Simpukan kautta voit löytää toisia tahattomasti lapsettomia ja saada ja antaa vertaistukea. Vertaistukea löytyy niin livenä tapaavista ryhmistä kuin verkon moninaisista kanavista. Tältä sivulta löydät kootusti tietoa Simpukan vertaismahdollisuuksista!

Vertaistuesta voimavaroja

“Vertaistukiryhmässämme on toisista välittävä, kannustava meininki. Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, mitä toisille kuuluu. Ryhmässä saa sanoa miltä tuntuu ja muut ottavat ajatuksesta kopin. Eikä kannata unohtaa lukemattomia nauruja, joita ehkä joku, joka ole kokenut vastaavaa, ei edes tajua…”

Keskustelu toisten samankaltaisissa tilanteissa olevien tai niitä läpikäyneiden kanssa helpottaa omaa oloa ja saattaa antaa työkaluja omien sisäisten solmukohtien aukaisemiseen. Haluamme auttaa lapsettomia solmimaan yhteyksiä toisiinsa ja jakamaan yhdessä kokemuksiaan.

Yhdistyksen tilaisuudet, tapaamiset ja vertaistukitoiminta ovat avoimia kaikille.

Muistathan, että vertaistukea annetaan tavallisen ihmisen persoonallisuuteen ja elämäntaitoihin nojaten, joten se ei korvaa ammattimaista terapiaa tai muuta ammattiapua.

Tule mukaan vertaistoimintaan!

Simpukka-yhdistyksellä on monenlaisia vertaisryhmiä:

 • Lapsitoive-ryhmään ovat tervetulleita kaikki ensimmäistä lasta toivovat lapsettomat, joilla on tahattoman lapsettomuuden kokemus. Voit tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.
 • Simpukan Yksin ja Kaksin Elävät eli SYKE– on lopullisesti lapsettomien yhteisö. Lapsettomuuden lopullisuus tarkoittaa, ettei toivoa lapsesta enää ole – kaikki lapsiyrittäminen on takana. SYKE-verkostoon päädytään eri teitä pitkin, mutta kaikille on yhteistä lapsihaave, joka ei koskaan saanut toteutua.
  • Sydänsimpukat on tarkoitettu lopullisesti lapsettomille, joilla on lapsenlapsettomuuden kokemus.
 • Lapselliset lapsettomat -vertaisryhmä on tarkoitettu tahatonta lapsettomuutta kokeneille, joilla on yksi tai useampi lapsi. Lapsettomuuden kokemus ei aina häviä, vaikka perhe kasvaisikin – se kulkee usein mukana läpi elämän. Ryhmä on tarkoitettu myös sekundäärisesti lapsettomille sekä adoptio- ja sijaisvanhemmille.
 • Helminauharyhmä on tarkoitettu lahjasoluhoitoja harkitseville, -hoitoja läpi käyville tai lahjasoluilla lapsen saaneille. Helminauha-hankkeen kotisivuilta löydät lisätietoa Helminauhavertaistuesta.
 • Itsellisten ryhmä on tarkoitettu itsellisesti lasta toivoville ja lapsen saaneille. Lisätietoa itsellisten vertaistuesta löydät Helminauha-hankkeen kotisivuilta.
 • Odottavien ryhmä on tarkoitettu lapsettomuutta kokeneille, jotka ovat raskaana.
 • Kohtuuttomat -ryhmä on tarkoitettu synnynnäisesti kohduttomien tai kohdunpoiston läpikäyneiden yhteisö, jossa saa vertaistukea kohduttomuuteen ja siitä seuranneeseen lapsettomuuteen liittyen.

Ryhmissä voi jakaa omia kokemuksia, ajatuksia sekä iloja ja suruja luottamuksellisesti. Simpukan vertaisryhmiä vetävät vapaaehtoisesti toimivat vertaiset. Lisätietoa tapaamisista saat oman paikkakuntasi ryhmänvetäjältä sähköpostitse, tapahtumakalenterista ja Simpukan Facebook-ryhmistä.

Vertaisryhmät eri paikkakunnilla ja vetäjien sähköpostiosoitteet

Espoo
Ryhmä on tarkoitettu kaikille lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsia saaneille. Tapaamiseen voi tulla lasten kanssa. Ryhmän sähköpostiosoite: espoo.helminauha.simpukka(at)gmail.com. Ilmoittaudu tapaamiseen sähköpostilla.

Hämeenlinna
Eri elämäntilanteissa olevien, tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden vertaisryhmä. Lisätietoa ryhmästä ja tapaamisista osoitteesta hameenlinna.simpukka@gmail.com.

Helsinki
1) Lapsitoiveryhmä ensimmäistä lasta toivoville lapsettomille. Ryhmä tauolla. Olisitko sinä uusi lapsitoive-ryhmän vertaistoimija? Ota yhteyttä viivi(a)simpukka.info.
2) Lapselliset lapsettomat -ryhmä on niille, joilla on jo lapsi/lapsia tai ovat raskaana. Lisätietoja ryhmästä ja tapaamisista osoitteesta helsinki.lapselliset.simpukka(at)gmail.com
3) Helminauharyhmä lahjasoluilla lasta harkitseville, hoidoissa oleville tai jo lapsen saaneille. Lisätietoja ryhmästä ja tapaamisista helsinki.helminauha.simpukka(at)gmail.com

Jyväskylä
Ryhmä on tarkoitettu kaikille itsellisesti lahjasoluilla lapsia saaneille. Tapaamiseen voi tulla lasten kanssa. Ryhmän sähköpostiosoite: jyvaskyla.itselliset.simpukka(at)gmail.com. Ilmoittaudu tapaamiseen sähköpostilla.

Kokkola
Eri elämäntilanteissa olevien tahattomasti lapsettomien vertaisryhmä. Lisätietoa ryhmästä ja tapaamisista osoitteesta kokkola.simpukka(at)gmail.com.

Oulu
Helminauha-ryhmä: Ryhmä on tarkoitettu kaikille lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsia saaneille. Tapaamiseen voi tulla lasten kanssa. Ryhmän sähköpostiosoite: oulu.helminauha.simpukka(at)gmail.com. Ilmoittaudu tapaamiseen sähköpostilla.

Pori
Lapselliset lapsettomat -ryhmä on niille, joilla on jo lapsi/lapsia tai ovat raskaana. Lisätietoa ryhmästä ja tapaamisista pori.lapselliset.simpukka(at)gmail.com.

Tampere
1) Lapsitoiveryhmä ensimmäistä lasta toivoville lapsettomille: Ryhmä tauolla. Olisitko sinä uusi lapsitoive-ryhmän vertaistoimija? Ota yhteyttä viivi(a)simpukka.info.
2) Helminauharyhmä lahjasoluilla lasta harkitseville, hoidoissa oleville tai jo lapsen saaneille. Lisätietoja ryhmästä ja tapaamisista saa osoitteesta tampere.helminauha.simpukka(at)gmail.com.
3) Itsellisten ryhmä itsellisesti lasta toivoville ja lapsen saaneille. Lisätietoja ryhmästä ja tapaamisista tampere.itselliset.simpukka@gmail.com.

Turku
1) Lapsitoiveryhmä ensimmäistä lasta toivoville lapsettomille. Lisätietoa turku.simpukka(a)gmail.com.
2) Itsellisten lapsitoiveryhmä on tarkoitettu itsellisesti lahjasoluhoitojen avulla ensimmäistä lasta toivoville. Tapaamiseen voi tulla lasten kanssa. Ryhmän sähköpostiosoite: turku.itselliset.simpukka (at)gmail.com. Ilmoittaudu tapaamiseen sähköpostilla.


Virrat
Eri elämäntilanteissa olevien tahattomasti lapsettomien vertaisryhmä. Lisätietoa ryhmästä ja tapaamisista osoitteesta virrat.simpukka(at)gmail.com.

Vertaistukea valtakunnallisesti

Kohtuuttomat on synnynnäisesti kohduttomille tai kohdunpoiston läpikäyneille, jotka kaipaavat vertaistukea lapsettomuuteen. Lisätietoja ryhmästä ja tapaamisista saa osoitteesta kohtuuttomat.simpukka@gmail.com.

Odottavien vertaisryhmä on tarkoitettu lapsettomuutta kokeneille, jotka ovat raskaana. Lisätietoja ryhmästä ja tapaamisista helsinki.odottajat.simpukka@gmail.com.

SYKE-verkosto on Simpukan Yksin ja Kaksin Elävien lopullisesti lapsettomien yhteisö. Lisätietoa toiminnasta: syke.simpukka@gmail.com ja sivulta: SYKE-verkosto.

Sydänsimpukat vertaisryhmä on tarkoitettu lapsettomille, joilla on lapsenlapsettomuuden kokemus. Lisätietoa ryhmästä täältä ja vertaistukikoordinaattorilta.


Tule mukaan!

Eikö paikkakunnallasi ole ryhmää? Haluatko tavata vertaisia valtakunnallisesti videon välityksellä? Kiinnostaako vertaisohjaajana toiminen? Autamme sinua vertaistapaamisten järjestämisessä.

Mitä vertaisohjaajalta edellytetään, ja mitä hänen tulee tietää? Simpukka-yhdistys opastaa vertaisohjaajia sekä tarjoaa tukea ja koulutusta. Koulutamme kaikki vertaisohjaajamme henkilökohtaisesti sekä järjestämme vapaaehtoisillemme koulutuksen kaksi kertaa vuodessa.

Kerro toiveesi, ja otamme yhteyttä!
Vertaistukikoordinaattori Viivi Selin
viivi@simpukka.info / p. 040 532 5390

Vertaistuki verkossa

Videotapaamiset ZOOM.us -sovelluksessa

Vertaistapaamisia videovälitteisesti ZOOM.us-ohjelman avulla. Löydät  videotapaamisten ajankohdat Simpukan tapahtumakalenterista.

Videotapaamisiin saat linkin omalta ryhmänohjaajaltasi sähköpostilla. Löydät yhteystiedot tapahtumakalenterin merkinnöistä. Käyttöohje Zoom-videoalustaan löytyy täältä.

Videotapaamisissa keskustellaan luottamuksellisesti, samalla tavalla kuin kasvokkaisissa vertaistukitapaamisissa. Videotapaamiseen osallistuminen on mahdollista tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.


Simpukka-chatit

Simpukka-chatit tapahtuvat Tukinetissä ja keskusteluja ohjaavat koulutetut vapaaehtoiset chat-vertaisohjaajat. Chat-keskusteluissa keskustellaan anonyymisti. Avoimeen chat-ryhmään mahtuu 12 keskustelijaa kerrallaan, joten kannattaa tulla mukaan hyvissä ajoin.

Tukinetin chattiin löydät täältä. Jos olet uusi tukinetissä, niin luo itsellesi tunnukset ja kirjautumalla sisään pääset mukaan keskusteluun.

Vertaischattien ajankohdat löydät Simpukan tapahtumakalenterista.


Vertaisvälitys

Vertaisvälitys on netti-ilmoitustaulu, jossa vertaiset ilmoittavat omasta halukkuudestaan vertaistuen tarpeeseen tai tarjontaan omalla nimellä tai anonyymisti. Tuki on yksilöllistä ja vapaamuotoista. Vertainen ei ole koulutettu tukihenkilö, vaan samanlaisessa elämäntilanteessa oleva, jonka kanssa voi vaihdella ajatuksia ja kokemuksia. Vertaisvälitys sopii myös niille, joiden paikkakunnalla ei ole vertaistukiryhmää ja henkilöille, jotka kokevat ryhmätoiminnan itselleen vieraana. Vertaisvälityksen löydät täältä.


