Tahattoman lapsettomuuden teemaviikko Lapsettomien Simpukka-viikko muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvyys. Viikko huipentuu Lapsettomien lauantaihin. Simpukka ry:n organisoimaa viikkoa vietetään vuosittain toukokuussa. Lapsettomien Simpukka-viikkoa vietetään 8.–14.5.2023 ja Lapsettomien lauantaita 13.5.2023. 

Lapsettomien Simpukka-viikko on Simpukka ry:n organisoima tahattoman lapsettomuuden teemaviikko, jota vietetään vuosittain toukokuussa samalla viikolla, jolloin on äitienpäivä. 

Teemaviikon tarkoituksena on tuoda tahatonta lapsettomuutta esille ilmiönä ja kokemuksena. Tahaton lapsettomuus on yleistä: Suomessa yksi viidestä hedelmällisessä iässä olevista kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Kyseessä on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa yksilön kehoon, mieleen, talouteen, työelämään ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Kokemuksesta selviytymiseen tarvitaan oikea-aikaista ja saavutettavaa tietoa ja tukea. Erityisesti vertaistuen merkitys on tärkeä. Simpukka ry toivoo, että kukaan tahatonta lapsettomuutta kokeva ei jäisi yksin.

Lapsettomien Simpukka-viikolla järjestetään muun muassa vertaistukitapaamisia verkossa ja livenä, verkkoluentoja ja Lapsettomien lauantain tapahtuma tai somekampanja. Simpukka ry järjestää viikon aikana somekampanjan, joka tuo tahatonta lapsettomuutta monipuolisesti esille kokemuksena ja ilmiönä. Tahaton lapsettomuus näkyy viikon aikana myös median julkaisuissa. 

Lapsettomien Simpukka-viikkoa on vietetty vuodesta 2008 alkaen ja Lapsettomien lauantaita vuodesta 1994 alkaen. Simpukka ry on perustettu vuonna 1988. Vuoden 2023 alussa Simpukka-viikon viralliseksi nimeksi muutettiin Lapsettomien Simpukka-viikko, joka kuvaa suurelle yleisölle entistä paremmin viikon teemaa.

Vuoden 2023 ohjelma on esitelty tällä sivulla alempana.

Lapsettomien lauantai

Lapsettomien Simpukka-viikko huipentuu Lapsettomien lauantaihin. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestään selvää. Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Kyseessä on usein yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, josta selviytymiseen tarvitaan tietoa ja tukea. Osa lasta toivovista jää lopullisesti lapsettomiksi, ja osalla tie vanhemmuuteen on pitkä ja kipeä. 

Lapsettomien Simpukka-viikko 2023

Lapsettomien Simpukka-viikkoa vietetään 8.–14.5.2023 ja Lapsettomien lauantaita 13.5.2023. 

Vuonna 2023 vietetään juhlavuotta: Lapsettomien Simpukka-viikko täyttää 15 vuotta, Simpukka ry 35 vuotta ja Simpukan yksin ja kaksin elävien, lopullisesti lapsettomien SYKE-verkosto 10 vuotta.

Juhlaviikon tarkempi ohjelma tulossa lähempänä. Tapahtumat löytyvät myös Simpukan tapahtumakalenterista.

Moni seurakunta järjestää viikon aikana Tyhjän sylin tilaisuuksia. Lisätiedot sivulta Tyhjän sylin tilaisuudet ja muistomerkit.

Verkkoluennot Lapsettomien Simpukka-viikolla 2023

Lue lisää verkkoluennoista sivulta Simpukan verkkoluennot.

Kerronnallisuus lapsettomuuskokemuksen käsittelyssä

 • Maanantaina 8.5.2023 klo 17.30–19
 • Asiantuntijana tutkija Siru Lehto.

Adoptioprosessi – tietoa adoptiota harkitseville

 • Tiistaina 9.5.2023 klo 17.30–19.
 • Asiantuntijana Yhteiset Lapsemme ry:n adoptiokuraattori Anja Wikstedt.

Hedelmöityshoidot julkisella sektorilla

 • Keskiviikkona 10.5.2023 klo 17–18
 • Asiantuntijana kätilö Heidi Hult, TAYS.

Muutoskyky mielen voimavarana

 • Torstaina 11.5.2023 klo 18–19.
 • Asiantuntijana resilienssivalmentaja Ulrika Björkstam.

Lapsettomuuden vaikutukset seksuaalisuuteen

 • Perjantaina 12.5.2023 klo 17.30–18.30.
 • Asiantuntijana lantionpohjan fysioterapeutti, seksuaalineuvojaksi valmistuva Sonja Toivola.

Lapsettomien lauantai 13.5.2023

Tarkempi ohjelma Lapsettomien lauantaista tulossa lähempänä.

Lapsettomien lauantain Simpukka-piknik 13.5.2022

Tule mukaan juhlistamaan 15-vuotiasta Lapsettomien Simpukka-viikkoa ja 35-vuotiasta Lapsettomien yhdistys Simpukkaa järjestämällä piknik-tapaaminen! Voit kutsua koolle tutun vertaisryhmän, kaveriporukan tai koota yhteen uusia tuttavuuksia omalla paikkakunnallasi.

Sopikaa tapaatteko esimerkiksi puistossa tai tapaamisen soveltuvassa sisätilassa. Ottakaa mukaan vilttejä ja tarvittavia astioita ja ruokailuvälineitä. Sopikaa mitä kukakin tuo yhteiseen pöytään ja huomioikaa erityisruokavaliot. 

Voitte kohdata myös kahvilassa tai ravintolassa. Ravintolassa kannattaa huomioida mahdollinen pöytävaraus.

Tavatkaa herkullisten makujen äärellä ja jakakaa kokemuksia, tunteita ja ymmärrystä. 

Kerro tapaamisesta somessa! 

Halutessanne voitte jakaa kuvia porukastanne ja kohtaamisesta hashtageilla #SimpukkaPiknik ja #LapsettomienLauantai. Merkitkää myös Simpukan tili mukaan julkaisuun. Jaamme kuvia somekanavillamme ja julkaisemme niitä Simpukka-lehdessä. Voitte liittää julkaisuun esimerkiksi tämän tekstin: 

Lapsettomien lauantai muistuttaa, että monista ei tule vanhempia toiveestaan huolimatta. Tahaton lapsettomuus on yleistä: yksi viidestä hedelmällisessä iässä olevasta kokee Suomessa tahatonta lapsettomuutta. Lapsettomuutta kokeva tai jossain vaiheessa kokenut ei ole yksin. Kokemuksesta selviytymisessä on merkittävänä osana vertaistuki. Tänään 13.5. järjestetään ympäri Suomen Lapsettomien lauantain kohtaamisia. Lapseton ei ole yksin vaan osa suurta joukkoa. Hashtagit: #SimpukkaPiknik #LapsettomienLauantai #yksiviidestä, tägäys: @simpukkary 

Lapsettomien Simpukka-viikkojen teemoja

Vuoden 2022 Lapsettomien Simpukka-viikon teemana oli mielen hyvinvointi. Aiempina vuosina teemoina on ollut muun muassa lapsettomuuden moninaiset kasvot, näkymätön suru, perhepolitiikka ja lapsettomuuden polku.

Vuoden 2022 tiedote. Vuoden 2022 kiitos Lapsettomien Simpukka-viikosta.

Mediayhteydet ja kaupallinen yhteistyö

Ota yhteyttä mediaan ja yhteistöihin liittyvissä asioissa Simpukan viestintäsuunnittelijaan. Katso Simpukan henkilökunnan yhteystiedot täältä. Simpukka välittää pyynnöstä tahatonta lapsettomuutta kokevia kokemusasiantuntijoita sekä Simpukan asiantuntijoita haastateltavaksi.

Lapsettomien Simpukka-viikolla 2022 julkaistuja uutisia

Tahattomaan lapsettomuuteen liittyviä päiviä

 • Ystävänpäivä 14.2.: Älä utele ja neuvo vaan kuuntele ja tue tahattoman lapsettomuuden kokenutta ystävää. 
 • Korento ry:n endometrioosiviikko maaliskuussa. Simpukka tukee viikkoa jakamalla tietoa gynekologisten sairauksien vaikutuksesta lapsitoiveen toteutumiseen.
 • Aprillipäivä 1.4.: Ethän aprillaa raskaustestillä tai raskausmahalla. 
 • Lapsettomien Simpukka-viikko ja Lapsettomien lauantai toukokuussa.
 • Keskenmenon kokeneiden päivä 15.10. 
 • Miessakit ry:n organisoima Miesten Viikko marraskuussa. Simpukka on mukana tuomassa esille tahattoman lapsettomuuden kokemusta erityisesti miehen näkökulmasta. 
 • Euroopan lapsettomuusjärjestöjen kattojärjestön Fertility Europen lapsettomuuden teemaviikko European Fertility Week marraskuussa. Simpukka on mukana tuomassa esille viikon teemaa.
 • Parisuhdekeskus Katajan parisuhdeviikko marraskuussa. Simpukka tukee viikkoa jakamalla viikkoon liittyvää materiaalia somekanavillaan.