Tahattomasti lapsettoman kohtaaminen: myötäelä ja kuuntele!

Kun läheisesi kertoo lapsettomuudestaan, voi se olla teille molemmille vaikea paikka. Seuraavien vinkkien avulla voit oppia ymmärtämään, kuinka läheisesi toivoo sinun tietoon suhtautuvan.

Tahaton lapsettomuus on sen kohtaavalle sekä yksilöllinen että kokonaisvaltainen psyykkinen, emotionaalinen, sosiaalinen ja fyysinen kokemus. Se on myös kriisi, johon hän saattaa kaivata tukea. Silti hän saattaa salata sen, koska kokemuksen avaaminen ulkopuolisille on vaikeaa ja reaktiot saattavat olla loukkaavia. Lapsettomuuteen liittyy paljon ennakkoluuloja, vääriä käsityksiä ja tietämättömyyttä. Niitä vastaan kamppaileminen ja niiden korjaaminen voi olla liian työlästä silloin, kun on muutenkin raskasta.

Elämän vaikeat tilanteet asettavat kommunikaatiotaitomme testiin. Jostain syystä meille on muodostunut käsitys, että kun läheisemme kohtaa surun, meidän pitäisi automaattisesti osata sanoa ”oikeat sanat”. Siksi menemme helposti lukkoon ja tukeudumme kliseisiin. Toistamme totuttuja fraaseja sen sijaan, että kohtaisimme tilanteen ja myöntäisimme, ettemme oikeasti tiedä mitä sanoa.

Läheisesi, joka kertoo lapsettomuudestaan, voi olla työkaverisi, sukulaisesi, ystäväsi tai kuka vain. Suhteen luonteella ei ole väliä. Näiden vinkkien avulla voit ymmärtämään paremmin, miten sinun tulisi tietoon suhtautua ja mitä sudenkuoppia välttää.

(Lue kaikki vinkit täältä.)

  • Tarkkaile omaa reaktiotasi.
  • Älä sääli tai ala päivitellä.
  • Älä vähättele tai väistele.
  • Älä ala ratkaista asiaa.
  • Älä jätä tahatonta lapsettomuutta kokenutta sosiaalisten tilanteiden ulkopuolelle.

Kaikki vinkit voi myös tiivistää yhteen kokoavaan ajatukseen:

Arvokkainta mitä voit tahatonta lapsettomuutta kokevalle läheisellesi antaa, ovat ihmisyyden ja lähimmäisen rakkauden osoitukset, empatia, myötäeläminen ja kuunteleminen.

 

Blogikirjoitus on lyhennetty Laura Valkeasuon artikkelista ”Tahattomasti lapsettoman kohtaaminen – Myötäelä ja kuuntele”, joka on julkaistu Simpukka-lehdessä 1/2017. Lue koko juttu täältä.

Posted in: