PCOS koskettaa lähes joka viidettä naista


Elämä munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (polycystic ovary syndrome, PCOS) kanssa on raskasta ja turhauttavaa, etenkin jos omaa lapsitoiveen. Oireyhtymän syytä ei tarkalleen ymmärretä, mutta uusimmat tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että äidin liiallinen anti-muller-hormonin tuotanto odotusaikana voi aiheuttaa lapselle myöhemmällä iällä PCO-oireyhtymän.

PCOS:n keskeisimpiä oireita ovat kuukautisten epäsäännöllisyys, pitkittyneet vuodot tai jopa kuukautisten poisjääminen. Tyypillistä on myös karvoituksen lisääntyminen ja kudosten vähentynyt insuliiniherkkyys. Osalle oireet aiheuttavat vaikeuksia saada toivottu raskaus alulle. Kun munarakkula ei ovulaatiohäiriön vuoksi puhkea ja kierto on pitkä, niin hedelmöittyminen voi mahdollistua harvemmin. Vaikka oireyhtymään ei ole parannuskeinoa, voidaan oireita hallita. Oireiden ehkäisemisellä voidaan myös edesauttaa toivotun raskauden alkamista. Oireyhtymää ilmenee jopa 18 % naisista, mutta tila on alidiagnosoitu ja diagnoosit tehdään usein turhan myöhään.

Simpukka tukee munasarjojen monirakkulaoireyhtymän kanssa elävää lapsetonta

Simpukka-yhdistys on kaikkien tahatonta lapsettomuutta kokevien yhdistys. Teemme työtä, jotta hedelmöityshoitojen asema Suomessa olisi entistä tasa-arvoisempi ja että kenenkään ei tarvitsisi kärsiä lapsettomuudesta yksin. Vertaistuki on monelle tahattomasti lapsettomalle tärkeä voimavara, joka auttaa jaksamaan niin raskaita hoitoja kuin mahdollista lopullista lapsettomuuttakin. Vuonna 2017 Simpukan alaisuudessa toimivia vertaistukiryhmiä oli 25 ja ne toimivat 15 paikkakunnalla. Ryhmien lisäksi Simpukan Facebook-ryhmissä on tuhansia keskustelijoita. Löydät keskusteluryhmät Simpukan Facebook-sivulta.

Artikkeli: ”PCOS lapsitoiveen jarruna”

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä Simpukka-lehdessä julkaistaan vuosittain juttuja liittyen PCO-oireyhtymään. Yltä löydät maksuttoman esimerkkiartikkelin “PCO lapsitoiveen jarruna“.

Liity jäseneksi tänään! Jäsenenä

  • tuet työtä, jota yhdistys tekee lapsettomuustietouden lisäämiseksi
  • mahdollistat sen, että mahdollisimman monet saavat tarvitsemaansa vertaistukea
  • olet mukana edistämässä lapsettomien asemaa
  • annat tukesi ja äänesi Simpukan tekemälle vaikuttamis- ja edunvalvontatyölle
  • pääset vaikuttamaan yhdistyksen tulevaisuuteen ja suuntaan
  • Jäsenmaksua vastaan saat muun muassa
  • Simpukka-lehden 4 kertaa vuodessa
  • infopaketin, joka sisältää viimeisimmän Simpukka-lehden, yhdistyksen esitteen, “Lapsen muotoinen unelma” ja “Kun lasta ei kuulu” -vihkoset sekä tietoa hedelmöityshoidoista. Pariskuntajäsenten infopakettiin kuuluu myös “Mies ja lapsettomuus” sekä “Lapsettomuus ja parisuhde” -vihkoset.
  • ajankohtaisia tiedotteita tapahtumista ja toiminnasta
  • ajoittain tarjouksia tuotteista ja palveluista

Huom! Simpukka-lehti ja kaikki muu jäsenposti lähetetään valkoisessa kirjekuoressa ilman lähettäjän tietoja.