Ovatko kokemani tunteet normaaleja?

mies katsoo alaviistoon ja hieroo toisella kädellä niskaansa. Kuvan väritys on tumma.

Lapsitoiveen toteutumattomuus voi herättää monenlaisia tunteita, kuten riittämättömyyttä, vihaa, kateutta ja katkeruutta sekä aiheuttaa elämässä kriisin. Jokainen kokee lapsettomuutensa kuitenkin omalla tavallaan, eikä se aiheuta kaikille suuria negatiivisia tunteita tai kriisiä. Ei ole yhtä ja ainoaa tapaa olla lapseton.

Lapsen saaminen on monelle aikuiselle hyvin oleellinen jos ei se suurin unelma elämässä. Lapsitoiveeseen linkittyy vahvasti elämän merkityksellisyys ja tarkoitus. Monelle ajatus siitä, että ei saisi kokea vanhemmuutta, tuntuu äärimmäisen tuskalliselta tai lähes mahdottomalta ajatukselta. Ulkopuoliseksi jääminen ystävien perheellistyessä olisi itsessään jo riittävän raskasta, mutta samalla lapsettomuuskriisiä läpikäyvä joutuu jotenkin tulemaan toimeen myös sen pelon kanssa, että tilanne ei jatkossakaan omalla kohdalla tule ehkä muuttumaan.

Vahvat negatiivissävytteiset tunteet eivät todennäköisesti ole merkki siitä, että olisit tulossa hulluksi tai muuttumassa ihmisenä epäsuotuisaan suuntaan. Pikemminkin tunteesi kertovat siitä, että lapsen saaminen olisi sinulle todella tärkeää ja toiveen toteutumattomuus on iso kriisi, jossa kaipaat tukea ja myötätuntoa.

Isoille elämänkriiseille tyypillistä on se, että niiden herättämät tunteet voivat olla hyvin voimakkaita ja yllättäviä. Toteutumattoman lapsitoiveen kohdalla moni pelästyy erityisesti mieleentunkevia vihan ja aggression sävyttämiä ajatuksia. Raskaana olevan naisen näkeminen on esimerkiksi monelle syvässä lapsettomuuskriisissä kulkevalle äkillinen muistutus omasta vaillejäämisestä ja mahdollisesti romuttuvista tulevaisuuden haaveista, jolloin mieli pyrkii näiltä uhkaavilta tunteilta suojautumaan aggressiivisten mielikuvien avulla.

Vihan tunteet ja aggressiivissävytteiset fantasiat eivät kuitenkaan yleensä näissä tilanteissa ole merkki siitä, että henkilö lähtisi näitä ajatuksiaan käytännössä toteuttamaan. Kyseessä on lähinnä mielen suojamekanismi hyvin vaikeassa tilanteessa, ja siihen voi reagoida noteeraamalla, että pelottavia ajatuksia on virinnyt ja sitten päättäväisesti suunnata tarkkaavaisuus takaisin siihen, mitä juuri nyt on tekemässä.

Kriisiin liittyvien tunteiden kohdalla pätevät valitettavasti samat lait kuin tunteiden kanssa muutenkin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tunteita ei voi saada kuriin, eikä niitä voi hallita. Tunteita voi onneksi oppia säätelemään, jolloin niiden kanssa voi selviytyä vaikeissakin elämäntilanteissa.

Tunteiden säätelyä voi kehittää sanoittamalla kokemuksiaan luotettaville ihmisille. Jos vaikeimmista tunteista puhuminen läheisille tuntuu liian haastavalta, kannattaa ottaa yhteyttä psykologin tai psykoterapeuttiin, jotka tunnetyöskentelyn ammattilaisina ovat valmiita ottamaan vastaan kriisiä läpikäyvien vaikeimpiakin kokemuksia.

Vertaistukiryhmä opetti minulle paljon. Yksi tärkeimmistä opeista oli se, etten ollut yksin outojen, usein pelottavienkin ajatusteni kanssa. Hurjimmatkaan ajatukseni eivät olleet epänormaaleja, vaan ne kuuluvat osaksi lapsettomuuden ja sen aiheuttaman kriisin käsittelyprosessia. – Antti

Omahoitona kriisissä moni kokee myös ihan tavallisten harrastusten auttavan. Monet aloittavat lapsettomuuskriisin aikana myös uusia, erityisesti tunnesäätelyä tukevia aktiviteetteja kuten mindfulness, jooga, muu helpottavalta tuntuva liikunta tai kirjoittaminen. Tunteiden nimeämiseen, vastaanottamiseen ja prosessointiin voi saada uutta ymmärrystä myös kirjallisuudesta, josta vinkkinä pari hyödyllistä teosta ohessa.

Tämä artikkeli on osa uudistettavaa Näkymätön suru – Mies ja tahaton lapsettomuus -opasvihkosta. Liittymällä jäseneksi varmistat, että saat painotuoreen kappaleen postilaatikkoosi.

Lähteet: Mukaillen psykologi Mirka Paavilaisen tekstiä Simpukka-lehdessä 02/2018 ja kirjaa Linda P. Salzer 1994: Lapsettomuus kriisinä.

Kirjallisuutta:
Tunne tunteesi. Katja Myllyviita, 2016.
Joustava mieli tukena elämänkriiseissä. Arto Pietikäinen, 2017.

[reactions-lite]

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit