Väistyvän puheenjohtajan puhe 14.12.

Olen miettinyt disinformaatiota ja kuinka tietoisesti tai tiedostamattomasti ihmiset sitä levittävät. Yle Perjantain sijaissynnytysjaksossa (13.12.2019) kansanedustaja väitti ilman parempaa tietoa, että ”meillä on paljon orpolapsia”. Tämä ei pidä paikkaansa. 

Mielestäni medialta on vastuutonta etsiä keskusteluohjelmiinsa asiantuntijoiden sijaan vastakkainasettelua. Se ei ole kenenkään etu. Ei yhteiskunnan eikä yksilön. 

Myös Simpukka on luonut viimeisen kymmenen vuoden aikana oman digitaalisen mediansa ja on tärkeä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Mutta mikä on kansalaisjärjestöjen tehtävä tulevaisuudessa tässä maailmassa, jossa kärjistäminen ja vastakkainasettelu ohittavat solidaarisuuden, empatian ja suvaitsevaisuuden? 

Uskon, että tulevina vuosina niin Simpukka kuin muutkin järjestöt joutuvat yhä voimakkaammin ottamaan kantaa, valitsemaan puolensa ja tekemään pontevaa jalkatyötä disinformaation oikomiseksi ja kitkemiseksi. Tehtävä ei ole helppo. Vastavoimien kyky järjestäytyä on jo todistettu. Asioiden jatkuva edistyminen ja jo saavutetut asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä. 

Kaikesta huolimatta, minulla on levollinen mieli näistä haastavista ajoista huolimatta. Olen ollut Simpukan hallituksessa nyt viisi vuotta, joista kolme puheenjohtajana. Olemme kulkeneet todella pitkän matkan. En voisi olla ylpeämpi siitä, mitä olen saanut olla mukana rakentamassa ja uskon, että Simpukka on nyt vahvempi kuin koskaan. 

Kyllä, uhkakuvia on, en kiellä niitä, mutta tästä tilanteesta on helppo ponnistaa eteenpäin. Simpukan uusi puheenjohtaja tuo uuden ajan ja uusia ajatuksia ja se on mielestäni yhtä tärkeää kuin joidenkin asioiden pysyvyys ja juurtuvuus. Tänä aikana muutos kun on elinehto myös järjestöille. 

Jos minulta jää jokin perintö Simpukalle, niin se on varmasti strateginen suunnanmuutos, jossa yhteiskunnallinen vaikuttamistyö on nyt osa Simpukkaa vertaistuen rinnalla. Uskon, että näinä aikoina se on jopa järjestön olemassaolon edellytys. Kannustankin uutta hallitusta yhdessä toimiston kanssa käymään hyvinkin periaatteellisen pohdinnan siitä, miten resurssit saadaan kohdennettua niin, että tuo tavoite realisoituu vielä vahvemmin näkyväksi. 

Minä siirryn nyt syrjään, mutta ei Simpukka, saati sen ajamat asiat katoa minusta mihinkään. Poliittisena vaikuttajana tulen ajamaan kaikkia Simpukalle tärkeitä aiheita myös jatkossa. Minua saa nykäistä siis hihasta aina. 

Simpukka-yhdistyksen väistyvän puheenjohtajan Minna Wikströmin puhe yhdistyksen syyskokouksessa 14.12.2019

Avainsanat:

Sinua voi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit