Matkalla hedelmöityshoitoihin – miehen rooli

henkilö naputtelee läppärin näppäimistöä stetoskooppi toisessa kädessä.

”Jännittää. Entäs jo sieltä ei löydy yhtään siittiötä. Tai jos niitä ei ole tarpeeksi. Onko hoitokeinoja? Onkohan minussa jotain vialla? Millainen lapsi näistä eväistä voisi tulla? Vai tuleeko ollenkaan?”

Lapsettomuuden syitä selviteltäessä miehen tutkiminen aloitetaan sperma-analyysistä. Näytteestä tutkitaan siittiöiden määrä ja laatu ja siemennesteen ominaisuudet.

Jos sperma-analyysin tulos on normaali ja yhdynnät onnistuvat, mies on tutkittu eikä lisätutkimuksia tarvita. Miehen rooli on sen jälkeen hoidon kannalta yksinkertainen. Häntä tarvitaan hoitoprosesseissa silloin, kun tarvitaan siittiöitä. Tietenkään mies ei ole pelkkä siittiöiden tuottaja. Kyseessä on parin yhteinen projekti, missä molemmat ovat vahvasti mukana riippumatta siitä, kumpaan hoito kohdistuu.

Jos siemennesteanalyysin tulos on poikkeava, sperma-analyysi kannattaa tehdä uudelleen, koska sperman laatu voi vaihdella paljon. Poikkeavuudet voivat johtua monista syistä. Yleisin syy on kivesten suonikohjut. Muita syitä ovat tulehdukset, kasvaimet, hormonaaliset ja geneettiset syyt ja eräät krooniset sairaudet. Sperman laatua voidaan yrittää hoitaa erilaisilla menetelmillä: antioksidatiivisilla valmisteilla, hormonihoidolla, kirurgisesti tai muuttamalla elintapoja.

Sperman laatua parantavien hoitojen vaikutukset nähdään useimmiten vasta kuukausien kuluttua. Monilla pareilla ei ole aikaa tai halua odottaa. Siksi mieheen kohdistuvan hoidon sijasta mennään usein suoraan hedelmöityshoitoihin (inseminaatio, koeputki- tai mikrohedelmöitys), jolloin siittiöt saavat olla sitä mitä ovat.

Yhdynnän ajoitus

Monet stressaavat yhdyntöjen ajoituksen kanssa aivan turhaan. Siittiöt pysyvät hedelmöityskykyisinä useita päiviä. Raskaus voi alkaa yhtä hyvin, kun yhdyntä tapahtuu ovulaatiopäivänä ta 1–2 päivää aiemmin. Sen sijaan munasolu voi hedelmöittyä vain puolen vuorokauden ajan. Jos siittiöt tulevat paikalle liian myöhään, hedelmöittyminen ei ole enää mahdollista.

”Voiko yhdyntöjä olla liian usein? Riittääkö siittiöitä, jos yhdyntöjä on joka päivä?”

Siittiöiden määrä voi olla vähän pienempi, mutta toisaalta ne ovat silloin tuoreempia. Usein tapahtuvista yhdynnöistä on harvoin haittaa, mutta ei mitään erityistä hyötyäkään. Hyvä yleisohje on, että jos yhdyntöjä on kaksi kertaa viikossa, siittöitä on aina paikalla.

Inseminaatio

Inseminaatiohoidossa spermanäyte käsitellään siten että siitä erotetaan parhaimmat siittiöt ja ne laitetaan ravintoliuokseen, joka ruiskutetaan kohtuun ovulaation aikoihin. Hoidolla pyritään varmistamaan, että siittiöitä on riittävästi ja että ne pääsevät perille.

Koeputkihedelmöitys ( IVF) ja mikrohedelmöitys (ICSI)

Kun munasolut kerätään, ne hedelmöitetään samana päivänä. Siittiöitä tarvitaan juuri silloin. Yleensä miehet antavat spermanäytteen tuoreeltaan, mutta ne voidaan myös pakastaa aiemmin, jos mies ei pääse paikalle esim. työmatkan takia tai jos tuorenäytettä on vaikea saada. Pakastaminen ei vaikuta hoidon tulokseen.