Keskustelupalsta

Keskustelupalstat mahdollistavat vertaistuen saamisen sielläkin, missä muita tuen muotoja ei ole saatavilla. Simpukan keskustelupalstalla voi osallistua keskusteluihin anonyymisti. Helminauha-keskusteluun tulee hakea jäsenyyttä erikseen, sillä keskustelualue on suljettu ja varattu vain niille, jotka pohtivat lahjasukusoluhoitoja, ovat hoidoissa tai ovat jo saaneet lapsen lahjasoluhoitojen avulla. Keskustelupalstan löydät täältä.


Facebook-ryhmät

Simpukan Facebook-ryhmät ovat yksityisiä, mikä tarkoittaa sitä, että ryhmän ulkopuoliset eivät näe osallistujia ja keskusteluja. Jos haluat, etteivät muut näe mihin suljettuihin ryhmiin kuulut, tarkista oman profiilisi asetuksista, että tiedot ryhmistäsi ovat salattuja. Keskusteluryhmiin pääset mukaan, kun vastaat liittymispyynnön yhteydessä olevaan kysymykseen. Liitämme sinut vastauksesi jälkeen keskusteluun. Lyhyellä kirjoituksella itsestä ja omasta elämäntilanteesta varmistetaan, että liittymispyynnön lähettänyt henkilö todella haluaa mukaan verkkovertaisryhmään ja että hän on ryhmän kohderyhmää. Tämän sivun lopusta löytyvät Simpukan keskusteluryhmien säännöt, joita ryhmään liittyvä sitoutuu noudattamaan.

Suljettu Simpukka -Facebook-ryhmä on tarkoitettu kaikille lapsettomuutta kokeneille. Liity ryhmään täällä.

Simpukan Lapsitoive -Facebook-ryhmä on tarkoitettu ensimmäistä lastaan toivoville. Liity ryhmään täällä.

SYKE-verkoston -Facebook-ryhmä on tarkoitettu niille tahattomasti lapsettomille, joiden elämä jatkuu ilman lasta yksin tai kumppanin kanssa ja joiden kohdalla hedelmöityshoidot tai esimerkiksi adoptio ei ole enää ajankohtaista. Liity ryhmään täällä.

Miesten Simpukka –ryhmään ovat tervetulleita kaikki itsensä mieheksi määrittelevät, tahatonta lapsettomuutta kokevat elämäntilanteesta riippumatta. Liity ryhmään täällä.

Lapselliset lapsettomat -Facebook-ryhmä on tarkoitettu niille lapsettomuutta kokeneille, jotka ovat tavalla tai toisella saaneet lapsen, sekundäärisesti lapsettomille tai ovat raskaana. Liity ryhmään täällä.

Simpukan lapselliset hoitojen loputtua -Facebook-ryhmä on tarkoitettu niille lapsellisille lapsettomille, joiden hoidot ovat päättyneet. Ryhmässä saa vertaistukea siihen , että sopeutuu olemassa olevaan lapsilukuun ja siihen, ettei lapsiluku ole ollut oman toiveen mukainen. Liity ryhmään täältä.

Helminauha-verkoston –Facebook-ryhmä on tarkoitettu niille, jotka pohtivat lahjasukusoluhoitoja, ovat hoidoissa tai ovat jo saaneet lapsen lahjasoluhoitojen avulla. Liity ryhmään täällä.

Simpukan Onnekkaat -Facebook ryhmä on tarkoitettu niille tahattomasti lapsettomille, jotka ovat raskaana. Ryhmä on yksityishenkilöiden perustama ja ylläpitämä. Simpukka tekee ryhmän ylläpitäjien kanssa yhteistyötä. Liity ryhmään täällä.

Kohtuuttomat-ryhmä on synnynnäisesti kohduttomille tai kohdunpoiston läpikäyneille, jotka kaipaavat vertaistukea kohduttomuuteen ja siitä johtuvaan lapsettomuuteen. Liity ryhmään täällä.

Svenskspråkiga grupper:

SYKE-nätverket -Facebook-gruppen finns för de barnlösa vars liv fortsätter utan barn, ensam eller med partner, och för vilka fertilitetsvård eller t.ex adoption inte mera är aktuellt. Gå med i gruppen här.

Simpukka på svenska -Facebook-gruppen är för alla som upplevt ofrivillig barnlöshet. Gå med i gruppen här.


Yksityisyys sosiaalisessa mediassa

Yhdistyksen toimintaan osallistuminen, niin sosiaalisessa mediassa kuin muutenkin, sisältää riskin siitä, että henkilön yksityisyyteen liittyvää tietoa päätyy muille kuin henkilölle itselleen. Simpukka-yhdistys pyrkii erilaisin toimin varmistamaan, että keskustelu verkkovertaisryhmissä on mahdollisimman turvallista, mutta on huomioitava, että sosiaalisen median palveluiden suojauksiin ja ryhmän jäseniin ei voi aukottomasti luottaa. Jokaisen verkkovertaisryhmän jäsenen on tämän vuoksi otettava itse vastuu siitä, kuinka avoimesti itsestään ja omasta lapsettomuuskokemuksestaan ryhmässä kertoo.

Yksityisiin ryhmiin täytyy hakea erikseen ja keskustelun sisällön näkevät vain ryhmään kuuluvat jäsenet. Oman nimen näkymisen ryhmässä voi kuitenkin piilottaa omasta profiilista, kts. ohje alla.

Käytännön keinoja suojata omaa yksityisyyttä:

 • Kerro nettikeskusteluissa vain sellaisia asioita, joiden takana olet valmis seisomaan myös kasvokkaisissa keskusteluissa
 • Anonyymi, nimetön, keskustelufoorumi on turvallisempi keskustelupaikka kuin Facebookin ryhmät, koska siellä tunnistetietojen käyttämistä välttämällä voi pysyä tunnistamattomana
 • Käytä keskustelupalstaa fyysisesti turvallisesti: suojaa mobiililaitteet salasanalla, estä ulkopuolisia näkemästä keskustelua esim. julkisissa kulkuvälineissä.
 • Oman nimen piilottaminen ryhmästä, katso ohje alta.

Oman nimen piilottaminen ryhmästä:

 • Avaa tietokoneella oma Facebook profiilisi.
 • Klikkaa kansikuvan alla olevista välilehdistä “Lisää” -valikko ja valitse “Hallitse osioita”.
 • Etsi “Ryhmät” -kohta ja poista ruksi JA tallenna.

Näin tiedoissasi ei näy, että kuulut Simpukan ryhmään, eikä Facebook ehdota ryhmää ystävillesi. Nimesi näkyy kuitenkin ryhmän jäsenluettelossa.

Simpukan verkkovertaistoiminnan säännöt

Simpukka-yhdistyksen verkkovertaistoiminnan säännöt koskevat Simpukka-yhdistyksen ylläpitämiä Facebook-ryhmiä, keskustelupalstaa, vertaisvälitystä, vertaischatteja ja videotapaamisia.

Luottamuksellisuus: Keskusteluista ei puhuta ryhmän ulkopuolella, eikä julkaisuja saa jakaa ryhmän ulkopuolelle. Tällainen toiminta johtaa vertaisryhmästä poistamiseen.

Avoimuus: Verkossa olevan vertaisryhmän on tarkoitus toimia turvallisena paikkana, jossa voi saada ja antaa tukea tahattoman lapsettomuuden aikana. Kaikki keskustelijat voivat henkilökohtaisella profiilillaan osallistua yhdenvertaisina keskusteluun. Jokaisella on yhtäläinen oikeus sanoa sanottavansa toisia kunnioittavasti.

Yhdenvertaisuus: Verkkokeskusteluissa on hyväksyvä ilmapiiri ja jossa kaikkien kokemusta kunnioitetaan. Lapsettomia ollaan eri syistä ja haasteet ovat erilaisia, joten keskusteluryhmässä ei vähätellä keskustelijoiden henkilökohtaisia kokemuksia. Ole kohtelias ja ystävällinen, äläkä tarkoituksella provosoi riitoja tai hauku muita keskustelijoita. Ylläpito puuttuu ja/tai poistaa keskusteluja, joissa arvostellaan ja loukataan ihmisiä esimerkiksi vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ihonväriin tai johonkin etniseen ryhmään kuulumisen johdosta. Simpukan keskusteluryhmät ovat syrjinnästä vapaita.

