Uraohjuksesta uranaiseksi

Uralla kaikki etenisivät, jos vain olisi sitä aikaa. Valitsitko sinäkin työnteon ja oikean elämän välillä? Uraohjus valitsi työnteon useammin. Tuotko elämänvalintasi työpaikalle?

Sinä ja muut työpaikalla – pääsikö joku helpommalla

Joka työpaikalla on työntekijöitä, jotka etenevät määrätietoisesti. Koulunpenkiltä edetäänkin aina ylöspäin, kunnes valmistumme ammattiin. Ura alkaa. Uraohjus etenee nopeasti urallaan. Harvoin vertaillaan työpanoksia, jotkut vaan saavat helpommalla enemmän mahdollisuuksia. Saajana on usein mies, jonka yhteiskunnan silmissä tuleekin edetä johtajaksi. Eihän mistään mitään tulisi, ellei johtajia olisi. Nainen, joka etenee urallaan, muuttuu yhteiskunnassa työntekijästä naiseksi, joka valitsee työnteon muun kustannuksella. Parisuhteessa elävä urallaan etenevä nainen valitsee miehen ja uran välillä, jos kaverin kissanristiäiset tai anopin sunnuntailounaat jäävät väliin. Naisen aika on yhteinen, miehen pitääkin välillä päästä irrottelemaan. Näin myös työpaikalla. Pojat ovat sielläkin poikia.

Yksilöinä suhtaudumme työntekoon asiallisesti ja työmoraalimme on yleensä korkea. Työkaverit eivät kuulu työnkuvaan. Ollaan vaan muina työntekijöinä tai pomoina. Kunnes joillakin uravauhti kiihtyy ja toisilla vastaavasti hidastuu. Oman elämän valinnat muuttavat suhtautumista työntekoon ja työkavereihin.

Kaikki tai ei mitään?

Uralla kaikki etenisivät, jos vain olisi sitä aikaa. Valitsitko sinäkin työnteon ja oikean elämän välillä? Uraohjus valitsi työnteon useammin. Kova työnteko palkitaan myöhemmin, kun muut joutuvat kirimään etumatkaa kiinni. Pomo, joka siinä sivussa on pyöräyttänyt pari lasta, muuttuu uraäidiksi. Ihmeellinen taruolento, joka on saanut kaiken. Mutta eihän kaikkea voi saada. Tavallinen äiti rakastaa lapsiaan ja perhettään, ja käy toki töissä, koska pitäähän urakin olla. Nainen, joka ei äitiydy on luonnoton. Patarouva on jäänyt käteen. Hän on sellainen uranainen, jolla ei ole omaa elämää.

Ajatus, että työpaikalla on naisia, joilla on kaikki, ja naisia joilla ei ole mitään on lohduton.

Toiset hakevat yhteiskunnassa paikkaansa suorittamalla kotona, toiset työpaikalla. Ei toinen tee toista hyödyttömäksi. Kumpikin toteuttaa luonnollista viettiään ja hakee yhteisössä rooliaan. Moni äiti haluaa uran, kun äitiys ei täytä kaikkia sosiaalisia tarpeita. Tämähän on luonnollista, sillä harva mies pohtii tosissaan urakseen koti-isyyttä. Oletuksena on, että voi saada elämässään kaikkea mitä haluaa.

Unelmat työyhteisön keskellä

Kanadanhanhiperhe rannalla

Työpaikallasi suurin osa unelmoi siitä, että hekin saisivat työpaikan lisäksi perheen ja perheenlisäystä. Jotkut ihan vaan siksi, ettei joutuisi valintojaan selittelemään. Jotkut tietävät, ettei se ole heille mahdollista. Soisi aikuisten ymmärtävän, että ihminen voi olla koko elämänsä tahattomasti lapseton. Toivo tikittää toki joillakin pysyvästi lapsettomilla nelikymppiseksi asti. Toiset taas tasapainoilevat terveytensä uhalla vuosia toivon ja epätoivon välillä. Silti nämäkin työkaverisi elävät päivittäin rinnallasi ja iloitsevat kahvipöydässä raskausuutisia, lapsesi ensimmäistä koulupäivää ja ylioppilasjuhlia. Jonain päivänä minäkin yhtä leveästi hymyilen, ajattelee aamulla hormonia piikittänyt työkaverisi. Tai sitten en. Minun unelmani ei tältä osin koskaan toteutunut. Fakta ei muuksi muutu. Uranainenkin on joskus itsekäs, nousee yhtäkkiä kahvipöydästä ja kävelee vaan pois.

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit

Lopullisesti lapseton pari löysi elämäänsä uuden horisontin

Lue lisää

Päätös (5/6)

Lue lisää

Minä selvisin – sinäkin selviät (6/6)

Lue lisää