Levitä tietoa tahattomasta lapsettomuudesta

Kuka tahansa tahattomasti lapsettomien aseman ja hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostunut voi vaikuttaa. Tältä sivulta löydät erilaisia matalan kynnyksen vaikuttamistehtäviä, joita tekemällä autat tahattomasti lapsettomia lisäämällä tietoa ja tietoisuutta tahattoman lapsettomuuden kokemuksesta.

Kun olet saanut valmiiksi yhden tai useamman tehtävän, palaa tälle sivulle, klikkaa Tehty-nappulaa ja täytä siitä avautuva lomake. Näin me Simpukan toimistolla saamme tehdyistä tehtävistä tilastotietoa. Jos haluat, voit samalla jättää lomakkeelle sähköpostiosoitteesi kuukausittaista tuotearvontaa varten.

Kiitos kun vaikutat!

1. Vie juliste julkiseen tilaan

Lataa oheisen linkin takaa löytyvä A4-juliste, tulosta se, ja vie se julkisen tilan ilmoitustaululle tai vaikka työpaikan kahvihuoneen seinälle.

Linkki: Tulostettava A4-kokoinen juliste lapsettomuudesta (pdf)

Tehty!

2. Laadi mielipidekirjoitus

Perehdy paikallislehtesi mielipidekirjoituksia koskeviin ohjeisiin ja laadi niiden mukainen mielipidekirjoitus tahattomasti lapsettomia koskettavasta asiasta. Voit hyödyntää mielipidekirjoitusta laatiessasi Simpukan STT-tiedotteita sekä tätä ohjetta. Mielipidekirjoituksesi voi käsitellä esimerkiksi tahattomasti lapsettomien kohtaamaa työelämäsyrjintää. Aiheeseen liittyvä tiedotteemme löytyy täältä.

3. Tilaa Simpukan infopaketti ja vie se esimerkiksi neuvolaan, terveyskeskukseen tai kirjastoon

Tilaa kotiisi Simpukan infopaketti sähköpostitse järjestötyöntekijältä. Yhteystiedot: Ota yhteyttä.

Kun olet saanut paketin, vie se lähimpään neuvolaan, terveyskeskukseen tai kirjastoon – tai muuhun soveltuvaan paikkaan. Kysy henkilökunnalta lupa jättää materiaali esille.

4. Ota yhteyttä kansanedustajaasi

Lähetä kansanedustajallesi viesti esimerkiksi sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa ja kysy, kuinka hän voisi edesauttaa tahattomasti lapsettomien asiaa. Voit kysyä esimerkiksi seuraavia asioita:

– Miten edistät lapsettomien asemaa työelämässä?
– Miten edistät lapsettomuushoitojen yhdenvertaisuutta?
– Miten edistät sijaissynnytyksen mahdollistamista Suomessa?

5. Jaa Simpukan somepostaus omalla tililläsi

Etsi Simpukan Instagram-, Facebook– tai Twitter-tililtä jokin kiinnostava postaus ja jaa se seuraajillesi omalla kanavallasi.

6. Pyydä lähikirjastoasi tilaamaan Simpukka-lehti lehtilukusaliinsa

Tarkista, löytyykö lähikirjastosi lehtilukusalista jo Simpukka-lehti. Jos ei, käy ehdottamassa lehden tilausta joko suoraan henkilökunnalle tai kirjastosta riippuen sähköisellä hankintaehdotuslomakkeella.

Jos kirjastosta löytyy jo Simpukka-lehti, voit käydä antamassa henkilökunnalle palautetta ja kiittää lehdestä. Siten välität heillekin tiedon, että lehdelle on kysyntää.

7. Ehdota lähiseurakunnallesi tyhjän sylin muistopaikan perustamista

Lapsettomuussuru on usein piilossa itkettyä, eikä sen läpikäymiseen ole löytynyt oikealta tuntuvaa paikkaa tai tilaa. Muistopaikat tekevät surusta konkreettisemman: niille voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua.

Ota yhteyttä lähiseurakuntaasi ja ehdota tyhjän sylin muistopaikan perustamista, jos seurakunnalla ei vielä ole sellaista. Simpukan nettisivuilla on lista tiedossamme olevista tyhjän sylin muistopaikoista täällä: Tyhjän sylin tilaisuudet ja muistopaikat, mutta tyhjän sylin muistopaikkoja saattaa olla enemmänkin. Jos seurakunnallasi on tyhjän sylin muistopaikka, jota ei löydy Simpukan listalta, kerro siitä järjestötyöntekijälle niin päivitämme listaa. Yhteystiedot: Ota yhteyttä.

8. Ehdota lähiseurakunnallesi tyhjän sylin tilaisuuden järjestämistä

Hengellisiä Tyhjän sylin tilaisuuksia (messuja, hartauksia, rukoushetkiä) on järjestetty eri puolilla Suomea jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Tilaisuuksista löytävät lohtua niin tahattomasti lapsettomat, lapsensa menettäneet kuin muutkin tyhjää syliä surevat.

Ehdota omalle lähiseurakunnallesi tyhjän sylin tilaisuuden järjestämistä. Löydät lisäohjeita tästä linkistä: Tyhjän sylin tilaisuudet ja muistopaikat. Sivulta löytyvän vinkkejä tyhjän sylin tilaisuuden järjestäjälle -pdf:n voi linkittää myös seurakunnan työntekijälle.

9. Jätä oma, luettu Simpukka-lehtesi jonnekin muiden luettavaksi

Jätä oma, luettu Simpukka-lehtesi julkiseen tilaan muiden luettavaksi. Pidä kuitenkin huoli, että lehti ei päädy roskaksi johonkin ulos tai muuten sopimattomaan paikkaan! Hyviä paikkoja jättää lehti ovat ne, joissa muutenkin on vapaasti luettavia lehtiä, kuten esimerkiksi kahviloissa, junassa tai kampaamoissa. Jos voit, kysy lupa lehden jättämiseen.

Simpukka-lehti tulee jokaiselle yhdistyksen jäsenelle postissa neljä kertaa vuodessa. Lehden vuosikerran voi myös tilata erikseen. Lisätietoja linkin takana: Simpukka-lehti.

10. Kerro Simpukka-yhdistyksestä läheiselle tai tuttavalle

Jos läheisesi tai tuttavasi kertoo sinulle lapsettomuudestaan, voit varmistaa, tietääkö hän Simpukka ry:n olemassaolosta. Muista kuitenkin olla lempeä ja empaattinen! Keskity kuuntelemiseen puhumisen sijaan, ja jakele neuvoja vain jos niitä pyydetään.

11. Ehdota lähikirjastollesi teemapöytää lapsettomuusaiheisesta kirjallisuudesta

Ehdota lähikirjastollesi teemapöytää tai -hyllyä, johon on koottu lapsettomuusaiheista tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Teemapöytää voi ehdottaa kirjastolle milloin vain, mutta paras aika yhteydenotolle on huhtikuun puolivälin aikoihin, pari viikkoa ennen vuosittain toukokuun alussa pidettävää Simpukka-viikkoa. Näin kirjaston väki saa riittävästi aikaa koota pöydän Simpukka-viikolle.

Simpukka-viikko on Simpukka ry:n vuosittainen teemaviikko, joka pidetään aina sillä viikolla, jonka sunnuntaina on äitienpäivä. Viikon tarkoitus on tuoda ihmisten tietoisuuteen sitä faktaa, että kaikista ei toiveistaan huolimatta tule koskaan vanhempia, tai toisille tie vanhemmuuteen on todella pitkä ja kivinen. Viikon tärkein päivä on äitienpäiväsunnuntaita edeltävä lapsettomien lauantai.

Vinkki: Vaikuttajatehtävän 1 infojulisteen voi tulostaa ja tehtävän 3 infopaketin tilata myös kirjastoon vietäväksi! Kysythän kuitenkin ensin luvan kirjaston henkilökunnalta.

12. Vie Simpukan työelämämateriaali työpaikallesi

Tahattomasti lapsettomat kokevat työelämässä syrjintää sekä lapsettomuuden että lapsettomuushoidoissa käymisen vuoksi. Käy lukemassa lisää seuraavasta linkistä: Tahattomasti lapseton työelämässä ja vinkkaa sivusta myös esihenkilölle sekä kollegoille.

Huoneentaulu työpaikan kahvihuoneeseen. Teksti: Pysähdy, ajattele ja ota huomioon elämän moninaisuus. Kuuntele odottamattomat vastaukset. Pienikin hetki riittää läsnäoloon. Huomioi kahvipöytäkeskustelun puheenaiheet. "Mitä sinulle kuuluu tänään?" Näe yksilö yhteisössä. Näe toisen ainutlaatuisuus. Kuvituksena piirrettyjä auringonkukkia ja alimmaisena Simpukan logo sekä nettisivujen osoite simpukka.info.
Työpaikan sosiaalitilojen huoneentaulu
Huoneentaulu lapsettoman työntekijän esihenkilölle. Taulun teksti on sama kuin Simpukan suositukset työpaikoille osoitteessa simpukka.info/tyoelama. Kuvituskuvana auringonkukkia.
Esihenkilön huoneentaulu (pdf)