Sisältövaroitus: Käytä harkintaa kun postaat kuvia tai arkaluonteisia asioita. Sisältövaroitusten tarkoitus on antaa ennakkovaroitus lukijoille sisällöstä, joka voi aiheuttaa ahdistusta tai epämukavuutta, etenkin jos joutuu näkemään sisältöä yllättäen ja valmistautumatta. Sisältövaroitukset antavat mahdollisuuden valita, mitä ja milloin lukee vai välttääkö sisällön kokonaan. Tämän avulla pyritään luomaan turvallista tilaa vertaiskeskustelulle. Facebookin keskusteluryhmissä esimerkiksi raskaustestien, ultrakuvien, raskausmahojen ja lasten kuvat laitetaan aina julkaisun kommentteihin.

Yksityisyyden suoja: Verkkokeskusteluissa on kunnioitettava yksityisyyttä, mikä on huomioitava esimerkiksi oman puolison asioista puhuttaessa. Lapsettomuuden hoitoon liittyvissä keskusteluissa ei saa mainita hoitavan tahon henkilökuntaa nimellä, asiallinen keskustelu klinikoista on sallittua. Jos haluatte käydä yksityiskohtaisempaa keskustelua, niin se tulee tehdä yksityisviestein.

Markkinointikielto: Keskusteluissa ei tule mainostaa tuotteita, palveluita tai esimerkiksi jotain uskonnollista tai poliittista vakaumusta. Jokainen voi omakohtaiseen kokemukseen perustuen suositella viitekehykseen sopivia laillisia tavaroita, tuotteita ja palveluja, mikäli suosittelusta ei koidu hänelle henkilökohtaista taloudellista hyötyä.

Laillisuus: Verkkokeskusteluun osallistuvia velvoittaa Suomen laki. Yksityisen henkilön suorittama lääkkeiden myynti ja edelleen välittäminen on Suomen lain mukaan laitonta. Myös luontaistuotteiden välittäminen ja myynti on kiellettyä. Jäseniä velvoittavat myös tekijänoikeudet, joiden nojalla esimerkiksi maksumuurin takana olevien lehtijuttujen kopiointi, valokuvaaminen ja edelleen levittäminen ilman oikeuksien omistajan lupaa on kiellettyä.

Ylläpito: Verkkokeskustelua ylläpitää Simpukka-yhdistys. Ylläpitoa suorittavat yhdistyksen henkilöstö ja yhdistyksen antamalla mandaatilla vapaaehtoiset verkkovertaiset. Facebookissa vapaaehtoiset moderaattorit osallistuvat keskusteluihin omana itsenään, jolleivät he erikseen mainitse kommentoivansa moderaattorin roolissa. Ylläpitäjät ja moderaattorit huolehtivat jäsenpyyntöjen hyväksymisestä, keskustelujen seurannasta ja sääntöjen noudattamisesta. Trollit, valeprofiilit ja sääntöjen vastaisesti toimivat jäsenet poistetaan ryhmästä ylläpidon toimesta.

Vastuuvapauslauseke: Simpukan keskusteluryhmät ovat vapaasti jäsenten käytössä heidän itsensä ja yhdistyksen tuottamille keskusteluille ja keskustelunavauksille. Kuka tahansa, joka on hyväksytty ryhmään, voi osallistua keskusteluihin. Keskusteluryhmistä löytyy paljon arvokasta ja totuudenmukaista tietoa, mutta Simpukka-yhdistys ei voi taata kaiken tiedon oikeellisuutta. Vaikka virheellisiä tietoja pyritään korjaamaan, kenelläkään ei ole velvollisuutta korjata niitä, ja tästä syystä kaikki keskusteluryhmistä löytyvä tieto toimitetaan lukijalle ilman takuuta oikeellisuudesta tai sopivuudesta mihinkään käyttötarkoitukseen. Simpukka-yhdistyksen henkilöstö ja vapaaehtoiset eivät ole millään tavalla vastuussa virheellisten tai loukkaavien tietojen olemassaolosta tai niiden käytöstä.

Päivitetty 20.5.2020

Simpukka-yhdistys

Simpukka-yhdistyksellä on oikeus tarkentaa ja muuttaa keskusteluryhmän sääntöjä. Keskusteluryhmään liitetyn jäsenen katsotaan hyväksyneen nämä säännöt.

Anna meille palautetta!

Simpukan vertaistukeen osallistunut, kerro meille miten tapaaminen sujui
Haluamme kehittää vertaistukitoimintaamme ja keräämme palautetta kaikilta vertaistukeen osallistuneilta.
Jos olet osallistunut kasvokkaiseen vertaistukitapaamiseen tai videotapaamiseen Zoomissa, niin täytä nimettömänä tämä palautelomake.
Jos olet osallistunut vertaischattiin Tukinetissä, niin täytä nimettömänä tämä palautelomake.

Vertaisohjaaja, kerro meille miten tapaaminen sujui
Haluamme kehittää vertaistukitoimintaamme ja keräämme palautetta kaikilta vertaisohjaajilta.
Jos olet vertaisohjaajana mahdollistanut kasvokkaisen vertaistukitapaamisen tai videotapaamisen Zoomissa, niin täytä tämä palautelomake
Jos olet vertaisohjaajana mahdollistanut vertaischatin Tukinetissä, täytä tämä palautelomake.

Simpukka-parit -toiminta

Aina välillä kannattaa kysyä itseltään: ”Mikä tekee minut onnelliseksi? Tietääkö kumppanini sen?”

Simpukan parisuhdetoiminnan tarkoituksena on rohkaista pariskuntia pohtimaan ja keskustelemaan oman kumppanin kanssa oman parisuhteen voimavaroista, vahvuuksista ja haasteista ja tällä tavoin ennaltaehkäistä parisuhteen ongelmia haastavassa elämäntilanteessa. SimpukkaParit-toiminta on tarkoitettu kaikille tahatonta lapsettomuutta kokeneille, elämäntilanteesta riippumatta: lasta toivoville, hoidoissa käyville, adoptio- tai sijaislasta odottaville, elämäntilannelapsettomille, kaksin eläville ja lapsen/lapsia saaneille lapsettomille.

Me ihmiset muutumme, kasvamme ja kehitymme eivätkä parisuhteemmekaan näin ollen voi säilyä muuttumattomina. Myös parisuhteeseen itsessään kuuluu erilaisia kehitysvaiheita, joista yritämme ja haluamme selviytyä yhdessä. Aina se ei ole helppoa: elämä haastaa meidät joka suunnalta, niin hyvässä kuin joskus pahassakin. Erilaiset kuormittavat elämäntilanteet kuten lapsettomuus tai lasten tulo perheeseen tavalla tai toisella, työpaineet tai työttömyys, sairaus tai yllättävät kriisit voivat kuormittaa myös parisuhdettamme. Parhaimmillaan parisuhde auttaa kuitenkin selviytymään vaikeistakin tilanteista.

”Sielunkumppania ei löydetä, sellaiseksi kasvetaan.”

Parisuhdekursseja ja -toimintaa voi lämpimästi suositella kaikille pariskunnille. Parisuhteesta kannattaa pitää huolta jo ennen kuin mahdolliset vaikeudet ovat tulleet elämään. Jo olemassa olevaa hyvää kannattaa vahvistaa entisestään ja pohtia, mitä meidän ehkä tulisi vielä tehdä paremmin tai toisin.

Parisuhdetoiminnassa kiinnitetään huomiota esimerkiksi parisuhteen vuorovaikutuksen kysymyksiin. Tutkimuksissa on osoitettu, että vuorovaikutuksen määrä ja vuorovaikutustaitojen moninaisuus ovat yhteydessä parisuhteen vakauteen ja pysyvyyteen. Vaikeudet parisuhteessa liittyvätkin usein puhumattomuuteen tai negatiiviseen kommunikaatioon. Vanha klisee ”puhuminen kannattaa” pitää paikkansa! Avoimuus johtaa myönteisiin tunteisiin ja lisää luottamusta kumppanien välillä. Parisuhdetoiminnassa on mahdollista tutkiskella itselle sopivia vuorovaikutuksen tapoja, oppia uusia ja vahvistaa yhteistä vuorovaikutusta.

SimpukkaParit-toiminnan kulmakivenä on vertaistuki. Parisuhdetoimintaa ohjaavat koulutetut vertaisohjaajat. Vertaisuuteen perustuva parisuhdetoiminta saa voimansa siitä tiedosta, että emme ole yksin, emme ole ainoita! Muiden samaa kokeneiden kanssa asioista voi puhua niiden oikeilla nimillä, jakaa kokemuksia, nauraa ja itkeä, olla vain oma itsensä.

SimpukkaParit-parisuhdetapaamiset

Järjestämme kolmenlaisia parisuhdetapaamisia: Rikasta minua! -viikonloppukurssi, SimpukkaParit-päivä ja SimpukkaParit-ilta.

Rikasta minua! -parisuhdekurssi

Rikasta minua! -viikonloppukurssilla keskitytään parisuhteen vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Kurssi soveltuu erinomaisesti parin ensimmäiseksi parikurssiksi ja aiemmin kursseille osallistuneille vahvistamaan yhteistä hyvää.

Kurssilla panostetaan ilon aiheiden ja voimavarojen löytämiseen parisuhteesta ja yhteisestä elämästä. Lisäksi etsitään konkreettisia tavoitteita suhteelle ja keinoja niiden toteuttamiseen arjessa. Viikonlopun aikana ehditään myös viettää aikaa toisten lapsettomuutta kokeneiden pariskuntien kanssa.

 • osallistutaan pariskuntina
 • teemoina mm. suhteen voimavarat ja mahdollisuudet, tarpeiden ilmaisu, ristiriitojen ratkaisu, suhteen rikastuttaminen arjessa
 • pohdintaa ja harjoituksia kumppanin kanssa, yksin ja ryhmässä (luottamuksellisesti)
 • ohjaajana vertaisohjaajapari
 • osallistumismaksu sis. ohjelman ja täysihoidon

SimpukkaParit-päivä

Parisuhdepäivässä tutkaillaan oman parisuhteen voimavaroja ja vuorovaikutusta parisuhteessa. Päivä johdattelee parit oman parisuhteensa äärelle keskustelun ja lyhyiden alustusten avulla. Päivä tarjoaa lisäksi mahdollisuuden tutustua muihin tahatonta lapsettomuutta kokeneisiin pareihin.

 • osallistutaan pariskuntina
 • teemoina mm. parisuhteen vuorovaikutus ja voimavarat
 • lyhyt alustus teemoihin, työskentelyä kumppanin kanssa ja ryhmässä
 • ohjaajina SimpukkaParit-vertaisohjaajat

SimpukkaParit-ilta

Pari-ilta tarjoaa maistiaisia parisuhdetoiminnasta. Ilta sisältää kevyen johdattelun parisuhteen hyvinvoinnin kysymyksiin ja keskustelua muiden tahatonta lapsettomuutta kokeneiden kanssa. Järjestämme pari-iltoja yhdessä vertaistukiryhmien kanssa.

 • voi osallistua myös ilman kumppania
 • järjestetään Simpukan vertaistukiryhmissä
 • teemoina mm. vuorovaikutustaidot parisuhteessa, läheisyyden lisääminen
 • alustus teemoihin, keskustelua vertaisen kanssa ja ryhmässä
 • ohjaajina vertaisohjaajat

Lisätietoa SimpukkaParit-toiminnasta voit tiedustella vertaistukikoordinaattorilta. Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaan!