Hengellisiä Tyhjän sylin tilaisuuksia, kuten messuja, hartauksia ja rukoushetkiä on järjestetty eri puolilla Suomea jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Seurakuntien järjestämät Tyhjän sylin tilaisuudet ovat matalan kynnyksen hengellisiä tilaisuuksia, jotka kutsuvat tahattomasti lapsettomia, lapsen menettäneitä tai muusta syystä tyhjää syliä surevia saamaan lohtua.

Tilaisuuksiin voi osallistua anonyymisti eikä osallistuminen edellytä kirkkoon kuulumista.

Tyhjän sylin muistopaikkoja on hautausmailla ympäri Suomen. Muistopaikoille voi viedä kukkia ja sytyttää kynttilän. Tilaisuuksien ja muistopaikkojen tarkoituksena on antaa konkreettinen aika ja paikka surun käsittelylle ja lohdun saamiselle.

Tilaisuutta tai muistopaikkaa voi ehdottaa omalle paikkakunnalle ottamalla yhteyttä seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Moni seurakunta järjestää Tyhjän sylin tilaisuuden esimerkiksi toukokuussa Lapsettomien lauantaina. Vuonna 2023 päivää vietetään 13.5.

Lisätietoja ja vinkkejä Tyhjän sylin tilaisuuden järjestämiseen: viivi.selin(at)simpukka.info.

Lue lisää Tyhjän sylin tilaisuuksista: Tyhjän sylin rukoushetki lohduttaa, Simpukka-lehti 4/2022.

Tyhjän sylin tilaisuudet

Keräämme tälle sivulle tietoomme tulleita tulossa olevia Tyhjän sylin tilaisuuksia. Ilmoita tapahtumat ja muistopaikat osoitteeseen viivi.selin(at)simpukka.info.Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n tietoon tulleita tilaisuuksia 2023

Kallion seurakunta
Meditatiivisen rukouslaulun messu keskiviikkona 10.5. Tilaisuudessa huomioidaan erityisesti lapsettomuus kirkkovuoden teeman rinnalla. Lisätietoa Kallion seurakunnan verkkosivuilta.


Tyhjän sylin muistopaikat

Lapsettomuussuru on usein piilossa itkettyä, eikä sen läpikäymiseen ole löytynyt oikealta tuntuvaa paikkaa tai tilaa. Muistopaikat tekevät surusta konkreettisemman: niille voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua.

Forssa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kivi tehtiin vuonna 2010 seurakuntalaisen aloitteesta ja se sijaitsee Forssan hautausmaalla (Tampereentie 10). Muistomerkiksi valittiin hautausmaalta jo poistettu hautakivi. Tekstiksi otettiin suoraan aloitteessa olleet sanat: Lapselle jota emme koskaan saaneet ja Lapselle jonka saimme vain hetkeksi.

Haapajärvi

https://www.simpukka.info/wp-content/uploads/2014/01/tyhja_syli_haapajarvi-169x300.jpg?x41316

Haapajärven seurakunta on saanut muistelupaikan tyhjälle sylille. Paikka sijaitsee Kristuksen kirkon (Kirkkokatu) viereisellä hautausmaalla, aivan kirkon välittömässä läheisyydessä. Paikalla on pieni kivi, jonka päällä istuu enkeli. Kivessä on teksti: Tyhjän sylin aiheuttamalle kaipaukselle. Herra auta meitä surussamme

Ii

Iin Kruununsaaren hautausmaalla on tyhjän sylin muistopaikka ”lapselle, jota emme saaneet” ja ”lapselle, jonka saimme pitää vain hetken”. Muistopaikalla on iiläisen taiteilijan Sanna Koiviston veistos joka paljastettiin vuonna 2017.

Joroinen

tyhja_syli_joroinen

Joroisten seurakunnan tyhjän sylin kivi otettiin käyttöön syyskuussa 2016. Kivi sijaitsee Mutalan hautausmaan (Kotkatlahdentie 72) uudella lohkolla kiviaidan vieressä (siunauskappelin ulko-ovelta suoraan oikealle ja hautausmaan päätyyn). Tyhjän sylin kivi on tarkoitettu hiljentymispaikaksi kaikille niille, joiden syli on syystä tai toisesta tyhjä. Kivi ei määritä tyhjyyden syytä. Sen äärellä jokaisella on lupa kokea ja olla. Kynttilät kiven juurella muistuttavat toivosta, valosta ja lohdusta.

Ihmisen arvo ei ole siinä, mitä hän on.
Ihmisen arvo on siinä, että hän on.

Jyväskylä

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kaupunkiseurakunnan Mäntykankaan hautausmaalla (Laukaantie 5) on Hietakehto-muistopaikka. Se sijaitsee siunauskappelin takana uurnametsähautausmaan keskusaukiolla. Aukion muurin laatassa on sanat “Lapselle, jota emme saaneet”. Aukiolla on myös luonnonkivi ja vesiallas, johon voi tuoda kelluvia kynttilöitä. Katoksen alla penkillä voi viivähtää hetken aukiota ympäröivän kauniin mäntymetsän rauhassa.

Jämijärvi

https://www.simpukka.info/wp-content/uploads/2014/01/tyhja_syli_jamijarvi-300x200.jpg?x41316

Kuva: Jämijärven seurakunta

Tyhjä syli -muistomerkki Jämijärven hautausmaalla (Kirkkotie) on tarkoitettu surun työstämisen paikaksi kaikille, jotka kokevat sylinsä syystä tai toisesta tyhjäksi: esim. lapsettomille pareille, yksinäisille, lapsen menetyksen kokeneille. Muistomerkillä luetussa rukouksessa pyydettiin: “Me rukoilemme, että tästä tulisi paikka, jossa surut saadaan jättää sinun käsiisi ja jossa löytyy toivon sävel ja rohkeus elää. Muistuttakoon tämä kivi kaikkia kaipaavia ja surevia siitä, että sinun armosi on järkkymätön kuin kallio. Kiitos siitä, että sinä et hylkää etkä jätä meitä. Amen.”

Kajaani

Vanhalla hautausmaalla (Paltaniementie) on Tähtitarha-niminen muistolehto. Hannele Kylänpään lintuaiheisen Tervehdys -patsaan äärelle on mahdollista tulla suremaan myös lapsettomuutta. Sen jalustaan on kaiverrettu ote Johanneksen evankeliumista: “Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.”

Kannus

Kannuksen muistokivi

Hautausmaalla (Tapulikatu 18) on vuonna 2009 pystytetty “lasten muistolle” -muistomerkki jossa on teksti: “Herra sinä tiedät kaiken”.

Kerava

hietakehto

Keravan seurakunnan hautausmaa sijaitsee Tuusulan kunnan puolella (Kappelikuja 24-26). Arkkitehti Jyrki Lehikoisen suunnittelemaa suojaisaa tilaa reunustavat mangolianvaahterat ja rohtokatajat. Hietakehto-muistomerkki muodostuu kolmesta luonnonkivestä ja rististä. Niiden välit on  täytetty pienemmillä kivillä, joita kävijä voi poimia muistelupaikalle johtavalta polulta. Kiville ohjaa kyltti “Hietakehto – Syntymättömien lasten muistokivet”.

Kotka

Kotkassa Tyhjän sylin muistomerkki sijaitsee Parikan hautausmaalla (Parikantie 81). Muistomerkki on hiekkakäytävällä, joka lähtee kappelin pääoven kohdalta hautausmaalle. Muistokiven edessä on hiekka-alue, jolle voi tuoda kukkia ja kynttilöitä. Muistomerkki on tarkoitettu muistelupaikaksi heille, jotka ovat menettäneet lapsensa tai jääneet lapsettomiksi. Muistomerkki otettiin käyttöön marraskuussa 2021 seurakuntalaisten toiveesta. Merkki muodostuu kahdesta toisistaan irronneesta luonnonkivestä, isosta ja pienestä.

Kuopio

Kuopion ison hautausmaan (Kappelintie 3) vanhalla osalla (osasto 80) on taiteilija Väinö Lätin suunnittelema muualle haudattujen muistopaikka. Samalla osastolla on myös muistelupaikka lapsensa menettäneille ja lapsettomille.

Lappeenranta

Tyhjän sylin muistelupaikka_Lpr

Ristikankaan hautausmaalla (Lavolankatu 17) hautakiviveistämön tekemään rosoiseen muistokiveen on kaiverrettu rukoilevan lapsen kuva ja teksti: “Lapselle, jota emme koskaan saaneet” ja “Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi”.

Lempäälä

lempaala_kivi_ja_kynttilat

Tyhjän sylin muistokivi on Ristimäen hautausmaalla (Sotavallantie 86), sembramäntyjen oksien alla. Arkkitehti Pekka Mäenpään suunnitelmassa, luonnonkivestä ja harmaagraniitista tehdyssä muistokivessä on teksti: “Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän. Syli tyhjänä.”

Loppi

Tyhjän sylin muistopaikka otettiin käyttöön Lopen hautausmaalla (Pilpalantie 2) rukoushetkessä Lapsettomien Lauantaina 2022.

