Mielipidekirjoituksen tarkoitus on ottaa kantaa ja vaikuttaa epäkohtiin. Se on tehokas vaikuttamisen keino, koska siinä tavoitetaan suhteellisen pienellä vaivalla suuri määrä ihmisiä. Myös poliitikot lukevat niitä, koska ovat kiinnostuneita kansalaisten näkemyksistä. Lisäksi lehdessä julkaistun mielipidekirjoituksen painoarvo on suurempi kuin vaikkapa satunnaisen somekommentin.

Tarkista etukäteen tekstin mahdollinen merkkiraja lehdeltä, johon aiot kirjoittaa. Näin parannat tekstisi mahdollisuutta tulla julkaistuksi.

Voit aloittaa mielipidekirjoituksen lukijan huomion kiinnittävällä koukulla, mutta pakko ei ole, vaan voit myös mennä suoraan asiaan: mikä on pielessä? Mihin asiaan kaipaat muutosta? Rajaa aihe tiukasti. Yhdessä mielipidekirjoituksessa ei kannata yrittää käsitellä useampaa kuin yhtä asiaa.

Alun jälkeen voit kertoa mielipiteitäsi ja perustella lyhyttä alkua laajemmin, miksi vaatimasi muutos olisi tärkeä. Mihin ja miten muutos vaikuttaisi?

Tekstin lopussa voi olla jokin johtopäätös tai parannusehdotus: näin asioiden pitäisi muutoksen jälkeen olla.

Tarkista tekstisi huolella, jotta sinne ei jää yhtään kirjoitusvirheitä. Tiivistä tekstiäsi niin, että jäljelle jää vain ehdottoman olennainen asia. Tähän vaiheeseen kannattaa pyytää apua kaverilta, koska oman tekstin karsiminen ja korjaaminen voi olla vaikeaa.

Keksi valmiille kirjoitukselle viimeisenä otsikko.