IVF-hoidossa siittiöt laitetaan samalle maljalle munasolujen kanssa. Hedelmöittymisen onnistuminen nähdään seuraavana päivänä. Hedelmöittyneet munasolut alkavat jakautua ja niistä kehittyy alkioita. Luomutilanteessa hedelmöittyminen ja alkion kehitys tapahtuu munanjohtimessa. Sitten alkio tulee kohtuun kiinnittyäkseen sinne. IVF-hoidossa alkioiden kehitystä seurataan laboratoriossa ja normaalisti kehittyneet alkiot siirretään kohtuun tai pakastetaan. Raskauden alkamisen kannalta ei ole mitään merkitystä sillä, tuleeko alkio kohtuun munanjohtimen kautta vai viedäänkö se sinne katetrilla. Pääasia on se, että alkio pääsee perille.

Hedelmöittymiseen tarvitaan paljon siittiöitä. Yksittäinen siittiö ei pysty omin voimin läpäisemään munasolun seinämää. Siihen tarvitaan miljoonia siittiöitä. Jos siittiöitä on vähän, tehdään mikrohedelmöitys. Biologi nappaa yhden siittiön ja se viedään munasolun sisään. Se ei vielä takaa hedelmöittymistä, sillä munasolua ei voi pakottaa hedelmöittymään. Mutta kun siittiö pääsee sisään, niin hedelmöittyminen on ainakin mahdollista. Menetelmä on tehokas.

Mikrohedelmöitystä voidaan käyttää myös silloin, kun siemennesteessä ei ole yhtään siittiötä. Jos siittiöitä on kuitenkin kiveksessä tai lisäkiveksessä, ne voidaan poimia sieltä joko neulanäytteellä tai mikroskooppisen leikkauksen avulla.

Luovutetut sukusolut

Jos siittiöitä ei ole lainkaan, ei siemennesteessä eikä kiveksissäkään, hoitoa ei ole. Silloin joudutaan turvautumaan luovutettuihin siittiöihin. Vastaavasti on tilanteita, missä joudutaan käyttämään luovutettuja munasoluja. Joskus sekä munasolut että siittiöt saadaan luovuttajalta. 

Luovutettujen solujen tai alkioiden käyttäminen ei ole helppo ratkaisu. Se pitää olla hyvin perusteltu ja se täytyy osata hyväksyä. Siksi aina luovutettuja soluja käytettäessä koko prosessi käydään huolellisesti läpi sekä lääketieteellisesti että psykologisesti. Siihen liittyy myös tiettyjä oikeudellisia asioita, jotka selvitetään etukäteen.

Hedelmöityshoitoihin liittyy monenlaisia asioita. Toive lapsesta vaikuttaa hyvin syvällisesti tunteisiin: toteutuuko toive vai ei? Joskus miehet kokevat olevansa vain siittiöiden tuottajia, koska useimmiten hoidon fyysinen osuus kohdistuu tietenkin pääasiassa naiseen. Lapsettomuushoidot ovat kuitenkin yhteinen projekti. Hoitoihin tullaan yhdessä, tavoite on yhteinen. Vaikka miesten fyysinen osuus onkin pieni, miesten antama henkinen tuki on tärkeä. Niinpä lapsettomuus ja hedelmöityshoidot useimmiten vahvistavat parisuhdetta.

