakallio-Hokkanen ja se on julkaistu aiemmin Simpukka-lehdessä 01/2018.

Lähteet:

https://www.biography.com/people/louise-brown-9542072
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2515585/Louise-Brown-Worlds-test-tube-baby-pays-emotional-tribute-parents.html
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/11/10/worlds-first-test-tube-baby-louise-brown-targeted-cruel-online/
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/worlds-first-test-tube-baby-11495494
https://en.wikipedia.org/wiki/Louise_Brown

Posted in: