Rakkautta potenssiin kaksi tai vaikka kymmenen

Miesoletettu ja lapsi tummina hahmoina mäen päällä keltaisen taustan edessä.

Niinhän sitä luulisi, että asia on korjattu, kun se on korjattu. Kun tahattomassa lapsettomuudessa ryvetetty ihminen saa lapsen, voisi kuvitella asian olevan hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Kyllä moni asia uuden elämän syntyessä loksahtaa kohdalleen ja muuttaa järisyttävällä tavalla koko maailman, mutta onko kaikki kuten ennen tai niin kuin kuvittelit?

Kun elämä vetää ihmisen muutaman kerran kölin ali, niin kyllä siitä toipuu, mutta se jättää valitettavasti myös jäljen. Ihmiselämän kokemukset kasvattavat ja muuttavat ihmistä. On kysymys traumaattisesta menetyksestä, koulukiusaamisesta tai sitten lapsettomuuden kokemuksesta, vaikuttaa se vielä vuosienkin jälkeen siihen, kuinka suhtautuu elämään ja toisiin ihmisiin.

Lapsettomuuden osalta se näkyy minun kokemusmaailmassani korostuneena rakkauden tunteena ainutkertaista vanhemmuuden kokemusta kohtaan. Lapsi on pieni vain ohikiitävän hetken ja kun voit elää sen vain yhden kerran. No niin, tarvitseeko siitä muuta sanoa. Apeaksi mielen vetää se, että hän kasvaa päivä päivältä itsenäisemmäksi ja en saakaan elää lapsiperheen arkea enää uudelleen. Vain tämän ainutkertaisen kerran.

Oma valinta on olla vanhempi

Jos kysellään paljon lasten ”hankkimisesta”, niin kyllä sitä kysellään lapsen ”saamisen” jälkeen myös paljon ”oman ajan” ottamisesta ja ”omasta elämästä”. Huomioitavaa on se, että päivääkään en ole haluamalla halunnut olla erossa lapsestani. En tarvitse kuuluisaa “omaa aikaa”, en tarvitse lapselleni yökyläpaikkaa ollakseni rauhassa kotona, en halua olla pois mistään lapseni tapahtumista. Haluan peitellä lapseni joka ilta nukkumaan, haluan olla läsnä aina sekä nähdä hänen jokaisen riemun ja pahan mielen hetken. Ja vaikka kuinka yritän kuvailla, en osaa sitä sanoa kuinka paljon haluan olla läsnä. Mikään ei aja lapseni ohi. Tämä on… minun elämää!

Loppujen lopuksi kaikki aina järjestyy, tavalla tai toisella

Elämä ei ole reilu. Aina se löytää keinon kolauttaa päähän tai potkaista nivusiin. Siitä huolimatta meillä on mahdollisuus odottaa mitä kaikkea muuta se voikaan tuoda tullessaan. Sillä on myös mukavia yllätyksiä taskussaan. Tai ainakin niin minä uskon. Sen vuoksi myrskyn jälkeen on yritettävä löytää positiivinen vire purjeisiin ja suunnata laiva uusia seikkailuja kohden.

Anna palautetta jutusta:
[reactions-lite]

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Miehellä on myös muuta virkaa kuin kuppi ja koppi

Lue lisää

Isänpäivä!

Lue lisää