Parisuhteen kielioppi

Pieni paperi on taiteltu huolellisesti, mutta silti se on kulunut taitoksista. Tekstin muste on haalistunut, paperin kulmat hiirenkorvalla. Silloin tällöin mies lukee sen itsekseen, joskus vaimo pyytää sen nähtäväkseen – molempia hymyilyttää nuoruuden palo. Muisto on kaunis ja tärkeä. Mies on siirtänyt sitä lompakosta toiseen jo melkein parikymmentä vuotta. Välillä ihmettelee, miten se noin onkin jo kulunut. Paperi on kuitenkin sitkeää. Kuin parisuhde, josta se kertoo: hankausta ja ryppyjä on tullut, mutta sisältö ja sanoma ovat säilyneet samana.

Parisuhde. Rakkaus. Rakastuminen. Elämän suuria arvoituksia, joihin on mahdoton löytää vastauksia. Joillain se syttyy kuin salamaniskusta, jotkut haparoivat vuosia, toiset eivät koskaan löydä etsimäänsä. Joskus se loppuu yllättäen, toisinaan hiipuu hiljaa pois.

Lapsettomuus tuo omat haasteensa parisuhteeseen, ja siksi SimpukkaParit-parisuhdetoiminta on loistava väline oman parisuhteen hoitoon. Työkalujen etsiminen oman parisuhteen avuksi ei tarkoita, että pitäisi olla kriisissä tai eron partaalla. Ei terveyttäkään kannata hoitaa vasta sairastuttua – sitä kannattaa hoitaa ja huoltaa säännöllisesti jo ennen kuin ongelmat ilmenevät. Parisuhteen osapuolten erilaiset tavat käsitellä asioita on fakta, johon kannattaa suhtautua ennakoivasti ja luonnollisesti. Niin kuin opettelemme vieraan kielen ymmärtääksemme toista ihmistä, kannattaa opetella myös puolison kieli ymmärtääkseen. Kukaan ei ole väittänyt, että se olisi helppoa, mutta siinä se elämän suola onkin. Aina on jotain opittavaa ja itsessä kehitettävää.

Taas kaivetaan paperi lompakon kätköistä ja avataan varovasti.

Tämä on se kohta.

Salama on hetkeksi

seisahtanut taivaalle

ja kurjet löytävät

etelän sulistaan.

Tämä on se kohta yötä,

kukkuroillaan meistä.

Tämä on se kohta.

Edemmäs emme

pääse, takaisin

emme tahdo,

tähän emme voi

kauaksi jäädä.

Tähän kohtaan haluaisin

painaa pääni.

 

– Tommy Tabermann

 

Satu Rautakallio-Hokkanen

 

Kirjoittaja elää miehensä kanssa kaksin.

Teksti on julkaistu aiemmin Simpukka-lehdessä.

Posted in:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.