LuumäkiTyhjän sylin kivi on Luumäen kirkon hautausmaan (Kirkkotie 1) kumpareella ja sai alkunsa kirkkovaltuustosta suullisena nousseesta aloitteesta hankkia muistokivi lapsensa menettäneille tai lasta kaipaaville. Kivi on luonnonkivi, jossa laatta ja teksti: ”Sylini on tyhjä. Kaipaan sinua pikkuinen. Taivaan isä, auta minua surussani.”

Nurmijärvi

https://www.simpukka.info/wp-content/uploads/2014/01/tyhja_syli_nurmijarvi-213x300.jpg?x41316

“Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi.” Lapsen menetys jättää sylin tyhjäksi. Jollakulla syli on tyhjä lapsettomuuden vuoksi, jollakin toisella syli tyhjenee lapsen menehtymisen takia. Näihin kaipuun tuntoihin yrittää tyhjän sylin muistopaikka osaltaan vastata ja antaa tilan, konkreettisen paikan muistella, surra ja toivoa. Tyhjän sylin muistopaikka Nurmijärven hautausmaalla (Aleksis Kiven tie) otetiin käyttöön syyskuussa 2017.

Pori

https://www.simpukka.info/wp-content/uploads/2014/01/tyhja_syli_pori-169x300.jpg?x41316

Kuva: Porin seurakunta

“Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.” Porin vanhalla hautausmaalla (Maantienkatu 6), vesitornin juurella, on syksyllä 2017 pystytetty Tyhjän sylin muistopaikka.

PudasjärviKuva: Pudasjärven seurakunta
Riekinkankaan hautausmaan (Siuruantie 256) Muistokumpu, jossa sijaitsee myös Tyhjän sylin muistomerkki, siunattiin käyttöönsä syyskuun lopussa vuonna 2020.

Rauma

Kuva: Kuisma Kanerva/Rauman seurakunta
Tyhjän sylin muistopaikka sijaitsee Rauman vanhalla hautausmaalla (Kaunisjärvenkatu 4), Kordelinin kappelin sisäänkäyntiä vastapäätä. Paikka otettiin käyttöön syyskuussa 2022. Toive muistopaikasta oli noussut sekä seurakuntalaisilta että seurakunnan työntekijöiltä. Muistomerkki on muistokivi, jonka päällä on surua symboloiva pieni pronssinen lintuveistos. Kivessä on teksti: Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi. Kiven alareunassa on säe virrestä 499 Jumalan kämmenellä: Jumalan kämmenellä ei kukaan ole turvaton. Muistopaikalle voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua.

Riihimäki

tyhja_syli_muistokivi_Riihimaki

Kuva: Riitta Hyövälti
Riihimäen hautausmaalla (Koivukatu 21) on muistelupaikka heille, jotka eivät ole saaneet lasta tai ovat kokeneet keskenmenon. Lapselle, jota emme saaneet –muistomerkki paljastettiin elokuussa 2014 hautausmaajuhlan yhteydessä. Muistomerkki tehtiin vanhasta, jo poistetusta hautakivestä. Kivi hiottiin ja siihen suunnitteli symbolisen kuvan diakoni Petja Heiskanen. Kivessä on teksti ”Lapselle, jota emme saaneet”.


Rovaniemi


Kuva: Rovaniemen seurakunta
Tavivaaran hautausmaalla (Tavivaarantie 345) on Tyhjän sylin muistokivi lasten hauta-alueella.

SastamalaSastamalan seurakunnan Karkun kappeliseurakunnan hautausmaalla (Riippiläntie 366) siunattiin käyttöön marraskuussa 2020 Tyhjän sylin muistokivi. Kivessä on teksti ”Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi”. Muistokiven paikka on seurakunnalle palautunut vanha hauta joka sijaitsee keskeisellä paikalla hautausmaan vanhassa osassa.

Savonlinna

Savonlinnassa Talvisalon hautausmaan (Kalmistontie 1) Tyhjän sylin muistopaikka sijaitsee siunauskappelin läheisyydessä, alarinteen puolella. Muistopaikka on perustettu toukokuussa 2020 ja se on lempeän vaaleansävyinen kivi, johon on kaiverrettu  teksti ”Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi.” Kiven vieressä on Marko Ruuskasen valmistama sydänaiheinen kynttiläteline. Kiven luo voi tuoda kukkia ja kynttilöitä.

Seinäjoki

https://www.simpukka.info/wp-content/uploads/2014/01/20170930_124318-e1506930493272-300x169.jpg?x41316

Seinäjoella Törnävän hautausmaalla (Ruukintie 157) sijaitsee lokakuussa 2009 käyttöön siunattu Tyhjän sylin muistokivi “Lapselle, jota emme koskaan saaneet. Lapselle, jonka saimme vain hetkeksi”. Muistopaikka on perustetttu Vaasan läänin kätilöyhdistys ry:n aloitteesta. Se suunniteltiin ja saatiin paikoilleen kätilöiden ja seurakunnan yhteistyönä. Kiven tekstiosan alla kuvataan äidin yhteenliitettyjä käsiä, joista kohoaa lintu. Kuva on taiteilija Terttu Takalan käsialaa. Kiven on toteuttanut Kauhavan kiviveistämö. Muistokivi sijaitsee kappelin läheisyydessä – Enkelipatsaan siipien suojassa se muistaa syntymättömiä ja menetettyjä lapsia.

Simpele

Muistokivi on surun, kaipauksen ja lohdun paikka. Kukkien ja kynttilöiden avulla näkymätön suru saa konkreettisen muodon. Muistokivellä voivat käydä hiljentymässä myös omaiset ja ne vanhemmat, joiden lapsi on haudattu muualle. Kivellä saa ja voi hiljentyä kuka vain.
Ruokolahden seurakunnan ’Tyhjän sylin muistokivi’ otettiin käyttöön 10.5.2019. Se sijaitsee Simpeleen hautausmaalla (Hautausmaankatu). Kävellessä sisään porteista, kivi löytyy heti oikealta.

Tampere

https://www.simpukka.info/wp-content/uploads/2014/01/Tampereen-muistelupaikka-Pirjo-Lääperi-1-225x300.jpg?x41316

Kuva: Pirjo Lääperi

Kalevan seurakunnan Kalevankankaan hautausmaan (Hautausmaankatu 7) muistopaikka on nimetty Hietakehdoksi Aleksis Kiven runon  mukaan. Pentti Turusen luonnostelema laatta sijaitsee Kalevantien puoleisessa muurissa.

TornioKuva: Tornion seurakunta
Tornion seurakunta piti tärkeänä että tyhjän sylin muoistokivi laitetaan kaikille kolmelle kirkkomaalle. Tyhjän sylin muistomerkki löytyy Suensaaren hautausmaalta (Seminaarinkatu, kirkon pääovelta katsottuna vasemmalta, muualle haudattujen muistokiven vieressä), Parasniemen hautausmaalla (Parasniementie 84, sankarihautojen pohjoispuolella, muualla haudattujen muistokiven vieressä) ja Karungissa Huruvaaran hautausmaalla (Huruvaarantie, kirkon pohjoispuoli, muualla haudattujen muistomerkin ja uurnalehdon vieressä).

Tuusula

Tuusula_TyhjanSylinMuistomerkki_2

Tuusulan seurakunnan hautaustoimi on rakensi Tyhjän sylin muistomerkin Paijalan hautausmaalle (Paijalannummentie 11). Muistelualue on tarkoitettu ihmisille, joita painaa lapsettomuuden suru. Tyhjän sylin muistomerkki on oma erillinen alue lähelle Paijalan kappelia.

Vaasa

Tyhjän sylin muistopaikka sijaitsee Vaasan uudella hautausmaalla (Vöyrinkatu 1) siunauskappelin kellotapulin läheisyydessä alueella 219. Muistopaikkaan voidaan viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua. Muistopaikka otettiin käyttöön syksyllä 2022.

Vantaa

vantaa_tyhjä_syli

Kuva: Hans von Schantz

Helsingin seurakuntayhtymän Honkanummen hautausmaalla (Vanha Porvoontie 225) muistomerkki on sijoitettu lapsivainajien muistolehtokortteliin. Tyhjä syli -muistomerkki on lintuaiheinen veistos ja kiinnitetty matalaan luonnonkiveen. Kivessä on laatta “Lapselle, jota emme saaneet. Till minnet av barn vi aldrig fick.” Taideteoksen on suunnitellut ja toteuttanut taiteilija Mauno Honkanen.

Vihti

Vihdin hautausmaalla Irjalassa (Kartanontie 51) on keväällä 2019 otettu käyttöön muistomerkki ”Tyhjä syli”. Käyttöönottotilaisuudessa pastori Tuula Kiiski luki psalmista 61: ”Kuule huutoni, Jumala, kuuntele rukoustani! Maan ääristä minä huudan sinua, kun sydämeni nääntyy.” Muistomerkin hankinta lähti liikkeelle seurakuntalaisen aloitteesta vuoden 2017 lopulla. Kivityön on suunnitellut Päivi Svahn.