Ulkopuolisuus tai yhteisöllisyys – utanförskap eller gemenskap

Simpukan puheenjohtaja Katja istuu sohvalla

Viime lehdessä kirjoitin siitä, että lapsettomien kesken on suurta moninaisuutta ja että usein on helpompaa nähdä eroja kuin yhdistäviä tekijöitä. Tämä pätee vielä enemmän lapsettomien suhteessa yhteiskuntaan. Me lapsettomat koemme yhteiskunnassa ulkopuolisuuden tunnetta ja ympäristö näkee meidät erilaisena. Meidän polkuamme on hankala ymmärtää, kun se poikkeaa oletetusta.

Att vara barnlös är att stå lite utanför det som varit (och ofta fortfarande är) samhällets norm. Eller nå – norm numera snarare i uppfattning än i verklighet, då allt fler förblir frivilligt eller ofrivilligt barnlösa. Som ”samhällsfenomen” är vi inte längre någon ovanlighet, men ändå hänger den känslan kvar, både hos oss barnlösa själva och hos folk runtom oss och samhället som struktur.

Yksi ongelma ulkopuolisuuden ja yhteisöllisyyden tasapainoilussa on se, että meidän pitäisi vielä lisätä yhteiskunnan ymmärrystä lapsettomia kohtaan. Meidän tulisi luoda yhteiskuntaan ja työelämään rakenteita, jotka ottavat paremmin eri tilanteitamme huomioon, jotta syrjintä lapsettomia kohtaan häviäisi. Meidän tulisi edistää sekä lapsiperheellistymisen mahdollisuuksia että hyvän elämän rakentamista yksin tai kaksin, jos lapsia ei koskaan saakaan. Ja siinä vaikuttamistyössä tarvitaan lapsettomuuden erilaisuutta.

Och sen sku ändå gemenskapen vara viktigare, också i förhållande till världen runt oss. Vad har du som knyter dej till dina sammanhang? Finns det fungerande familjeband, gemensamma intressen med vänner, kunnande som kan delas i jobbkollegiet eller studiekretsen? 

Lapsettomuus on vaan yksi osa elämästämme ja niiden muiden osien kautta voimme olla mukana yhteisössä. Minä olen lopullisesti lapseton, mutta myös opettaja, yhdistysaktiivi, kuorolaulaja, ystävä ja leikkokukkien rakastaja ja niiden kautta olen hyväksytty ja syleilty osa yhteisöä. Mitä muuta sinä olet kuin lapseton? Voisimmeko kokea kuuluvamme osaksi yhteisöä ja yhteiskuntaa niiden lapsettomuuden ulkopuolisten elämänosiemme kautta?

Katja

Teksti on Simpukka-lehden 02/21 pääkirjoitus.

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Boudoir-kuvat voimaannuttavat lapsettomuuden äärellä

Lue lisää

Erilaisia polkuja SYKEläiseksi

Lue lisää