Miehen lapsettomuutta aiheuttavat syyt ja niiden hoito

 • Ylipaino (painoindeksi, BMI yli 25 kg/m²) ja varsinkin lihavuus (BMI yli 30 kg/m²) aiheuttavat hormonaalisia muutoksia, jotka voi heikentää siittiöiden tuotantoa ja hedelmöityskykyisten siittiöiden määrää.
 • Nikotiini heikentää siittiöiden laatua ns. oksidatiivisen stressin kautta. Oksidaatio aiheuttaa muutoksia siittiöiden tumassa, mikä heikentää alkion kykyä kiinnittyä kohtuun. Oksidaatio lisää myös keskenmenon riskiä. Muutokset voivat korjaantua, kun nikotiinivalmisteet jätetään pois.
 • Kokaiini ja muut huumausaineet heikentävät merkittävästi siittiöiden laatua ja ne voivat vaikuttaa myös siittiöiden perimään. 
 • Runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävä runsaskalorinen ruoka on epäedullista. Sen sijaan antioksidatiivinen ruokavalio, joka sisältää mm. A-ja E-vitamiinia, omega 3-rasvahappoja ja foolihappoa, parantaa siittiöiden laatua. 
 • Liuottimet, joita käytetään teknisillä aloilla, esimerkiksi maalit, liimat ja hartsit ja erilaiset öljypohjaiset tuotteet voivat vaurioittaa siittiötuotantoa jopa pysyvästi. 
 • Testosteronia ei pitäisi missään nimessä käyttää silloin, kun on raskaustoiveita. Testosteroni estää siittiöiden muodostumista ja pahimmillaan siittiöitä ei ole enää lainkaan. Tilanne ei ole peruuttamaton, mutta voi kestää kauan, jopa vuosia, ennen kuin siittiötuotanto elpyy normaalille tasolle.
 • Laskeutumattomat kivekset tai piilokives pitäisi hoitaa jo lapsena, koska hoitamattomana  siittiötuotanto voi vaurioitua pysyvästi. 
 • Kiveksen tai lisäkiveksen tulehdukset voivat vaikuttaa siittiöiden laatuun. Krooniset tulehdukset, kuten esimerkiksi pitkittynyt klamydia, voi aiheuttaa siementiehyeen tukoksia.
 • Kivesten suonikohjut voivat vähentää hedelmöityskykyisten siittiöiden määrää. Isot kohjut on syytä hoitaa pois. 
 • Lisäksi jotkin geneettiset syyt voivat vaikuttaa siittiöiden vähyyteen tai huonoon laatuun. Näitä ovat esimerkiksi harvinaiset kromosomiviat, kromosomien rakenteelliset muutokset ja y-kromosomin deleetio.
 • Siementiehyeiden tukkeutuminen voi johtua tulehduksista, synnynnäisestä poikkeavuudesta tai syy voi olla tuntematon. Yleisin syy on kuitenkin vasektomia eli raskauden ehkäisemiseksi tehtävä sterilisaatioleikkaus. Oli tukkeuman syy mikä tahansa, yleisin hoito on mikrohedelmöitys kiveksestä tai lisäkiveksestä poimituilla siittiöillä. 
 • Kivesten lämpiäminen. Hetkellinen lämmönnousu esimerkiksi saunoessa ei vaikuta siittiöiden muodostumiseen, mutta jos kivekset altistuvat jatkuvalle liialle lämmölle, siittiötuotanto voi hiipua. On tapauksia, missä läppäri on ollut sylissä kivesten päällä jopa useita tunteja joka päivä. Siitä koituva lämpö voi olla kohtalokasta siittiöille. 

Useimmat tavallisesti käytettävät lääkkeet ovat turvallisia. Esimerkiksi satunnaisesti käytettävät kipulääkkeet, allergialääkkeet ja antibiootit eivät vaikuta lainkaan siittiöiden ominaisuuksiin. Kroonisiin sairauksiin käytettävistä lääkkeistä on syytä keskustella aina hoitavan lääkärin kanssa. 

 • Teksti on osa Näkymätön suru – mies ja tahaton lapsettomuus -opasvihkosta. Artikkelin kirjoitti Dextra Lapsettomuusklinikan lääketieteellinen johtaja, LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila.

[reactions-lite]

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Lapsettomuus vaikuttaa parisuhteeseen

Lue lisää

Vertaistuki auttaa jaksamaan

Lue lisää