Tahaton lapsettomuus on #näkymätönsuru

kuvassa mies kävelee poispäin kamerasta ja hänen vieressään puoliksi ilmaan haihtunut lapsi.

Tahaton lapsettomuus koskettaa noin joka viidettä suomalaista. Lapsettomien lauantaihin huipentuvalla Simpukka-viikolla 4.-10.5. muistutetaan, että tahaton lapsettomuus on näkymätön, mutta pitkäaikaista surua aiheuttava kokemus, johon tarvitaan tukea ja apua. 

Tahattomasti lapseton suree lasta, jota ei tullut. Hän suree viettämättömiä merkkitapahtumia, kuten ensimmäisiä sanoja ja askeleita, syntymäpäiväjuhlia, ensimmäistä koulupäivää ja muita ainutlaatuisia tai kertautuvia asioita, joista hän ei pääse osalliseksi.

Monilla meistä on ollut pienestä asti käsitys siitä, että lapset tulevat kuulumaan omaan elämänkaareen. Ensin opiskellaan ja nautitaan vapaudesta, sitten hankitaan työpaikka ja koti. Sen jälkeen on lasten vuoro. Vanhemmuuden kuvitellaan lankeavan jokaiselle halukkaalle itsestään selvästi. Monet alkavatkin odottaa lasta pian sen jälkeen, kun yritys on aloitettu. On vaarana luulla, että kaikilla käy samalla tavalla. Tahattomasti lapsettoman maailma on kuitenkin myllerryksessä. “Mitä jos minusta ei tulekaan vanhempaa? Mikä on elämän tarkoitus, jos en voi saada lapsia?”

Lapsettomuuden kokemus on erilainen eri elämänvaiheissa

Simpukan bloggari Aronia kirjoitti keväällä, kuinka vielä vain haaveena oleva lapsi on mielessä koko ajan:

“Olemme miettineet lapsen ristiäisiä, valinneet nimiä. Miten upeaa olisi leipoa oman lapsen juhliin, överiksihän se menisi meidän tapamme tietäen – go big or go home. Kuinka saisimme olla ylpeitä kuvatessamme mummeille videota ensiaskelista tai siitä, kun lapsi osaa syödä mustikan itse. Saisimme ihmetellä maailman ihmeitä yhdessä; ensimmäistä lumihiutaletta, vesilätäkköä ja syksyn lehteä. Tulisi lapsen ensimmäinen joulu ja hän saisi pujottaa oman joulupallonsa kuuseen. Pääsiäisenä hän voisi pukeutua pupuksi tai Harry Potteriksi, ihan miten vaan. Söpöä se olisi silti.”

Bloggarimme Voikku kirjoitti taas siitä, mitä näkymättömän surun kanssa painiminen vuosi toisensa jälkeen tekee ihmiselle:

“Olen omalla tavallani hyväksynyt sen mahdollisuuden, ettei meille koskaan tule lasta. Toisaalta haluaisin pitää sitä pientä toivoa yllä, että jollain konstilla saisin syliini pienen ihmeen. Toivon ylläpitäminen on vaan raskasta, sillä joka kuukausi siitä toivosta murenee aina pala pois ja se murenee siihen asti, kunnes jäljelle jää vain tyhjyys ja murskautuneet unelmat ja haaveet.”

UraNainen taasen bloggasi lopullisesti lapsettomaksi jääneen pohjattomasta tuskasta:

“Välillä näen pilkahduksia itsestäni ennen kuin menetys täytti elämäni. Olin rento, naurava ja rakkautta täynnä. Uskoin itseeni. Rakastin itseäni. Vaikka elämä ei ollutkaan ruusuilla tanssimista, olin itselleni lempeä. Lohdutin itkevää sydäntä. Nukutin väsynyttä kroppaa. Laitoin laastarin haavalle. Ja iskin välillä jopa itselleni silmää.

Raotan ovea sisimpääni. Sieltä löytyy vuosikymmenen kivut ja surut kiinniteipattuina, poispakattuina. Epäonnistuneet yritykset. Tukahdetut tunteet. Epäreilut solvaukset. Pieni paketti äitille. Keskikokoinen siskolle ja ystävälle. Ja siellä takana oma hyllykkö puolisolle. Käännetyt selät, jännitetyt niskat, tärppiseksit, kriisin syömät keskustelut, mekaaniset kosketukset, salatut epäilyt, epätoivon syytökset.”

Simpukka tekee lapsettomuuden surun näkyväksi

“Todelliset tapaamiset ihmisten kanssa ovat olleet todella antoisia. Niissä tulen näkyväksi oman lapsettomuuteni kanssa. Saan kosketuspintaa itseeni.“ – Vastaus Simpukan vertaistukikyselyyn 2020

Simpukka-viikolla haluamme muistuttaa, että lasten saanti ei ole itsestäänselvyys ja että pitkittyessään tahaton lapsettomuus vaikuttaa ihmisiin syvästi ja pysyvästi. Simpukan vertaisten keskuudessa omasta lapsettomuudesta voi puhua suodattamatta ja suoraan. Ryhmissämme, olivatpa ne verkossa, chateissa, videovälitteisesti tai livenä, lapsettomuuskokemuksesi nähdään ja kuullaan.

Simpukka-viikolla on luvassa monenlaista ohjelmaa. Kampanjasivultamme löydät tapahtumien lisäksi jaettavaa materiaalia ja muuta mielenkiintoista.

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit