Metsämielellä luontoon

nainen halaa puuta metsässä

Luonto on oiva ympäristö itsestä huolehtimiseen. Tutkimustiedon mukaan suuri joukko hyvinvointivaikutuksista syntyy tiedostamatta, mutta vaikutuksia voi tukea Metsämieli -menetelmän helpoilla ja lyhyillä harjoituksilla.

Taas yksi toiminnantäyteinen viikko takanapäin. Mieleni hamuaa jo tutuille metsäpoluille tasaamaan ajatuksia. Luonnosta on tullut minulle hyvinvointini tärkein tukipilari. Jo ajatusten suuntaaminen luontoympäristöön helpottaa kuormittunutta mieltä. Mielikuvissani näen ympärilläni hyvin rakkaiksi tulleet puut, sammalet ja mustikan varvut. Tunnen jalkojeni alla polun pehmeyden sekä eri suuntiin risteilevät juuret. Näen, miten ilta-aurinko suodattuu kuusenoksien läpi valaisten kaiken kauniin kultaiseksi. Haistan syksyisen maan, tuoksussa on aavistus kantarellia, metsänpohjaa ja neulasia. Jaksan vielä hetken. Kohta pääsen sinne.

Ei ole itsestään selvää, että saan laskettua kierroksiani jo pelkästään metsää ajattelemalla. Tämän eteen on tehty töitä. Olen luonteeltani nopeatempoinen, mikä johtaa minut monesti häsläämään liian montaa asiaa yhtäaikaisesti. Tästä huolimatta luonto on ollut minulle aina paikka, jossa saan laskettua kierroksiani. Siellä on helppo olla. Luonto toimii mielen tasaajana monessakin suhteessa. Siellä käyn pohtimassa elämäni tärkeimpiä kysymyksiä, itkemässä ja huutamassa ahdistustani, ihailemassa kevään ensimmäistä vihreyttä, liikkumassa, keräämässä marjoja ja taltioimassa arvokkaita muistoja. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Olen kuullut vastaavia kokemuksia kymmeniltä, jopa sadoilta muilta ihmisiltä. Onko tämä sattumaa? Viime vuosina luonto on ollut vahvasti esillä myös mediassa. Tähän vaikuttaa lisääntynyt tutkimustieto luonnon hyvinvointivaikutuksista, jotka ovat kiistattomat. Luonto vaikuttaa meihin jokaiseen, me olemme osa sitä olinpaikastamme riippumatta.

Tutkimustieto liputtaa luonnon puolesta

Tutkimustiedon mukaan luonnolla on positiivisia hyvinvointivaikutuksia mm. sykkeeseen, mielialaan, tarkkaavuuteen ja stressistä elpymiseen. Tulokset ovat hyvin samansuuntaisia ympäri maailmaa. Vaikutukset perustuvat mm. siihen, että aivomme ovat pysyneet melko muuttumattomina viimeiset 10 000 vuotta. Luontoympäristön aistimaailma on taajuudella, jota aivomme ymmärtävät. Myös luonnossa mielemme voi herpaantua seuraamaan vaikka vieressä lentelevää perhosta. Tämä keskeytys ei kuitenkaan ole pahasta, vaan se saattaa auttaa meitä palaamaan nykyhetkeen ja ympäröivään tilaan. Luonnon hyvinvointivaikutusten saavuttaminen vaatii kuitenkin, ettemme sivuuta ympäristöä esimerkiksi keskittymällä älylaitteisiin. 

Aina ei tarvitse lähteä kauas korpeen. Meillä Suomessa on upeat mahdollisuudet nauttia lähiluonnosta myös kaupungissa. Parhaimmillaan luontohyvinvointivaikutukset tulevat esille säännöllisenä altistuksena. Kiireinen elämä tai murheiden täyttämä mieli saattaa kuitenkin estää meitä lähtemästä luontoon, vaikka juuri silloin olisi ehkä suurin tarve. 

nainen seisoo koivun vierellä metsässä ja katsoo kaukaisuuteen

Metsämieli yhdistää luonnon ja mielen taidot

Hyvinvointivalmentaja ja kasvatustieteiden maisteri Sirpa Arvonen, on kehittänyt kynnyksen madaltamiseksi Metsämieli -menetelmän, joka yhdistelee luonnossa itsestään syntyvät terveysvaikutukset mielentaito-ohjelmaan. Metsämieli kannustaa ottamaan luonnossa olemisen osaksi jokapäiväistä arkea, ilman että siitä tulee pakkopullaa tai liian vaativa suoritus. Pienikin piipahdus piha-alueella riittää ja jollei tämä ole mahdollista, harjoituksia voi tehdä myös mielikuvien avulla. Metsämieli -menetelmä on ottanut vaikutteita mm. mindfulnessista sekä uusimmista terapiasuuntauksista, yhdistäen näitä lyhyiksi ja helposti lähestyttäviksi harjoitteiksi. 

Metsämieli -menetelmän tavoitteena on lisätä itsetuntemusta, vahvistaa hyvinvointia ja auttaa elämään antoisaa elämää. Harjoitukset voivat auttaa mm. pysähtymään, tunnistamaan omia tunteita ja ajatuksia, vahvistamaan joustavuutta ja sopeutumistaitoja sekä tekemään valintoja ja päätöksiä elämän eri vaiheissa. Harjoittelu on hyvä ottaa säännölliseksi tavaksi, tutustumismatka itseen on koko elämän mittainen seikkailu.

Mistä sinun polkusi voisi alkaa?

Lisää tietoa Metsämieli -menetelmästä:

www.metsamieli.fi

www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/tietoa_luonnon_hyvinvointivaikutuksista/Pages/metsamieliharjoituksia.aspx

Kirjallisuus:

Metsämieli – Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin (Arvonen, Sirpa 2014.)

Metsämieli – Kehon ja mielen kuntosali (Arvonen, Sirpa 2015.)

Metsämieli- kehon ja mielen taskukirja (Arvonen, Sirpa. 2017.)

Metsämieli- kehon ja mielen maastokirja (Arvonen, Sirpa. 2018.)

Metsämielellä luontoonJutun kirjoitti yhteisöpedagogi Eva Romi ja kuvat otti Miika Rautiainen. Juttu on julkaistu aiemmin Simpukka-lehdessä (03/2019).

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit