Syysihmisen tunnuksia

nutturapäinen ihminen kietoutunut huiviin niin ettei kasvoja käy. käsissä muki ja syksyn lehtiä. pään päällä puhekupla, jossa teksti syksy on ihmisen parasta aikaa

Mistä tietää, että on syysihminen? Itsellä se tuntuu kutkuttavana tunteena, joka hiipii jo elokuussa. Ensimmäiset merkit näkyvät ilmassa, kun lämpimiin kesäiltoihin sekoittuu kylmä tuulenvire ja hämärä laskeutuu aikaisemmin. Alan kaivaa kaapin pohjalta villasukkia. Syysihmiselle tämä tunne sisältää innostusta, uteliaisuutta ja uutta energiaa. Tekisi mieli jo elokuussa toitottaa kaikille: “Syksy on ihmisen parasta aikaa!” Maltan kuitenkin mieleni vielä hetkeksi. Sen sijaan selaan työväenopiston katalogia ja hypistelen pehmeitä lankakeriä kaupan hyllyllä. Suuntaan myös uudella innolla jumppasalille ja uimahallin vesijumppatunneille. 

Mikä tekee juuri syksystä niin erityisen? Samalla kun syksy tuo energiaa ja innostusta, se antaa luvan hidastaa menoa, pysähtyä ja rauhoittua. Luonto kutsuu viipyilemään väreissä ja tuoksuissa. Syysihminen näkee valoa pimeydessä. Kotia voi koristaa värikkäillä kynttilöillä. Syksyllä kaupungin valot ovat kauneimmillaan. Sateiset illat tarjoavat hyvän syyn olla lähtemättä yhtään minnekään. 

Syksy on parasta aikaa miettiä omia tavoitteita ja unelmia. Se antaa tilaa pohtia, mistä löytää omat sisäiset vahvuudet näiden tavoittelemiseen. Pohdintojen kanssa ei tarvitse olla yksin. Simpukka tarjoaa eri elämäntilanteessa oleville lapsettomuutta kokeville paikan, jossa kohdata muita samassa tilanteessa olevia. Lapsettomuuteen liittyviä tunteita ja ajatuksia kannattaa jakaa samaa kokevien kanssa. Vertaisuus perustuu yhteisiin vahvuuksiin, jotka ovat syntyneet samanlaisista kokemuksista. Vertaisilta saatu tuki, luottamus ja ymmärrys voivat rakentua voimavaraksi, jotka kuljettaa ja kannattelee läpi elämän. 

Simpukassa voit olla mukana juuri sillä tavalla kuin itsellesi sopii. Tämä syksy mahdollistaa kauan kaivattuja vertaisten kasvokkaisia tapaamisia kahvikupin äärellä. Toisaalta voit pötköttää omalla sohvalla ja jakaa ajatuksia verkon välityksellä tai seurata verkkoluentoja. Voit myös aloittaa uuden harrastuksen. Vertaistuesta voimaantuneena moni haluaa toimia vapaaehtoisena ja antaa tukeaan muille. Vapaaehtoistyö itselle merkityksellisen asian eteen lisää tutkitusti hyvinvointia niin itselle kuin yhteisöllekin. 

Syksy on täynnä uusia alkuja. Uusien alkujen ja tänään 22.9. vietettävän syyspäiväntasauksen kunniaksi toitotan ihan jokaiselle: Syksy on ihmisen parasta aikaa!

Jutun kirjoitti Simpukan vertaistukikoordinaattori Anniina Valkonen. Jos haluat kuulla lisää Simpukan vertaistuesta ja vapaaehtoismahdollisuuksista, ota rohkeasti yhteyttä! Tavoitat Anniinan sähköpostilla anniina (at) simpukka.info.

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit